Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Isaia 5

1. Voi canta Preaiubitului meu cantarea Preaiubitului meu despre via Lui. Preaiubitul meu avea o vie pe o campie foarte manoasa.

2. I-a sapat pamantul, l-a curatat de pietre si a sadit in el vitele cele mai alese. A zidit un turn in mijlocul ei si a sapat si un teasc, apoi tragea nadejde ca are sa-I faca struguri buni, dar a facut struguri salbatici.

3. "Acum, dar - zice Domnul - locuitori ai Ierusalimului si barbati ai lui Iuda, judecati voi intre Mine si via Mea!

4. Ce as mai fi putut face viei Mele, si nu i-am facut? Pentru ce a facut ea struguri salbatici, cand Eu ma asteptam sa faca struguri buni?

5. Va voi spune insa acum ce voi face viei Mele: ii voi smulge gardul, ca sa fie pascuta de vite; ii voi surpa zidul, ca sa fie calcata in picioare;

6. o voi pustii; nu va mai fi curatata, nici sapata; spini si maracini vor creste in ea! Voi porunci si norilor sa nu mai ploua peste ea."

7. Via Domnului ostirilor este casa lui Israel, si barbatii lui Iuda sunt vita pe care o iubea. El se astepta la judecata, si cand colo, iata sange varsat! Se astepta la dreptate, si cand colo, iata strigate de apasare!

8. Vai de cei ce insira casa langa casa si lipesc ogor langa ogor pana nu mai ramane loc, si locuiesc in mijlocul tarii!

9. Iata ce mi-a descoperit Domnul ostirilor: "Hotarat, aceste case multe vor fi pustiite, aceste case mari si frumoase nu vor mai fi locuite.

10. Chiar zece pogoane de vie nu vor da decat un bat, si un omer de samanta nu va da decat o efa."

11. Vai de cei ce dis-de-dimineata alearga dupa bauturi ametitoare si sed pana tarziu noaptea, si se infierbanta de vin!

12. Harpa si lauta, timpanul, flautul si vinul le inveselesc ospetele; dar nu iau seama la lucrarea Domnului si nu vad lucrul mainilor Lui.

13. De aceea, poporul meu va fi dus pe neasteptate in robie; boierimea lui va muri de foame, si gloata lui se va usca de sete.

14. De aceea, isi si deschide Locuinta mortilor gura si isi largeste peste masura gatlejul, ca sa se coboare in ea maretia si bogatia Sionului, cu toata multimea lui galagioasa si vesela.

15. Si astfel, cei mici vor fi doborati, cei mari vor fi smeriti, si privirile trufase vor fi plecate.

16. Dar Domnul ostirilor va fi inaltat prin judecata, si Dumnezeul cel sfant va fi sfintit prin dreptate.

17. Acolo vor paste mieii ca pe imasul lor, si pastori pribegi vor manca mosiile prapadite ale bogatilor.

18. Vai de cei ce trag dupa ei nelegiuirea cu funiile minciunii, si pacatul, cu sleaurile unei carute

19. si zic: "Sa-Si grabeasca, sa-Si faca iute lucrarea, ca s-o vedem! Sa vina odata hotararea Sfantului lui Israel si sa se aduca la indeplinire, ca s-o cunoastem!"

20. Vai de cei ce numesc raul bine, si binele, rau, care spun ca intunericul este lumina, si lumina, intuneric, care dau amaraciunea in loc de dulceata, si dulceata in loc de amaraciune!

21. Vai de cei ce se socotesc intelepti si se cred priceputi!

22. Vai de cei tari cand este vorba de baut vin si viteji cand este vorba de amestecat bauturi tari;

23. care scot cu fata curata pe cel vinovat, pentru mita, si iau drepturile celor nevinovati!

24. De aceea, cum mistuie o limba de foc miristea si cum arde flacara iarba uscata, tot asa: ca putregaiul le va fi radacina lor, si floarea li se va risipi in vant ca tarana, caci au nesocotit Legea Domnului ostirilor si au dispretuit cuvantul Sfantului lui Israel.

25. De aceea Se si aprinde Domnul de manie impotriva poporului Sau, Isi intinde mana impotriva lui si-l loveste de se zguduie muntii, si trupurile moarte stau ca noroiul in mijlocul ulitelor. Cu toate acestea, mania Lui nu se potoleste, si mana Lui este inca intinsa.

26. El ridica un steag popoarelor indepartate si le fluiera de la un capat al pamantului: si iata-le, vin repede si usor.

27. Niciunul nu este obosit, niciunul nu sovaie de oboseala, niciunul nu dormiteaza, nici nu doarme; niciunuia nu i se descinge braul de la mijloc, nici nu i se rupe cureaua de la incaltaminte.

28. Sagetile lor sunt ascutite, si toate arcurile incordate; copitele cailor lor parca sunt cremene, si rotile carelor lor parca sunt un vartej.

29. Racnesc ca niste lei, mugesc ca niste pui de lei; sforaie si apuca prada, o iau cu ei, si nimeni nu vine in ajutor.

30. In ziua aceea, va fi asupra lui Iuda un muget ca mugetul unei furtuni pe mare; uitandu-se la pamant, nu vor vedea decat intuneric si stramtorare, iar lumina se va intuneca in norii lui.

Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***