Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Isaia 44

1. Asculta acum, Iacove, robul Meu, Israele, pe care te-am ales!

2. Asa vorbeste Domnul, care te-a facut si intocmit, si care de la nasterea ta este sprijinul tau: "Nu te teme de nimic, robul Meu Iacov, Israelul Meu pe care l-am ales.

3. Caci voi turna ape peste pamantul insetat si rauri, pe pamantul uscat; voi turna Duhul Meu peste samanta ta si binecuvantarea Mea, peste odraslele tale,

4. si vor rasari ca firele de iarba intre ape, ca salciile langa paraiele de apa.

5. Unul va zice: "Eu sunt al Domnului!" Altul se va numi cu numele lui Iacov; iar altul va scrie cu mana lui: "Al Domnului sunt!", si va fi cinstit cu numele lui Israel.

6. Asa vorbeste Domnul, Imparatul lui Israel si Rascumparatorul lui, Domnul ostirilor: "Eu sunt Cel dintai si Cel de pe Urma, si afara de Mine, nu este alt Dumnezeu.

7. Cine a facut prorocii ca Mine (sa spuna si sa-Mi dovedeasca!), de cand am facut pe oameni din vremurile stravechi? Sa vesteasca viitorul si ce are sa se intample!

8. Nu va temeti si nu tremurati; caci nu ti-am vestit si nu ti-am spus Eu demult lucrul acesta? Voi Imi sunteti martori! Este oare un alt Dumnezeu afara de Mine? Nu este alta Stanca, nu cunosc alta!"

9. Cei ce fac idoli, toti sunt desertaciune, si cele mai frumoase lucrari ale lor nu slujesc la nimic. Ele insele marturisesc lucrul acesta: n-au nici vedere, nici pricepere, tocmai ca sa ramana de rusine.

10. Cine este acela care sa fi facut un dumnezeu sau sa fi turnat un idol, si sa nu fi tras niciun folos din el?

11. Iata, toti inchinatorii lor vor ramane de rusine, caci insisi mesterii lor nu sunt decat oameni; sa se stranga cu totii, sa se infatiseze, si tot vor tremura cu totii si vor fi acoperiti de rusine.

12. Fierarul face o secure, lucreaza cu carbuni, si o fatuieste si-i da un chip cu lovituri de ciocan, si o lucreaza cu puterea bratului; dar, daca-i este foame, este fara vlaga; daca nu bea apa, este sleit de puteri.

13. Lemnarul intinde sfoara, face o trasatura cu creionul, fatuieste lemnul cu o rindea si-i insemneaza marimea cu compasul; face un chip de om, un frumos chip omenesc, ca sa locuiasca intr-o casa.

14. Isi taie cedri, goruni si stejari, pe care si-i alege dintre copacii din padure. Sadeste brazi, si ploaia ii face sa creasca.

15. Copacii acestia slujesc omului pentru ars, el ii ia si se incalzeste cu ei. Ii pune pe foc, ca sa coaca paine, si tot din ei face si un dumnezeu caruia i se inchina, isi face din ei un idol si ingenuncheaza inaintea lui!

16. O parte din lemnul acesta o arde in foc, cu o parte fierbe carne, pregateste o friptura si se satura; se si incalzeste si zice: "Ha! Ha! m-am incalzit, simt focul!"

17. Cu ce mai ramane insa face un dumnezeu, idolul lui. Ingenuncheaza inaintea lui, i se inchina, il cheama si striga: "Mantuieste-ma, caci tu esti dumnezeul meu!"

18. Ei nu pricep si nu inteleg, caci li s-au lipit ochii, ca sa nu vada, si inima, ca sa nu inteleaga.

19. Niciunul nu intra in sine insusi, si n-are nici minte, nici pricepere sa-si zica: "Am ars o parte din el in foc, am copt paine pe carbuni, am fript carne si am mancat-o: si sa fac din cealalta parte o scarba? Sa ma inchin inaintea unei bucati de lemn?"

20. El se hraneste cu cenusa, inima lui amagita il duce in ratacire, ca sa nu-si mantuiasca sufletul si sa nu zica: "N-am oare o minciuna in mana?" -

21. Tine minte aceste lucruri, Iacove, si tu, Israele, caci esti robul Meu. Eu te-am facut, tu esti robul Meu, Israele, nu Ma uita!

22. Eu iti sterg faradelegile ca un nor, si pacatele, ca o ceata: intoarce-te la Mine, caci Eu te-am rascumparat. -

23. Bucurati-va, ceruri! Caci Domnul a lucrat; rasunati de veselie, adancimi ale pamantului! Izbucniti in strigate de bucurie, muntilor! Si voi, padurilor, cu toti copacii vostri! Caci Domnul a rascumparat pe Iacov, Si-a aratat slava in Israel.

24. Asa vorbeste Domnul, Rascumparatorul tau, Cel ce te-a intocmit din pantecele mamei tale: "Eu, Domnul, am facut toate aceste lucruri, Eu singur am desfasurat cerurile, Eu am intins pamantul. Cine era cu Mine?

25. Eu zadarnicesc semnele prorocilor mincinosi si arat ca inselatori pe ghicitori; fac pe cei intelepti sa dea inapoi si le prefac stiinta in nebunie.

26. Dar intaresc cuvantul robului Meu si implinesc ce prorocesc trimisii Mei; Eu zic despre Ierusalim: "Va fi locuit" si, despre cetatile lui Iuda: "Vor fi zidite iarasi si le voi ridica daramaturile."

27. Eu zic Adancului: "Usuca-te, si iti voi seca raurile."

28. Eu zic despre Cirus: "El este pastorul Meu, si el va implini toata voia Mea; el va zice despre Ierusalim: "Sa fie zidit iarasi!", si despre Templu: "Sa i se puna temeliile!"

Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***