Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Isaia 37

1. Cand a auzit imparatul Ezechia cuvintele acestea, si-a sfasiat hainele, s-a acoperit cu un sac si s-a dus in Casa Domnului.

2. A trimis pe Eliachim, capetenia casei imparatului, pe Sebna, logofatul, si pe cei mai batrani dintre preoti, acoperiti cu saci, la prorocul Isaia, fiul lui Amot.

3. Si i-au zis: "Asa vorbeste Ezechia: "Ziua aceasta este o zi de necaz, de pedeapsa si de ocara; caci copiii sunt aproape sa iasa din pantecele mamei lor, si totusi mamele n-au putere sa nasca.

4. Poate ca Domnul Dumnezeul tau a auzit cuvintele lui Rabsache, pe care l-a trimis imparatul Asiriei, stapanul sau, sa batjocoreasca pe Dumnezeul cel Viu, si poate ca Domnul Dumnezeul tau il va pedepsi pentru cuvintele pe care le-a auzit. Inalta, dar, o rugaciune pentru ramasita care a mai ramas."

5. Slujitorii imparatului Ezechia s-au dus deci la Isaia.

6. Si Isaia le-a zis: "Iata ce veti spune imparatului vostru: "Asa vorbeste Domnul: "Nu te inspaimanta de cuvintele pe care le-ai auzit si prin care M-au batjocorit slujitorii imparatului Asiriei.

7. Caci voi pune in el un duh de asa fel, incat la o veste pe care o va primi, se va intoarce in tara lui; si-l voi face sa cada ucis de sabie in tara lui."

8. Rabsache, la intoarcere, a gasit pe imparatul Asiriei luptand impotriva Libnei, caci aflase de plecarea lui din Lachis.

9. Atunci imparatul Asiriei a primit o veste despre Tirhaca, imparatul Etiopiei, prin care i se spunea: "El a pornit sa-ti faca razboi." Cum a auzit lucrul acesta, a trimis soli la Ezechia, zicandu-le:

10. "Asa sa vorbiti lui Ezechia, imparatul lui Iuda: "Nu te lasa amagit de Dumnezeul tau, in care te increzi si zici: "Ierusalimul nu va fi dat in mainile imparatului Asiriei."

11. Caci ai auzit ce au facut imparatii Asiriei tuturor tarilor si cum le-au nimicit cu desavarsire; si tu, sa fii izbavit?

12. Oare dumnezeii neamurilor pe care le-au nimicit parintii mei, le-au izbavit ei, si anume: Gozanul, Haranul, Retef si fiii lui Eden care sunt la Telasar?

13. Unde este imparatul Hamatului, imparatul Arpadului si imparatul cetatii Sefarvaim, Hena si Iva?"

14. Ezechia a luat scrisoarea din mana solilor si a citit-o. Apoi s-a suit la Casa Domnului, a intins-o inaintea Domnului

15. si I-a facut urmatoarea rugaciune:

16. "Doamne al ostirilor, Dumnezeul lui Israel care sezi pe heruvimi! Tu esti singurul Dumnezeu al tuturor imparatiilor pamantului! Tu ai facut cerurile si pamantul!

17. Doamne, pleaca-Ti urechea si asculta! Doamne, deschide-Ti ochii si priveste! Auzi toate cuvintele pe care le-a trimis Sanherib ca sa batjocoreasca pe Dumnezeul cel Viu!

18. Este adevarat, Doamne, ca imparatii Asiriei au pustiit toate popoarele si tarile lor

19. si ca au aruncat in foc pe dumnezeii lor; dar ei nu erau dumnezei, ci erau lucrari facute de mainile omului, de lemn si de piatra. De aceea i-au nimicit.

20. Acum, Doamne Dumnezeul nostru, izbaveste-ne din mana lui Sanherib, ca toate imparatiile pamantului sa stie ca numai Tu, Doamne, esti Dumnezeu!"

21. Atunci Isaia, fiul lui Amot, a trimis sa spuna lui Ezechia: "Asa vorbeste Domnul Dumnezeul lui Israel: "Am auzit rugaciunea pe care Mi-ai facut-o cu privire la Sanherib, imparatul Asiriei.

22. Iata cuvantul pe care l-a rostit Domnul impotriva lui: "Fecioara, fiica Sionului, te dispretuieste si isi bate joc de tine; fata Ierusalimului da din cap dupa tine.

23. Pe cine ai batjocorit si ai ocarat tu? Impotriva cui ti-ai ridicat glasul si ti-ai indreptat ochii? Impotriva Sfantului lui Israel;

24. prin slujitorii tai tu ai batjocorit pe Domnul si ai zis: "Cu multimea carelor mele m-am suit pe varful muntilor, pe coastele Libanului, si voi taia cedrii lui cei mai inalti, cei mai frumosi chiparosi ai lui, si voi ajunge pe culmea cea mai inalta, in padurea lui care este ca un pomet.

25. Am sapat izvoare si am baut din apele lor, si cu talpa picioarelor mele voi seca toate raurile Egiptului."

26. Dar n-ai auzit ca am pregatit aceste lucruri de demult si ca le-am hotarat din vremuri stravechi? Acum insa am dat voie sa se implineasca, pentru ca sa prefaci cetati tari in niste mormane de daramaturi.

27. Si locuitorii lor sunt neputinciosi, inspaimantati si uluiti: sunt ca iarba de pe camp si verdeata frageda, ca iarba de pe acoperisuri si ca graul care se usuca inainte de a da in spic.

28. Dar Eu stiu cand stai jos, cand iesi afara, cand intri si cand esti manios impotriva Mea.

29. Deci pentru ca esti manios impotriva Mea, si mandria ta a ajuns pana la urechile Mele, voi pune veriga Mea in narile tale si zabala Mea intre buzele tale si te voi face sa te intorci pe drumul pe care ai venit."

30. Si acesta sa-ti fie semnul, Ezechia: anul acesta veti manca ce va creste singur de la sine, si in al doilea an, ce va rasari din aceasta; dar in al treilea an veti semana, veti secera, veti sadi vii si veti manca din rodul lor.

31. Si ce va mai scapa din casa lui Iuda si ce va mai ramane iarasi va prinde radacini dedesubt si va aduce rod deasupra.

32. Caci din Ierusalim va iesi o ramasita, si din muntele Sionului, cei izbaviti. Iata ce va face ravna Domnului ostirilor.

33. De aceea asa vorbeste Domnul despre imparatul Asiriei: "El nu va intra in cetatea aceasta, nu va arunca sageti in ea, nu-i va sta inainte cu scuturi si nu va ridica intarituri de santuri impotriva ei.

34. Ci se va intoarce pe drumul pe care a venit si nu va intra in cetatea aceasta, zice Domnul,

35. caci Eu voi ocroti cetatea aceasta ca s-o scap, din pricina Mea si din pricina robului Meu David!"

36. Ingerul Domnului a iesit si a ucis in tabara asirienilor o suta optzeci si cinci de mii de oameni. Si, cand s-au sculat dimineata, iata ca toti acestia erau niste trupuri moarte.

37. Atunci Sanherib, imparatul Asiriei, si-a ridicat tabara, a plecat si s-a intors; si a ramas la Ninive.

38. Si, pe cand statea cu fata la pamant rugandu-se in casa lui Nisroc, dumnezeul sau, fiii sai, Adramalec si Sareter, l-au lovit cu sabia si au fugit in tara Ararat. Si, in locul lui, a domnit fiul sau Esar-Hadon.

Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***