Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Isaia 36

1. In al paisprezecelea an al imparatului Ezechia, Sanherib, imparatul Asiriei, s-a suit impotriva tuturor cetatilor intarite ale lui Iuda, si le-a luat.

2. Si imparatul Asiriei a trimis din Lachis la Ierusalim, la imparatul Ezechia, pe Rabsache cu o puternica ostire. Rabsache s-a oprit la canalul de apa al iazului de sus, pe drumul ogorului inalbitorului.

3. Atunci Eliachim, fiul lui Hilchia, capetenia casei imparatului, s-a dus la el cu logofatul Sebna si cu Ioah, fiul lui Asaf, scriitorul (arhivarul).

4. Rabsache le-a zis: "Spuneti lui Ezechia: "Asa vorbeste marele imparat, imparatul Asiriei: "Ce este increderea aceasta pe care te bizui?"

5. Eu iti spun ca acestea sunt vorbe in vant: pentru razboi trebuie chibzuinta si putere. In cine ti-ai pus, dar, increderea, de te-ai rasculat impotriva mea?

6. Iata, ai pus-o in Egipt, ai luat ca sprijin aceasta trestie rupta, care inteapa si strapunge mana oricui se sprijina pe ea! Asa este faraon, imparatul Egiptului, pentru toti cei ce se incred in el.

7. Dar poate ca imi vei spune: "Ne incredem in Domnul Dumnezeul nostru!" Dar nu este El acela ale carui inaltimi si altare le-a indepartat Ezechia, zicand lui Iuda si Ierusalimului: "Sa va inchinati inaintea acestui altar"?"

8. Acum fa o invoiala cu stapanul meu, imparatul Asiriei, si-ti voi da doua mii de cai; sa vedem daca poti face rost de calareti ca sa incalece pe ei!

9. Cum ai putea sa stai tu impotriva unei singure capetenii, dintre cei mai neinsemnati slujitori ai stapanului meu? Si totusi tu iti pui increderea in Egipt pentru care si pentru calareti.

10. Si apoi, fara voia Domnului m-am suit eu impotriva tarii acesteia s-o nimicesc? Domnul mi-a zis: "Suie-te impotriva tarii acesteia si nimiceste-o!"

11. Eliachim, Sebna si Ioah au zis lui Rabsache: "Vorbeste robilor tai in limba aramaica, fiindca o intelegem; nu ne vorbi in limba evreiasca, in auzul poporului care este pe zid."

12. Rabsache a raspuns: "Oare stapanului tau si tie m-a trimis stapanul meu sa spun aceste cuvinte? Nu m-a trimis el sa le spun oamenilor acestora care sed pe zid ca sa-si manance balega si sa-si bea udul impreuna cu voi?"

13. Apoi Rabsache a inaintat si a strigat cu toata puterea lui in limba evreiasca: "Ascultati cuvintele marelui imparat, imparatul Asiriei!

14. Asa vorbeste imparatul: "Nu va lasati amagiti de Ezechia, caci nu va putea sa va izbaveasca.

15. Nu va lasati mangaiati de Ezechia cu increderea in Domnul, cand va zice: "Domnul ne va izbavi, si cetatea aceasta nu va fi data in mainile imparatului Asiriei."

16. Nu ascultati pe Ezechia. Caci asa vorbeste imparatul Asiriei: "Faceti pace cu mine, supuneti-va mie, si fiecare din voi va manca din via lui si din smochinul lui, si va bea apa din fantana lui,

17. pana voi veni si va voi lua intr-o tara ca a voastra, intr-o tara plina de grau si de vin, o tara plina de paine si de vii."

18. Nu va lasati amagiti de Ezechia, cand va zice: "Domnul ne va izbavi." Oare dumnezeii neamurilor au izbavit ei fiecare tara lui din mana imparatului Asiriei?

19. Unde sunt dumnezeii Hamatului si Arpadului? Unde sunt dumnezeii din Sefarvaim? Si unde sunt dumnezeii Samariei? Au izbavit ei Samaria din mana mea?

20. Dintre toti dumnezeii acestor tari, care din ei si-a izbavit tara din mana mea, pentru ca Domnul sa izbaveasca Ierusalimul din mana mea?"

21. Dar ei au tacut si nu i-au raspuns o vorba; caci imparatul daduse porunca aceasta: "Sa nu-i raspundeti!"

22. Si Eliachim, fiul lui Hilchia, capetenia casei imparatului, Sebna, logofatul, si Ioah, fiul lui Asaf, scriitorul, au venit astfel la Ezechia cu hainele sfasiate si i-au spus cuvintele lui Rabsache.

Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***