Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Isaia 28

1. Vai de cununa ingamfata a betivilor lui Efraim, de floarea vestejita, care este stralucirea podoabei sale pe culmea vaii manoase a celor ce se imbata!

2. Iata ca vine de la Domnul un om tare si puternic, ca o furtuna de piatra, ca o vijelie nimicitoare, ca o rupere de nori cu mari suvoaie de ape, care o doboara cu putere la pamant.

3. Va fi calcata in picioare cununa ingamfata a betivilor lui Efraim;

4. si floarea vestejita, care este stralucirea podoabei ei pe culmea vaii manoase, va fi ca o smochina timpurie care se vede inainte de culesul roadelor si pe care, abia o iei in mana, si indata o si inghiti.

5. In ziua aceea, Domnul ostirilor va fi o cununa stralucitoare si o podoaba mareata pentru ramasita poporului

6. sau un duh de dreptate pentru cel ce sade pe scaunul de judecata si o putere pentru cei ce dau pe vrajmas inapoi pana la portile lui.

7. Dar si ei se clatina de vin, si bauturile tari ii ametesc; preoti si proroci sunt imbatati de bauturi tari, sunt stapaniti de vin, au ameteli din pricina bauturilor tari; se clatina cand prorocesc, se poticnesc cand judeca.

8. Toate mesele sunt pline de varsaturi murdare si nu mai este niciun loc curat. -

9. Ei zic: "Pe cine vrea el sa invete intelepciunea? Cui vrea sa dea invataturi? Unor copii intarcati de curand, luati de la tata?

10. Caci da invatatura peste invatatura, invatatura peste invatatura, porunca peste porunca, porunca peste porunca, putin aici, putin acolo." -

11. Ei bine! Prin niste oameni cu buze balbaitoare si cu vorbirea straina va vorbi poporului acestuia, Domnul.

12. El ii zicea: "Iata odihna; lasati pe cel ostenit sa se odihneasca; iata locul de odihna!" Dar ei n-au vrut sa asculte,

13. si pentru ei cuvantul Domnului va fi: "Invatatura peste invatatura, invatatura peste invatatura, porunca peste porunca, porunca peste porunca, putin aici, putin acolo", ca, mergand, sa cada pe spate si sa se zdrobeasca, sa dea in lat, si sa fie prinsi.

14. De aceea, ascultati cuvantul Domnului, batjocoritorilor care stapaniti peste poporul acesta din Ierusalim!

15. Pentru ca ziceti: "Noi am facut un legamant cu moartea, am facut o invoiala cu Locuinta mortilor: cand va trece urgia apelor navalitoare, nu ne va atinge, caci avem ca loc de scapare neadevarul, si ca adapost minciuna!",

16. de aceea, asa vorbeste Domnul Dumnezeu: "Iata, pun ca temelie in Sion o piatra, o piatra incercata, o piatra de pret, piatra din capul unghiului cladirii, temelie puternica; cel ce o va lua ca sprijin nu se va grabi sa fuga.

17. Voi face din neprihanire o lege, si din dreptate, o cumpana; si grindina va surpa locul de scapare al neadevarului, si apele vor ineca adapostul minciunii.

18. Asa ca legamantul vostru cu moartea va fi nimicit, si invoiala voastra cu Locuinta mortilor nu va dainui. Cand va trece urgia apelor navalitoare, veti fi striviti de ea.

19. Ori de cate ori va trece, va va apuca; caci va trece in toate diminetile, zi si noapte, si numai vuietul ei va va ingrozi."

20. Patul va fi prea scurt ca sa te intinzi in el, si invelitoarea prea ingusta ca sa te invelesti cu ea.

21. Caci Domnul Se va scula, ca la muntele Peratim, si Se va mania, ca in valea Gabaonului, ca sa-Si faca lucrarea, lucrarea Lui ciudata, ca sa-Si implineasca lucrul, lucrul Lui nemaiauzit.

22. Acum, nu batjocoriti, ca nu cumva sa vi se stranga mai tare legaturile; caci am aflat de la Domnul Dumnezeul ostirilor ca nimicirea intregii tari este hotarata.

23. Plecati-va urechea si ascultati glasul meu! Fiti cu luare aminte si ascultati cuvantul meu!

24. Cel ce ara pentru semanatura ara oare necontenit? Necontenit isi brazdeaza si isi grapeaza el pamantul?

25. Oare dupa ce a netezit fata pamantului, nu arunca el mazariche si seamana chimen? Nu pune el graul in randuri, orzul intr-un loc deosebit, si alacul pe margini?

26. Dumnezeul lui l-a invatat sa faca asa, El i-a dat aceste invataturi.

27. Mazarichea nu se treiera cu leasa, si roata carului nu trece peste chimen; ci mazarichea se bate cu batul, si chimenul, cu nuiaua.

28. Graul se bate, dar nu se bate necontenit; impingi peste el roata carului si caii, dar nu-l sfarami.

29. Si lucrul acesta vine de la Domnul ostirilor; minunat este planul Lui si mare este intelepciunea Lui.

Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***