Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Isaia 14

1. Caci Domnul va avea mila de Iacov, va alege iarasi pe Israel si-i va aduce iarasi la odihna in tara lor; strainii se vor alipi de ei si se vor uni cu casa lui Iacov.

2. Popoarele ii vor lua si-i vor aduce inapoi la locuinta lor, si casa lui Israel ii va stapani in tara Domnului ca robi si roabe. Vor tine astfel robi pe cei ce-i robisera pe ei si vor stapani peste asupritorii lor.

3. Iar cand iti va da Domnul odihna dupa ostenelile si framantarile tale, si dupa aspra robie care a fost pusa peste tine,

4. atunci vei canta cantarea aceasta asupra imparatului Babilonului si vei zice: "Iata, asupritorul nu mai este, asuprirea a incetat,

5. Domnul a frant toiagul celor rai, nuiaua stapanitorilor.

6. Cel ce, in urgia lui, lovea popoarele cu lovituri fara ragaz, cel ce, in mania lui, supunea neamurile este prigonit fara crutare.

7. Tot pamantul se bucura acum de odihna si pace; izbucnesc oamenii in cantece de veselie.

8. Pana si chiparosii si cedrii din Liban se bucura de caderea ta si zic: "De cand ai cazut tu, nu se mai suie nimeni sa ne taie!"

9. Locuinta mortilor se misca pana in adancimile ei, ca sa te primeasca la sosire; ea trezeste inaintea ta umbrele, pe toti mai marii pamantului, scoala de pe scaunele lor de domnie pe toti imparatii neamurilor.

10. Toti iau cuvantul ca sa-ti spuna: "Si tu ai ajuns fara putere ca noi si tu ai ajuns ca noi!

11. Stralucirea ta s-a coborat si ea in Locuinta mortilor, cu sunetul lautelor tale; asternut de viermi vei avea, si viermii te vor acoperi."

12. Cum ai cazut din cer, luceafar stralucitor, fiu al zorilor! Cum ai fost doborat la pamant, tu, biruitorul neamurilor!

13. Tu ziceai in inima ta: "Ma voi sui in cer, imi voi ridica scaunul de domnie mai presus de stelele lui Dumnezeu, voi sedea pe muntele adunarii dumnezeilor, la capatul miazanoaptei,

14. ma voi sui pe varful norilor, voi fi ca Cel Preainalt."

15. Dar ai fost aruncat in Locuinta mortilor, in adancimile mormantului!

16. Cei ce te vad se uita tinta mirati la tine, te privesc cu luare aminte si zic: "Acesta este omul care facea sa se cutremure pamantul si zguduia imparatiile,

17. care prefacea lumea in pustiu, nimicea cetatile si nu dadea drumul prinsilor sai de razboi?"

18. Toti imparatii neamurilor, da, toti, se odihnesc cu cinste, fiecare in mormantul lui.

19. Dar tu ai fost aruncat departe de mormantul tau, ca o ramura dispretuita, ca o prada luata de la niste oameni ucisi cu lovituri de sabie si aruncata pe pietrele unei gropi, ca un hoit calcat in picioare.

20. Tu nu esti unit cu ei in mormant, caci ti-ai nimicit tara si ti-ai prapadit poporul. Nu se va mai vorbi niciodata de neamul celor rai.

21. Pregatiti macelarirea fiilor, din pricina nelegiuirii parintilor lor! Ca sa nu se mai scoale sa cucereasca pamantul si sa umple lumea cu cetati!

22. Eu Ma voi ridica impotriva lor! - zice Domnul ostirilor - si voi sterge numele si urma Babilonului, pe fiu si nepot - zice Domnul.

23. Voi face din el un culcus de arici si o mlastina si il voi matura cu matura nimicirii - zice Domnul ostirilor."

24. Domnul ostirilor a jurat si a zis: "Da, ce am hotarat se va intampla, ce am pus la cale se va implini.

25. Voi zdrobi pe asirian in tara Mea, il voi calca in picioare pe muntii Mei; astfel jugul lui se va lua de pe ei, si povara lui va fi luata de pe umerii lor.

26. Iata hotararea luata impotriva intregului pamant, iata mana intinsa peste toate neamurile.

27. Domnul ostirilor a luat aceasta hotarare: cine I se va impotrivi? Mana Lui este intinsa: cine o va abate?"

28. In anul mortii imparatului Ahaz a fost rostita aceasta prorocie:

29. "Nu te bucura, tara filistenilor, ca s-a frant toiagul care te lovea! Caci din radacina sarpelui va iesi un basilic, si rodul lui va fi un balaur zburator.

30. Atunci cei mai saraci vor putea paste, si cei nenorociti vor putea sa locuiasca linistiti; dar iti voi lasa neamul sa piara de foame, si ce va mai ramane din tine va fi omorat.

31. Gemi, poarta! Boceste-te, cetate! Cutremura-te, toata tara filistenilor! Caci un fum vine de la miazanoapte, si sirurile vrajmasului sunt stranse."

32. "Si ce va raspunde trimisilor poporului?" - "Ca Domnul a intemeiat Sionul si ca cei nenorociti din poporul Lui gasesc un loc de adapost acolo." -

Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***