Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Isaia 10

1. "Vai de cei ce rostesc hotarari nelegiuite si de cei ce scriu porunci nedrepte

2. ca sa nu faca dreptate saracilor si sa rapeasca dreptul nenorocitilor poporului Meu, ca sa faca pe vaduve prada lor si sa jefuiasca pe orfani!

3. Ce veti face voi in ziua pedepsei si a pieirii, care va veni din departare peste voi? La cine veti fugi dupa ajutor si unde va veti lasa bogatia?

4. Unii vor fi ingenuncheati intre cei prinsi in razboi, iar altii vor cadea intre cei morti." Cu toate acestea, mania Lui nu se potoleste, si mana Lui tot intinsa este.

5. "Vai de asirian - zice Domnul - nuiaua maniei Mele, care poarta in mana toiagul urgiei Mele!

6. I-am dat drumul impotriva unui neam nelegiuit, l-am trimis impotriva unui popor pe care sunt maniat, ca sa-l prade si sa-l jefuiasca, sa-l calce in picioare ca noroiul de pe ulite.

7. Dar el nu judeca asa si nu acesta este gandul inimii lui; ci el nu se gandeste decat sa nimiceasca, decat sa prapadeasca neamurile cu gramada.

8. Caci el zice: "Nu sunt voievozii mei tot atatia imparati?

9. Nu s-a intamplat cu Calno la fel ca si cu Carchemisul? Nu s-a intamplat cu Hamatul ca si cu Arpadul? Nu s-a intamplat Samariei la fel ca Damascului?

10. Dupa cum mana mea a pus stapanire pe imparatiile idolilor (unde erau mai multe icoane decat la Ierusalim si in Samaria),

11. cum am facut Samariei si idolilor ei, nu voi face si Ierusalimului si icoanelor lui?"

12. "Dar, dupa ce Domnul Isi va implini toata lucrarea Lui pe muntele Sionului si la Ierusalim, voi pedepsi - zice Domnul - pe imparatul Asiriei pentru rodul inimii lui ingamfate si pentru trufia privirilor lui semete,

13. caci el a zis: "Prin puterea mainii mele am facut aceste lucruri si prin intelepciunea mea - caci sunt priceput - am impins inapoi hotarele popoarelor si le-am jefuit vistieriile, si, ca un viteaz, am dat jos pe cei ce sedeau pe scaunele lor de domnie;

14. am pus mana pe bogatiile popoarelor ca pe un cuib si cum se strang niste oua parasite, asa am strans eu tot pamantul: niciunul n-a miscat vreo aripa, nici n-a deschis ciocul ca sa ciripeasca."

15. Se faleste oare securea impotriva celui ce se slujeste de ea? Sau se mandreste ferastraul fata de cel ce-l manuieste? Ca si cum nuiaua ar misca pe cel ce o ridica, parca toiagul ar ridica pe cel ce nu este de lemn!

16. De aceea, Domnul Dumnezeul ostirilor va trimite ofilirea prin razboinicii lui cei voinici; si intre alesii lui va izbucni un parjol, ca parjolul unui foc.

17. Lumina lui Israel se va preface in foc, si Sfantul lui intr-o flacara care va mistui si va arde spinii si maracinii lui, intr-o zi.

18. Va arde, trup si suflet, stralucirea padurii si campiilor lui, de va fi ca un bolnav care cade in lesin.

19. Ceilalti copaci din padurea lui vor putea fi numarati, si un copil le-ar putea scrie numarul.

20. In ziua aceea, ramasita lui Israel si cei scapati din casa lui Iacov nu se vor mai sprijini pe cel ce ii lovea; ci se vor sprijini cu incredere pe Domnul, Sfantul lui Israel.

21. O ramasita, ramasita lui Iacov, se va intoarce la Dumnezeul cel puternic.

22. Chiar daca poporul tau, Israele, ar fi ca nisipul marii, totusi numai o ramasita se va intoarce, caci nimicirea este hotarata, facand sa se reverse dreptatea.

23. Si nimicirea aceasta care a fost hotarata, Domnul Dumnezeul ostirilor o va aduce la indeplinire in toata tara.

24. Totusi asa vorbeste Domnul Dumnezeul ostirilor: "Poporul Meu, care locuiesti in Sion, nu te teme de asirian; da, el te loveste cu nuiaua si isi ridica toiagul asupra ta cum faceau egiptenii.

25. Dar, peste putina vreme, pedeapsa va inceta, si mania Mea se va intoarce impotriva lui, ca sa-l nimiceasca."

26. Domnul ostirilor va invarti biciul impotriva lui, cum a lovit pe Madian la stanca Oreb; si Isi va mai ridica toiagul o data asupra marii, ca odinioara in Egipt.

27. In ziua aceea se va lua povara lui de pe umarul tau, si jugul lui, de pe gatul tau, ba inca jugul va crapa de grasime.

28. El vine asupra Aiatului, strabate Migronul, isi lasa calabalacul la Micmas.

29. Trec trecatoarea, se culca la Gheba; Rama tremura, Ghibeea lui Saul o ia la fuga. -

30. Ridica-ti glasul, fiica Galimului! Ia seama, Lais! Vai de tine, Anatot! -

31. Madmena se imprastie, locuitorii din Ghebim fug.

32. Inca o zi de oprire la Nob, si ameninta cu mana lui muntele fiicei Sionului, dealul Ierusalimului.

33. Iata, Domnul Dumnezeul ostirilor taie cracile cu putere; cei mai mari sunt taiati, cei mai inalti sunt doborati.

34. Da jos cu fierul crangul padurii, si Libanul cade sub mana Celui Puternic.

Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***