Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator

Isaia 1

1. Prorocia lui Isaia, fiul lui Amot, despre Iuda si Ierusalim, pe vremea lui Ozia, Iotam, Ahaz si Ezechia, imparatii lui Iuda.

2. Ascultati, ceruri, si ia aminte, pamantule, caci Domnul vorbeste: "Am hranit si am crescut niste copii, dar ei s-au rasculat impotriva Mea.

3. Boul isi cunoaste stapanul, si magarul cunoaste ieslea stapanului sau, dar Israel nu Ma cunoaste, poporul Meu nu ia aminte la Mine."

4. Vai, neam pacatos, popor incarcat de faradelegi, samanta de nelegiuiti, copii stricati! Au parasit pe Domnul, au dispretuit pe Sfantul lui Israel. I-au intors spatele…

5. Ce pedepse noi sa va mai dea, cand voi va razvratiti din ce in ce mai rau? Tot capul este bolnav, si toata inima sufera de moarte!

6. Din talpi pana-n crestet, nimic nu-i sanatos, ci numai rani, vanatai si carne vie, nestoarse, nelegate si nealinate cu untdelemn,

7. tara va este pustiita, cetatile va sunt arse de foc, strainii va mananca ogoarele sub ochii vostri, pustiesc si nimicesc ca niste salbatici.

8. Si fiica Sionului a ramas ca o coliba in vie, ca o coverga intr-un camp de castraveti, ca o cetate impresurata.

9. De nu ne-ar fi lasat Domnul ostirilor o mica ramasita, am fi ajuns ca Sodoma si ne-am fi asemanat cu Gomora.

10. Ascultati cuvantul Domnului, capetenii ale Sodomei! Ia aminte la Legea Dumnezeului nostru, popor al Gomorei!

11. "Ce-Mi trebuie Mie multimea jertfelor voastre, zice Domnul. Sunt satul de arderile de tot ale berbecilor si de grasimea viteilor; nu-Mi place sangele taurilor, oilor si tapilor.

12. Cand veniti sa va infatisati inaintea Mea, cine va cere astfel de lucruri, ca sa-Mi spurcati curtile?

13. Nu mai aduceti daruri de mancare nefolositoare, caci Mi-e scarba de tamaie! Nu vreau luni noi, Sabate si adunari de sarbatoare, nu pot sa vad nelegiuirea unita cu sarbatoarea!

14. Urasc lunile voastre cele noi si praznicele voastre; Mi-au ajuns o povara, nu le mai pot suferi.

15. Cand va intindeti mainile, Imi intorc ochii de la voi; si oricat de mult v-ati ruga, n-ascult, caci mainile va sunt pline de sange!

16. Spalati-va deci si curatati-va! Luati dinaintea ochilor Mei faptele rele pe care le-ati facut! Incetati sa mai faceti raul!

17. Invatati-va sa faceti binele, cautati dreptatea, ocrotiti pe cel asuprit, faceti dreptate orfanului, aparati pe vaduva! -

18. Veniti totusi sa ne judecam, zice Domnul. De vor fi pacatele voastre cum e carmazul, se vor face albe ca zapada; de vor fi rosii ca purpura, se vor face ca lana.

19. De veti voi si veti asculta, veti manca cele mai bune roade ale tarii;

20. dar de nu veti voi si nu veti asculta, de sabie veti fi inghititi, caci gura Domnului a vorbit."

21. Vai, cetatea aceea credincioasa, cum a ajuns o curva! Era plina de judecata, dreptatea locuia in ea, si acum e plina de ucigasi!

22. Argintul tau s-a prefacut in zgura, si vinul tau cel ales a fost amestecat cu apa.

23. Mai marii tai sunt razvratiti si partasi cu hotii, toti iubesc mita si alearga dupa plata; orfanului nu-i fac dreptate, si pricina vaduvei n-ajunge pana la ei.

24. De aceea, iata ce zice Domnul Dumnezeul ostirilor, Puternicul lui Israel: "Ah! voi cere socoteala potrivnicilor Mei si Ma voi razbuna pe vrajmasii Mei.

25. Imi voi intinde mana impotriva ta, iti voi topi zgura, cum o topeste lesia, toate particelele de plumb le voi departa din tine.

26. Voi face iarasi pe judecatorii tai ca odinioara, si pe sfetnicii tai, ca la inceput. Dupa aceea, vei fi numita cetatea neprihanita, cetatea credincioasa."

27. Sionul va fi mantuit prin judecata, si cei ce se vor intoarce la Dumnezeu in el vor fi mantuiti prin dreptate.

28. Dar pieirea va atinge pe toti cei razvratiti si pacatosi, si cei ce parasesc pe Domnul vor pieri.

29. Va va fi rusine de terebintii in care gaseati placere si veti rosi din pricina gradinilor in care va desfatati;

30. caci veti fi ca un terebint cu frunzele ofilite, ca o gradina care n-are apa.

31. Omul tare va fi ca un calt, si lucrarea lui, ca o scanteie; amandoi vor arde impreuna, si nimeni nu-i va stinge.

Capitolul urmator
pixel
***