Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Iosua 9

1. La auzul acestor lucruri, toti imparatii care erau dincoace de Iordan, pe munte si in vale, si pe toata coasta Marii celei Mari, pana langa Liban, hetitii, amoritii, canaanitii, ferezitii, hevitii si iebusitii,

2. s-au unit impreuna intr-o intelegere ca sa lupte impotriva lui Iosua si impotriva lui Israel.

3. Locuitorii din Gabaon, de partea lor, cand au auzit ce facuse Iosua Ierihonului si cetatii Ai,

4. au intrebuintat un viclesug si au pornit la drum cu merinde pentru calatorie. Au luat niste saci vechi pe magarii lor si niste burdufuri vechi pentru vin, rupte si carpite,

5. iar in picioare purtau incaltaminte veche si carpita, si erau imbracati cu niste haine vechi pe ei; iar toata painea pe care o aveau pentru hrana era uscata si mucegaise.

6. S-au dus la Iosua in tabara la Ghilgal si i-au zis lui si tuturor celor din Israel: "Noi venim dintr-o tara departata, acum deci faceti legamant cu noi."

7. Barbatii lui Israel au raspuns hevitilor acestora: "Poate ca voi locuiti in mijlocul nostru, cum sa facem noi legamant cu voi?"

8. Ei au zis lui Iosua: "Noi suntem robii tai." Si Iosua le-a zis: "Cine sunteti voi si de unde veniti?"

9. Ei i-au raspuns: "Robii tai vin dintr-o tara foarte departata, pentru faima Domnului Dumnezeului tau; caci am auzit vorbindu-se de El, de tot ce a facut in Egipt

10. si de ce a facut celor doi imparati ai amoritilor dincolo de Iordan, lui Sihon, imparatul Hesbonului, si lui Og, imparatul Basanului, care era la Astarot.

11. Si batranii nostri si toti locuitorii din tara noastra ne-au zis: "Luati cu voi merinde pentru calatorie, duceti-va inaintea lor si spuneti-le: "Noi suntem robii vostri; acum deci faceti legamant cu noi."

12. Iata painea noastra: era calda cand am luat-o ca merinde de acasa, in ziua cand am plecat sa venim la voi, si acum s-a uscat si s-a mucegait.

13. Burdufurile acestea de vin, cand le-am umplut, erau noi de tot si iata-le s-au rupt; hainele si incaltamintea noastra s-au invechit de lungimea prea mare a drumului."

14. Barbatii lui Israel au luat din merindea lor si n-au intrebat pe Domnul.

15. Iosua a facut pace cu ei si a incheiat un legamant prin care trebuia sa-i lase cu viata, si capeteniile adunarii le-au jurat lucrul acesta.

16. La trei zile dupa incheierea acestui legamant, copiii lui Israel au aflat ca erau vecini cu ei si ca locuiau in mijlocul lor.

17. Caci copiii lui Israel au plecat si a treia zi au ajuns la cetatile lor; cetatile lor erau Gabaon, Chefira, Beerot si Chiriat-Iearim.

18. Dar nu i-au batut, pentru ca fruntasii adunarii le jurasera pe Domnul Dumnezeul lui Israel ca-i vor lasa cu viata. Si toata adunarea a cartit impotriva capeteniilor.

19. Toate capeteniile au zis intregii adunari: "Le-am jurat pe Domnul Dumnezeul lui Israel, si acum nu putem sa ne atingem de ei.

20. Iata ce le vom face: ii vom lasa cu viata, ca sa n-aducem peste noi mania Domnului, din pricina juramantului pe care li l-am facut."

21. "Sa traiasca", le-au zis capeteniile. Dar au fost intrebuintati la taiat lemne si la scos apa pentru toata adunarea, cum le spusesera capeteniile.

22. Iosua i-a chemat si le-a vorbit astfel: "Pentru ce ne-ati inselat zicand: "Suntem foarte departe de voi", cand voi locuiti in mijlocul nostru?

23. Acum sunteti blestemati si nu veti inceta sa fiti in robie, sa taiati lemne si sa scoateti apa pentru Casa Dumnezeului meu."

24. Ei au raspuns lui Iosua si au zis: "Robii tai au auzit de poruncile date de Domnul Dumnezeul tau robului Sau Moise, ca sa va dea in mana toata tara si sa nimiceasca dinaintea voastra pe toti locuitorii ei; si venirea voastra a bagat mare frica in noi cu privire la viata noastra: iata de ce am lucrat asa.

25. Si acum iata-ne in mainile tale; fa cu noi ce vei crede ca este bine si drept sa faci."

26. Iosua le-a facut asa cum hotarase; i-a izbavit din mana copiilor lui Israel, care nu i-au omorat;

27. dar din ziua aceea i-a pus sa taie lemn si sa scoata apa pentru adunare si pentru altarul Domnului in locul pe care l-ar alege Domnul: ceea ce fac pana in ziua de azi.

Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***