Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul precedent

Iosua 24

1. Iosua a adunat toate semintiile lui Israel la Sihem si a chemat pe batranii lui Israel, pe capeteniile lui, pe judecatorii lui si pe capeteniile ostii. Ei s-au infatisat inaintea lui Dumnezeu.

2. Iosua a zis intregului popor: "Asa vorbeste Domnul Dumnezeul lui Israel: "Parintii vostri, Terah, tatal lui Avraam si tatal lui Nahor, locuiau in vechime de cealalta parte a Raului si slujeau altor dumnezei.

3. Eu am luat pe tatal vostru Avraam din cealalta parte a Raului si l-am purtat prin toata tara Canaanului; i-am inmultit samanta si i-am dat pe Isaac.

4. Lui Isaac i-am dat pe Iacov si pe Esau: lui Esau i-am dat in stapanire muntele Seir, iar Iacov si fiii lui s-au coborat in Egipt.

5. Am trimis pe Moise si pe Aaron si am lovit Egiptul cu minunile pe care le-am facut in mijlocul lui; apoi v-am scos afara din el.

6. Am scos pe parintii vostri din Egipt, si ati ajuns la mare. Egiptenii au urmarit pe parintii vostri pana la Marea Rosie, cu care si calareti.

7. Parintii vostri au strigat catre Domnul. Si Domnul a pus intuneric intre voi si egipteni, a adus marea inapoi peste ei si i-a acoperit. Ati vazut cu ochii vostri ce am facut egiptenilor. Si ati ramas multa vreme in pustiu.

8. V-am adus in tara amoritilor, care locuiau dincolo de Iordan, si ei au luptat impotriva voastra. I-am dat in mainile voastre; ati pus stapanire pe tara lor, si i-am nimicit dinaintea voastra.

9. Balac, fiul lui Tipor, imparatul Moabului, s-a sculat si a pornit la lupta impotriva lui Israel. A chemat pe Balaam, fiul lui Beor, ca sa va blesteme.

10. Dar n-am vrut sa ascult pe Balaam: el v-a binecuvantat, si v-am izbavit din mana lui Balac.

11. Ati trecut Iordanul si ati ajuns la Ierihon. Locuitorii Ierihonului au luptat impotriva voastra: amoritii, ferezitii, canaanitii, hetitii, ghirgasitii, hevitii si Iebusitii. I-am dat in mainile voastre,

12. am trimis inaintea voastra viespe bondareasca, si i-a izgonit dinaintea voastra, ca pe cei doi imparati ai amoritilor: nu cu sabia, nici cu arcul tau.

13. V-am dat o tara pe care n-o munciserati, cetati pe care nu le zidiserati, dar pe care le locuiti, vii si maslini pe care nu-i sadiserati, dar care va slujesc ca hrana.

14. Acum, temeti-va de Domnul si slujiti-I cu scumpatate si credinciosie. Departati dumnezeii carora le-au slujit parintii vostri dincolo de Rau si in Egipt si slujiti Domnului.

15. Si daca nu gasiti cu cale sa slujiti Domnului, alegeti astazi cui vreti sa slujiti: sau dumnezeilor carora le slujeau parintii vostri dincolo de Rau, sau dumnezeilor amoritilor in a caror tara locuiti. Cat despre mine, eu si casa mea vom sluji Domnului."

16. Poporul a raspuns si a zis: "Departe de noi gandul sa parasim pe Domnul si sa slujim altor dumnezei.

17. Caci Domnul este Dumnezeul nostru. El ne-a scos din tara Egiptului, din casa robiei, pe noi si pe parintii nostri; El a facut inaintea ochilor nostri acele minuni mari si ne-a pazit in tot timpul drumului pe care l-am urmat si in mijlocul tuturor popoarelor pe la care am trecut.

18. El a izgonit dinaintea noastra pe toate popoarele si pe amoritii care locuiau tara aceasta. Si noi vom sluji Domnului, caci El este Dumnezeul nostru."

19. Iosua a zis poporului: "Voi nu veti putea sa slujiti Domnului, caci este un Dumnezeu sfant, un Dumnezeu gelos; El nu va va ierta faradelegile si pacatele.

20. Cand veti parasi pe Domnul si veti sluji unor dumnezei straini, El Se va intoarce si va va face rau si va va nimici, dupa ce v-a facut bine."

21. Poporul a zis lui Iosua: "Nu! Caci vom sluji Domnului."

22. Iosua a zis poporului: "Voi sunteti martori impotriva voastra insiva ca ati ales pe Domnul, ca sa-I slujiti." Ei au raspuns: "Suntem martori!"

23. "Scoateti, dar, dumnezeii straini care sunt in mijlocul vostru si intoarceti-va inima spre Domnul, Dumnezeul lui Israel."

24. Si poporul a zis lui Iosua: "Noi vom sluji Domnului Dumnezeului nostru si vom asculta glasul Lui."

25. Iosua a facut in ziua aceea un legamant cu poporul si i-a dat legi si porunci, la Sihem.

26. Iosua a scris aceste lucruri in cartea Legii lui Dumnezeu. A luat o piatra mare si a ridicat-o acolo sub stejarul care era in locul inchinat Domnului.

27. Si Iosua a zis intregului popor: "Iata piatra aceasta va fi martora impotriva noastra, caci a auzit toate cuvintele pe care ni le-a spus Domnul, ea va fi martora impotriva voastra, ca sa nu fiti necredinciosi Dumnezeului vostru."

28. Apoi Iosua a dat drumul poporului, si s-a dus fiecare in mostenirea lui.

29. Dupa aceste lucruri, Iosua, fiul lui Nun, robul Domnului, a murit in varsta de o suta zece ani.

30. L-au inmormantat in tinutul care-i cazuse la impartire, la Timnat-Serah, pe muntele lui Efraim, la miazanoapte de muntele Gaas.

31. Israel a slujit Domnului in tot timpul vietii lui Iosua si in tot timpul vietii batranilor care au trait dupa Iosua si care cunosteau tot ce facuse Domnul pentru Israel.

32. Oasele lui Iosif, pe care le adusesera copiii lui Israel din Egipt, au fost ingropate la Sihem, in partea tarinii pe care o cumparase Iacov de la fiii lui Hamor, tatal lui Sihem, cu o suta de chesita, si care a ajuns mostenirea fiilor lui Iosif.

33. Eleazar, fiul lui Aaron, a murit si a fost ingropat la Ghibeat-Fineas, care fusese dat fiului sau Fineas, pe muntele lui Efraim.

Capitolul precedent
pixel
***