Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Iosua 22

1. Atunci Iosua a chemat pe rubeniti, pe gaditi si jumatate din semintia lui Manase.

2. Si le-a zis: "Voi ati pazit tot ce v-a poruncit Moise, robul Domnului, si ati ascultat de glasul meu in tot ce v-am poruncit.

3. N-ati parasit pe fratii vostri, de o buna bucata de vreme pana in ziua de azi; si ati pazit randuielile si poruncile Domnului Dumnezeului vostru.

4. Acum, cand Domnul Dumnezeul vostru a dat odihna fratilor vostri, cum le spusese, intoarceti-va si duceti-va la corturile voastre, in tara data in stapanirea voastra, pe care v-a dat-o Moise, robul Domnului, dincolo de Iordan.

5. Aveti grija numai sa paziti si sa impliniti poruncile si legile pe care vi le-a dat Moise, robul Domnului: sa iubiti pe Domnul Dumnezeul vostru, sa umblati in toate caile Lui, sa tineti poruncile Lui, sa va alipiti de El si sa-I slujiti din toata inima voastra si din tot sufletul vostru."

6. Si Iosua i-a binecuvantat si le-a dat drumul; si ei au plecat la corturile lor.

7. Moise daduse unei jumatati din semintia lui Manase o mostenire in Basan, si Iosua a dat celeilalte jumatati o mostenire langa fratii lor, dincoace de Iordan, la apus.

8. Cand i-a trimis Iosua la corturile lor, i-a binecuvantat si le-a zis: "Voi va intoarceti la corturile voastre cu mari bogatii, cu foarte multe turme si cu o mare multime de argint, de aur, de arama, de fier si de imbracaminte. Impartiti cu fratii vostri prada luata de la vrajmasii vostri."

9. Fiii lui Ruben, fiii lui Gad si jumatate din semintia lui Manase s-au intors acasa, lasand pe copiii lui Israel la Silo, in tara Canaanului, ca sa se duca in tara Galaadului, care era mosia lor si unde se asezasera, cum poruncise lui Moise, Domnul.

10. Cand au ajuns pe malurile Iordanului, care fac parte din tara Canaanului, fiii lui Ruben, fiii lui Gad si jumatate din semintia lui Manase au zidit acolo un altar langa Iordan, un altar a carui marime izbea privirile.

11. Copiii lui Israel au auzit zicandu-se: "Iata ca fiii lui Ruben, fiii lui Gad si jumatate din semintia lui Manase au zidit un altar in fata tarii Canaanului, pe malurile Iordanului, in partile copiilor lui Israel."

12. Cand au auzit copiii lui Israel lucrul acesta, toata adunarea copiilor lui Israel s-a strans la Silo ca sa se suie impotriva lor si sa se bata cu ei.

13. Copiii lui Israel au trimis la fiii lui Ruben, la fiii lui Gad si la jumatate din semintia lui Manase, in tara Galaadului, pe Fineas, fiul preotului Eleazar,

14. si zece capetenii cu el, cate o capetenie de fiecare casa parinteasca pentru fiecare din semintiile lui Israel; toti erau capetenii de casa parinteasca intre miile lui Israel.

15. Ei au venit la fiii lui Ruben, la fiii lui Gad si la jumatate din semintia lui Manase, in tara Galaadului, si le-au vorbit astfel:

16. "Asa vorbeste toata adunarea Domnului: "Ce inseamna pacatul acesta pe care l-ati savarsit fata de Dumnezeul lui Israel, si pentru ce va abateti acum de la Domnul, zidindu-va un altar ca sa va razvratiti azi impotriva Domnului?

17. Privim oare ca o nimica nelegiuirea lui Peor, a carui pata n-am ridicat-o pana acum de peste noi, cu toata urgia pe care a adus-o ea asupra adunarii Domnului?

18. Si voi va abateti astazi de la Domnul! Daca va razvratiti azi impotriva Domnului, maine El Se va mania impotriva intregii adunari a lui Israel.

19. Daca priviti ca necurata tara care este mosia voastra, treceti in tara care este mosia Domnului, unde este asezata locuinta Domnului, si asezati-va in mijlocul nostru; dar nu va razvratiti impotriva Domnului si nu va despartiti de noi, zidindu-va un altar, afara de altarul Domnului Dumnezeului nostru!

20. Acan, fiul lui Zerah, n-a savarsit oare un pacat cu privire la lucrurile date spre nimicire si nu S-a aprins de manie Domnul impotriva intregii adunarii a lui Israel? Si el n-a fost singurul care a pierit din pricina nelegiuirii lui."

21. Fiii lui Ruben, fiii lui Gad si jumatate din semintia lui Manase au raspuns astfel capeteniilor peste miile lui Israel:

22. "Domnul Dumnezeu cel Atotputernic, Domnul Dumnezeu cel Atotputernic stie, si Israel insusi sa stie lucrul acesta! Daca din razvratire si pacatuire impotriva Domnului am facut lucrul acesta, sa nu ne vina in ajutor Domnul in ziua aceasta!

23. Daca ne-am zidit un altar ca sa ne abatem de la Domnul, ca sa aducem pe el arderi de tot si daruri de mancare si ca sa aducem pe el jertfe de multumiri, Domnul sa ne ceara socoteala de aceasta!

24. Am facut lucrul acesta mai degraba de frica, gandindu-ne ca intr-o zi s-ar putea ca fiii vostri sa zica fiilor nostri: "Ce legatura este intre voi si Domnul Dumnezeul lui Israel?

25. Domnul a pus Iordanul hotar intre noi si voi, fii ai lui Ruben si fii ai lui Gad: voi n-aveti parte de Domnul!" - Si fiii vostri ar face astfel ca fiii nostri sa nu se mai teama de Domnul.

26. De aceea am zis: "Sa ne zidim deci un altar nu pentru arderi de tot si pentru jertfe:

27. ci ca o marturie intre noi si voi, intre urmasii nostri si ai vostri, ca voim sa slujim Domnului, inaintea fetei Lui, prin arderile noastre de tot si prin jertfele noastre de ispasire si de multumiri, ca sa nu zica fiii vostri intr-o zi fiilor nostri: "Voi n-aveti parte de Domnul!"

28. Noi am zis: "Daca mai tarziu ne vor vorbi astfel noua sau urmasilor nostri, vom raspunde: "Priviti chipul altarului Domnului pe care l-au facut parintii nostri nu pentru arderi de tot si pentru jertfe, ci ca marturie intre noi si voi.

29. Departe de noi gandul sa ne razvratim impotriva Domnului si sa ne abatem astazi de la Domnul, zidind un altar pentru arderi de tot, pentru daruri de mancare si pentru jertfe, afara de altarul Domnului Dumnezeului nostru care este inaintea Locasului Lui!"

30. Cand au auzit preotul Fineas si capeteniile adunarii, capeteniile peste miile lui Israel, care erau cu el, cuvintele pe care le-au rostit fiii lui Ruben, fiii lui Gad si fiii lui Manase, au ramas multumiti.

31. Si Fineas, fiul preotului Eleazar, a zis fiilor lui Ruben, fiilor lui Gad si fiilor lui Manase: "Cunoastem acum ca Domnul este in mijlocul nostru, fiindca n-ati savarsit pacatul acesta impotriva Domnului; si ati izbavit astfel pe copiii lui Israel din mana Domnului."

32. Fineas, fiul preotului Eleazar, si capeteniile au parasit pe fiii lui Ruben si pe fiii lui Gad si s-au intors din tara Galaadului in tara Canaanului, la copiii lui Israel, carora le-au facut o dare de seama.

33. Copiii lui Israel au ramas multumiti; au binecuvantat pe Dumnezeu si n-au mai vorbit sa se suie inarmati ca sa pustiasca tara pe care o locuiau fiii lui Ruben si fiii lui Gad.

34. Fiii lui Ruben si fiii lui Gad au numit altarul acela Ed "caci", au zis ei, "el este martor intre noi ca Domnul este Dumnezeu."

Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***