Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Iosua 17

1. O parte a cazut prin sorti semintiei lui Manase, caci el era intaiul nascut al lui Iosif. Machir, intaiul nascut al lui Manase si tatal lui Galaad, avusese Galaadul si Basanul, pentru ca era un barbat de razboi.

2. Au dat prin sorti o parte celorlalti fii ai lui Manase, dupa familiile lor, fiilor lui Abiezer, fiilor lui Helec, fiilor lui Asriel, fiilor lui Sihem, fiilor lui Hefer, fiilor lui Semida: acestia sunt copiii de parte barbateasca ai lui Manase, fiul lui Iosif, dupa familiile lor.

3. Telofhad, fiul lui Hefer, fiul lui Galaad, fiul lui Machir, fiul lui Manase, n-a avut fii, dar a avut fiice, ale caror nume sunt acestea: Mahla, Noa, Hogla, Milca si Tirta.

4. Ele s-au infatisat inaintea preotului Eleazar, inaintea lui Iosua, fiul lui Nun, si inaintea mai marilor si au zis: "Domnul a poruncit lui Moise sa ne dea o mostenire intre fratii nostri." Si li s-a dat, dupa porunca Domnului, o mostenire intre fratii tatalui lor.

5. Au cazut zece parti lui Manase, afara de tara Galaadului si a Basanului, care este de cealalta parte a Iordanului.

6. Caci fetele lui Manase au avut o mostenire intre fiii lui, si tara Galaadului a fost pentru ceilalti fii ai lui Manase.

7. Hotarul lui Manase se intindea de la Aser pana la Micmetat, care este la rasarit de Sihem, si ducea la dreapta pana la locuitorii din En-Tapuah.

8. Tara Tapuahului era a fiilor lui Manase, dar Tapuahul de pe hotarul lui Manase era al fiilor lui Efraim.

9. Hotarul se cobora pana la paraul Cana, la miazazi de parau. Cetatile acestea ale lui Efraim erau in mijlocul cetatilor lui Manase. Hotarul lui Manase era pe partea de miazanoapte a paraului si iesea la mare.

10. Tinutul de la miazazi era al lui Efraim, cel de la miazanoapte al lui Manase, si marea le slujea ca hotar; la miazanoapte se intalneau cu Aser, si la rasarit cu Isahar.

11. Manase stapanea in Isahar si in Aser: Bet-Sean cu satele lui, Ibleam cu satele lui, locuitorii Dorului cu satele lui, locuitorii din En-Dor cu satele lui, locuitorii din Taanac cu satele lui si locuitorii din Meghido cu satele lui, cele trei inaltimi.

12. Fiii lui Manase n-au putut sa izgoneasca pe locuitorii din aceste cetati, si canaanitii au izbutit astfel sa ramana in tara aceasta.

13. Cand copiii lui Israel au fost destul de tari, au supus pe canaaniti la un bir, dar nu i-au izgonit.

14. Fiii lui Iosif au vorbit lui Iosua si i-au zis: "Pentru ce ne-ai dat de mostenire numai un sort si numai o parte, cand noi suntem un popor mare la numar si Domnul ne-a binecuvantat pana acum?"

15. Iosua le-a zis: "Daca sunteti un popor mare la numar, suiti-va in padure si taiati-o, ca sa va faceti loc in tara ferezitilor si a refaimitilor, fiindca muntele lui Efraim este prea stramt pentru voi."

16. Fiii lui Iosif au zis: "Muntele nu ne va ajunge, si toti canaanitii care locuiesc in vale, cei ce sunt la Bet-Sean si in satele lui si cei ce sunt in valea lui Izreel au care de fier."

17. Iosua a zis casei lui Iosif, lui Efraim si lui Manase: "Voi sunteti un popor mare la numar, si puterea voastra este mare, nu veti avea un singur sort.

18. Ci veti avea muntele, caci veti taia padurea, si iesirile ei vor fi ale voastre, si veti izgoni pe canaaniti, cu toate carele lor de fier si cu toata taria lor."

Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***