Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Iosua 11

1. Iabin, imparatul Hatorului, auzind de aceste lucruri, a trimis soli la Iobab, imparatul Madonului, la imparatul Simronului, la imparatul Acsafului,

2. la imparatii care erau la miazanoapte de munte, in campia de la miazazi de Chineret, in vale si pe inaltimile Dorului la apus,

3. canaanitilor de la rasarit si de la apus, amoritilor, hetitilor, ferezitilor, iebusitilor pe munte si hevitilor la poalele Hermonului in tara Mitpa.

4. Au iesit ei si toate ostirile lor impreuna cu ei, alcatuind un popor fara numar, ca nisipul care este pe marginea marii, si avand cai si care in foarte mare numar.

5. Toti imparatii acestia au hotarat un loc de intalnire si au venit de au tabarat impreuna la apele Merom, ca sa lupte impotriva lui Israel.

6. Domnul a zis lui Iosua: "Nu te teme de ei, caci maine, pe vremea aceasta, ii voi da batuti pe toti inaintea lui Israel. Cailor sa le tai vinele picioarelor, iar carele lor sa le arzi in foc."

7. Iosua cu toti oamenii lui de razboi au venit pe neasteptate peste ei la apele Merom si s-au napustit in mijlocul lor.

8. Domnul i-a dat in mainile lui Israel; ei i-au batut si i-au urmarit pana la Sidonul cel mare, pana la Misrefot-Maim si pana in valea Mitpa la rasarit; i-au batut, fara sa lase sa scape vreunul.

9. Iosua le-a facut cum ii spusese Domnul: cailor le-a taiat vinele picioarelor, iar carele lor le-a ars in foc.

10. La intoarcere, si in acelasi timp, Iosua a luat Hatorul si a trecut prin sabie pe imparatul lui. Hatorul era mai inainte capitala tuturor acestor imparatii.

11. Au trecut prin ascutisul sabiei si au nimicit cu desavarsire pe toti cei ce se gaseau in el: n-a ramas nimic din ce avea suflare de viata si au pus foc Hatorului.

12. Iosua a luat, de asemenea, toate cetatile imparatilor acelora, si pe toti imparatii lor i-a trecut prin ascutisul sabiei si i-a nimicit cu desavarsire, cum poruncise Moise, robul Domnului.

13. Dar Israel n-a ars niciuna din cetatile asezate pe dealuri, afara numai de Hator, care a fost ars de Iosua.

14. Copiii lui Israel au pastrat pentru ei toata prada cetatilor acelora si vitele; dar au trecut prin ascutisul sabiei pe toti oamenii, pana i-au nimicit, fara sa lase ceva din ce are suflare de viata.

15. Iosua a implinit poruncile date de Domnul robului Sau Moise si de Moise lui Iosua; n-a lasat nimic neimplinit din tot ce poruncise lui Moise, Domnul.

16. Astfel Iosua a luat toata tara aceasta, muntele, toata partea de miazazi, toata tara Gosen, valea, campia, muntele lui Israel si vaile lui,

17. de la muntele cel plesuv care se inalta spre Seir pana la Baal-Gad, in valea Libanului, la poalele muntelui Hermon. A luat pe toti imparatii lor, i-a batut si i-a omorat.

18. Razboiul pe care l-a purtat Iosua impotriva tuturor acestor imparati a tinut multa vreme.

19. N-a ramas nicio cetate, care sa fi facut pace cu copiii lui Israel, afara de heviti, care locuiau in Gabaon; pe toate le-au luat prin lupta.

20. Caci Domnul a ingaduit ca popoarele acelea sa-si impietreasca inima si sa lupte impotriva lui Israel, pentru ca Israel sa le nimiceasca cu desavarsire, fara sa aiba mila de ele, si sa le nimiceasca, dupa cum poruncise lui Moise, Domnul.

21. In acelasi timp, Iosua a pornit si a nimicit pe anachimi din muntele Hebronului, din Debir, din Anab, din tot muntele lui Iuda si din tot muntele lui Israel; Iosua i-a nimicit cu desavarsire, impreuna cu cetatile lor.

22. N-au ramas deloc anachimi in tara copiilor lui Israel; n-au ramas decat la Gaza, la Gat si la Asdod.

23. Iosua a pus stapanire deci pe toata tara, potrivit cu tot ce spusese lui Moise, Domnul. Si Iosua a dat-o de mostenire lui Israel, fiecaruia i-a dat partea lui, dupa semintiile lor. Apoi tara s-a odihnit de razboi.

Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***