Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Iosua 10

1. Adoni-Tedec, imparatul Ierusalimului, a aflat ca Iosua pusese mana pe Ai si o nimicise cu desavarsire, ca facuse cetatii Ai si imparatului ei cum facuse Ierihonului si imparatului lui, si ca locuitorii Gabaonului facusera pace cu Israel si erau in mijlocul lor.

2. Atunci i-a fost foarte mare frica; fiindca Gabaon era o cetate mare ca una din cetatile imparatesti, mai mare chiar decat Ai, si toti barbatii ei erau viteji.

3. Adoni-Tedec, imparatul Ierusalimului, a trimis sa spuna lui Hoham, imparatul Hebronului, lui Piream, imparatul Iarmutului, lui Iafia, imparatul Lachisului, si lui Debir, imparatul Eglonului:

4. "Suiti-va la mine si ajutati-ma, ca sa batem Gabaonul, caci a facut pace cu Iosua si cu copiii lui Israel."

5. Cei cinci imparati ai amoritilor: imparatul Ierusalimului, imparatul Hebronului, imparatul Iarmutului, imparatul Lachisului si imparatul Eglonului s-au adunat astfel si s-au suit impreuna cu toate ostile lor; au venit si au tabarat langa Gabaon si au inceput sa lupte impotriva lui.

6. Oamenii din Gabaon au trimis sa spuna lui Iosua, in tabara din Ghilgal: "Nu parasi pe robii tai, suie-te la noi in graba, izbaveste-ne, da-ne ajutor; caci toti imparatii amoritilor care locuiesc pe munte s-au strans impotriva noastra."

7. Iosua s-a suit din Ghilgal, el si toti oamenii de razboi cu el, si toti cei viteji.

8. Domnul a zis lui Iosua: "Nu te teme de ei, caci ii dau in mainile tale, si niciunul din ei nu va putea sa stea impotriva ta."

9. Iosua a venit fara veste peste ei, dupa ce a mers toata noaptea de la Ghilgal.

10. Domnul i-a pus in invalmaseala dinaintea lui Israel; si Israel le-a pricinuit o mare infrangere la Gabaon, i-a urmarit pe drumul care suie la Bet-Horon si i-a batut pana la Azeca si pana la Macheda.

11. Pe cand fugeau ei dinaintea lui Israel si se coborau din Bet-Horon, Domnul a facut sa cada din cer peste ei niste pietre mari pana la Azeca, si au pierit; cei ce au murit de pietrele grindinei au fost mai multi decat cei ucisi cu sabia de copiii lui Israel.

12. Atunci Iosua a vorbit Domnului, in ziua cand a dat Domnul pe amoriti in mainile copiilor lui Israel, si a zis in fata lui Israel: "Opreste-te, soare, asupra Gabaonului, si tu, luna, asupra vaii Aialonului!"

13. Si soarele s-a oprit, si luna si-a intrerupt mersul, pana ce poporul si-a razbunat pe vrajmasii lui. Lucrul acesta nu este scris oare in Cartea Dreptului? Soarele s-a oprit in mijlocul cerului si nu s-a grabit sa apuna, aproape o zi intreaga.

14. N-a mai fost nicio zi ca aceea, nici inainte, nici dupa aceea, cand Domnul sa fi ascultat glasul unui om; caci Domnul lupta pentru Israel.

15. Si Iosua si tot Israelul impreuna cu el s-a intors in tabara la Ghilgal.

16. Cei cinci imparati au fugit si s-au ascuns intr-o pestera la Macheda.

17. S-a spus lucrul acesta lui Iosua, zicand: "Cei cinci imparati se afla ascunsi intr-o pestera la Macheda."

18. Iosua a zis: "Pravaliti niste pietre mari la intrarea pesterii si puneti niste oameni sa-i pazeasca.

19. Si voi nu va opriti, ci urmariti pe vrajmasii vostri si bateti-i pe dinapoi; nu-i lasati sa intre in cetatile lor, caci Domnul Dumnezeul vostru i-a dat in mainile voastre."

20. Dupa ce Iosua si copiii lui Israel le-au pricinuit o foarte mare infrangere si i-au batut cu desavarsire, cei ce au putut scapa au intrat in cetatile intarite,

21. si tot poporul s-a intors linistit in tabara la Iosua in Macheda, fara ca cineva sa fi cracnit cu limba lui impotriva copiilor lui Israel.

22. Iosua a zis atunci: "Deschideti intrarea pesterii, scoateti afara din ea pe cei cinci imparati si aduceti-i la mine."

23. Ei au facut asa si au adus la el pe cei cinci imparati, pe care-i scosesera din pestera: pe imparatul Ierusalimului, pe imparatul Hebronului, pe imparatul Iarmutului, pe imparatul Lachisului si pe imparatul Eglonului.

24. Dupa ce au adus pe acesti imparati inaintea lui Iosua, Iosua a chemat pe toti barbatii lui Israel si a zis capeteniilor oamenilor de razboi care mersesera cu el: "Apropiati-va si puneti-va picioarele pe grumajii imparatilor acestora." Ei s-au apropiat si au pus picioarele pe grumajii lor.

25. Iosua le-a zis: "Nu va temeti si nu va inspaimantati, ci intariti-va si imbarbatati-va, caci asa va face Domnul tuturor vrajmasilor vostri impotriva carora va veti lupta."

26. Dupa aceea, Iosua i-a lovit si i-a omorat; i-a spanzurat de cinci copaci si au ramas spanzurati de copaci pana seara.

27. Pe la apusul soarelui, Iosua a poruncit sa-i coboare din copaci, i-au aruncat in pestera in care se ascunsesera si au pus la intrarea pesterii niste pietre mari, care au ramas acolo pana in ziua de azi.

28. Iosua a luat Macheda chiar in ziua aceea si a trecut-o prin ascutisul sabiei; a nimicit cu desavarsire pe imparat, cetatea si pe toti cei ce se aflau in ea; n-a lasat sa scape niciunul, si imparatului din Macheda i-a facut cum facuse imparatului Ierihonului.

29. Iosua si tot Israelul impreuna cu el a trecut din Macheda la Libna si a dat lupta impotriva Libnei.

30. Domnul a dat-o si pe ea impreuna cu imparatul ei in mainile lui Israel si a trecut-o prin ascutisul sabiei, pe ea si pe toti cei ce se gaseau in ea; n-a lasat sa scape niciunul si a facut imparatului ei cum facuse imparatului Ierihonului.

31. Iosua si tot Israelul impreuna cu el a trecut din Libna in Lachis, a tabarat inaintea ei si a inceput lupta impotriva ei.

32. Domnul a dat cetatea Lachis in mainile lui Israel, care a luat-o a doua zi si a trecut-o prin ascutisul sabiei, pe ea si pe toti cei ce se aflau in ea, cum facuse cu Libna.

33. Atunci Horam, imparatul Ghezerului, s-a suit ca sa dea ajutor Lachisului. Iosua l-a batut, pe el si pe poporul lui, fara sa lase pe cineva sa scape.

34. Iosua si tot Israelul impreuna cu el a trecut din Lachis la Eglon; au tabarat inaintea ei si au inceput lupta.

35. Au luat-o in aceeasi zi si au trecut-o prin ascutisul sabiei, pe ea si pe toti cei ce se aflau in ea; Iosua a nimicit-o cu desavarsire chiar in ziua aceea, cum facuse cu Lachis.

36. Iosua si tot Israelul impreuna cu el s-a suit din Eglon la Hebron si au inceput lupta impotriva lui.

37. L-au luat si l-au trecut prin ascutisul sabiei, pe el, pe imparatul lui, toate cetatile care tineau de el si pe toti cei ce se aflau in el; Iosua n-a lasat pe niciunul sa scape, cum facuse cu Eglonul, si l-a nimicit cu desavarsire impreuna cu toti cei ce se aflau in el.

38. Iosua si tot Israelul impreuna cu el s-a indreptat impotriva Debirului si a inceput lupta impotriva lui.

39. L-a luat, pe el, pe imparatul lui si toate cetatile care tineau de el; le-au trecut prin ascutisul sabiei si au nimicit cu desavarsire pe toti cei ce se aflau in ele, fara sa lase sa scape vreunul; Iosua a facut Debirului si imparatului lui cum facuse Hebronului si cum facuse Libnei si imparatului ei.

40. Iosua a batut astfel toata tara, muntele, partea de miazazi, campia si costisele, si a batut pe toti imparatii; n-a lasat sa scape nimeni si a nimicit cu desavarsire tot ce avea suflare, cum poruncise Domnul Dumnezeul lui Israel.

41. Iosua i-a batut de la Cades-Barnea pana la Gaza, a batut toata tara Gosen pana la Gabaon.

42. Iosua a luat in acelasi timp pe toti imparatii aceia si tara lor, caci Domnul Dumnezeul lui Israel lupta pentru Israel.

43. Si Iosua si tot Israelul impreuna cu el s-a intors in tabara la Ghilgal.

Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***