Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul:

123
Capitolul urmator
Capitolul precedent

Ioel 2

1. "Sunati din trambita in Sion! Sunati in gura mare pe muntele Meu cel sfant, ca sa tremure toti locuitorii tarii. Caci vine ziua Domnului, este aproape!"

2. O zi de intuneric si negura mare, o zi de nori si de intunecime. Ca zorile diminetii se intinde peste munti un popor mare si puternic, cum n-a mai fost din veac si nici in vremurile viitoare nu va mai fi.

3. Arde focul inaintea lui si palpaie flacara dupa el. Inaintea lui, tara era ca o gradina a Edenului, si dupa el este un pustiu sterp: nimic nu-i scapa.

4. Parca sunt niste cai si alearga ca niste calareti.

5. Vin uruind ca niste care pe munti si paraie ca o flacara de foc cand mistuie miristea; par o puternica ostire gata de lupta.

6. Tremura popoarele inaintea lor si toate fetele ingalbenesc.

7. Alearga ca niste razboinici, se suie pe ziduri ca niste razboinici, fiecare isi vede de drumul lui si nu se abate din cararea lui.

8. Nu se imping unii pe altii, fiecare tine sirul, se napustesc prin sageti si nu se opresc din mers.

9. Se raspandesc in cetate, alearga pe ziduri, se suie pe case si intra pe ferestre ca un hot.

10. Inaintea lor se cutremura pamantul, se zguduie cerurile, soarele si luna se intuneca, si stelele isi pierd lumina.

11. Domnul face sa tune glasul Lui inaintea ostirii Sale, caci tabara Lui este foarte mare, si Cel ce implineste cuvantul este puternic. Dar mare este ziua Domnului si foarte infricosata: cine o poate suferi?

12. "Dar chiar acum, zice Domnul, intoarceti-va la Mine cu toata inima, cu post, cu planset si bocet!"

13. Sfasiati-va inimile, nu hainele, si intoarceti-va la Domnul Dumnezeul vostru. Caci El este milostiv si plin de indurare, indelung rabdator si bogat in bunatate si-I pare rau de relele pe care le trimite.

14. Cine stie daca nu Se va intoarce si nu Se va cai? Cine stie daca nu va lasa dupa El o binecuvantare, daruri de mancare si jertfe de bautura pentru Domnul Dumnezeul vostru?

15. Sunati cu trambita in Sion! Vestiti un post, chemati o adunare de sarbatoare!

16. Strangeti poporul, tineti o adunare sfanta! Aduceti pe batrani, strangeti copiii si chiar pruncii de la tata! Sa iasa mirele din camara lui si mireasa din odaia ei!

17. Preotii, slujitorii Domnului, sa planga intre tinda si altar si sa zica: "Doamne, indura-Te de poporul Tau! Nu da de ocara mostenirea Ta, n-o face de batjocura popoarelor! Pentru ce sa se zica printre neamuri: "Unde este Dumnezeul lor?"

18. Domnul a fost plin de ravna pentru tara Lui si S-a indurat de poporul Sau.

19. Domnul a raspuns si a zis poporului Sau: "Iata, va trimit grau, must si untdelemn proaspat, ca sa va saturati de ele, si nu va voi mai face de ocara intre neamuri.

20. Voi departa de la voi pe vrajmasul de la miazanoapte, il voi izgoni spre un pamant fara apa si pustiu, ii voi impinge partea dinainte a ostirii lui in marea de rasarit si coada ostirii in marea de apus; iar duhoarea lui se va ridica in sus, si mirosul lui de putregai se va inalta in vazduh, caci s-a crezut grozav.

21. Nu te teme, pamantule, ci bucura-te si inveseleste-te, caci Domnul face lucruri mari!

22. Nu va temeti, fiare de pe camp, caci izlazurile pustiului iarasi vor inverzi, pomii isi vor da roadele, smochinul si vita isi vor da rodul lor.

23. Si voi, copii ai Sionului, bucurati-va si inveseliti-va in Domnul Dumnezeul vostru, caci El va va da ploaie la vreme, va va trimite ploaie timpurie si tarzie, ca odinioara.

24. Ariile se vor umple de grau, vor geme tocitoarele si teascurile de must si de untdelemn,

25. va voi rasplati astfel anii pe care i-au mancat lacustele Arbeh, Ielec, Hasil si Gazam, ostirea Mea cea mare pe care am trimis-o impotriva voastra.

26. Veti manca si va veti satura, si veti lauda Numele Domnului Dumnezeului vostru care va face minuni cu voi, si poporul Meu niciodata nu va mai fi de ocara!

27. Si veti sti ca Eu sunt in mijlocul lui Israel, ca Eu sunt Domnul Dumnezeul vostru, si nu este altul afara de Mine. Si poporul Meu niciodata nu va mai fi de ocara.

28. Dupa aceea voi turna Duhul Meu peste orice faptura; fiii si fiicele voastre vor proroci, batranii vostri vor visa vise, si tinerii vostri vor avea vedenii.

29. Chiar si peste robi si peste roabe voi turna Duhul Meu in zilele acelea.

30. Voi face sa se vada semne in ceruri si pe pamant: sange, foc si stalpi de fum;

31. soarele se va preface in intuneric, si luna, in sange, inainte de a veni ziua Domnului, ziua aceea mare si infricosata.

32. Atunci oricine va chema Numele Domnului va fi mantuit. Caci mantuirea va fi pe muntele Sionului si la Ierusalim, cum a fagaduit Domnul, si intre cei ramasi pe care-i va chema Domnul.

Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***