Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Ieremia 9

1. O! de mi-ar fi capul plin cu apa, de mi-ar fi ochii un izvor de lacrimi, as plange zi si noapte pe mortii fiicei poporului meu!

2. O! dac-as avea un han de calatori in pustiu, as parasi pe poporul meu si m-as departa de el! Caci toti sunt niste preacurvari si o ceata de misei.

3. "Au limba intinsa ca un arc si arunca minciuna; si nu prin adevar sunt ei puternici in tara; caci merg din rautate in rautate, si nu Ma cunosc, zice Domnul.

4. Fiecare sa se pazeasca de prietenul lui si sa nu se increada in niciunul din fratii sai; caci orice frate cauta sa insele si orice prieten umbla cu barfe.

5. Se trag pe sfoara unii pe altii si nu spun adevarul; isi deprind limba sa minta si se trudesc sa faca rau.

6. Locuinta ta este in mijlocul fatarniciei, si, de fatarnici ce sunt, nu vor sa Ma cunoasca - zice Domnul."

7. De aceea, asa vorbeste Domnul ostirilor: "Iata, ii voi topi in cuptor si ii voi incerca. Caci cum as putea sa ma port altfel cu fiica poporului Meu?

8. Limba lor este o sageata ucigatoare, nu spun decat minciuni; cu gura vorbesc aproapelui lor de pace, si in fundul inimii ii intind curse.

9. Sa nu-i pedepsesc Eu pentru aceste lucruri, zice Domnul, sa nu Ma razbun Eu pe un asemenea popor?

10. Muntii vreau sa-i plang si sa gem pentru ei, pentru campiile pustiite vreau sa fac o jelanie; caci sunt arse de tot si nimeni nu mai trece prin ele; nu se mai aude in ele behaitul turmelor; pasarile cerului si dobitoacele au fugit si au pierit.

11. Voi face si Ierusalimul un morman de pietre, o vizuina de sacali, si cetatile lui Iuda le voi preface intr-un pustiu fara locuitori.

12. Unde este omul intelept care sa inteleaga aceste lucruri? Sa spuna acela caruia i-a vorbit gura Domnului, pentru ce este nimicita tara, arsa ca un pustiu pe unde nu mai trece nimeni?"

13. Domnul zice: "Pentru ca au parasit Legea Mea pe care le-o pusesem inainte; pentru ca n-au ascultat glasul Meu si nu l-au urmat;

14. ci au umblat dupa aplecarile inimii lor si au mers dupa Baali cum i-au invatat parintii lor."

15. De aceea, asa vorbeste Domnul ostirilor, Dumnezeul lui Israel: "Iata, voi hrani poporul acesta cu pelin si-i voi da sa bea ape otravite.

16. Ii voi risipi printre niste neamuri pe care nu le-au cunoscut nici ei, nici parintii lor si voi trimite sabia in urma lor, pana-i voi nimici."

17. Asa vorbeste Domnul ostirilor: "Cautati si chemati plangatoarele sa vina! Trimiteti la femeile iscusite, ca sa vina!

18. Sa se grabeasca sa faca o cantare de jale asupra noastra ca sa ne curga lacrimile din ochi si sa curga apa din pleoapele noastre!

19. Caci strigate de jale se aud din Sion: "Cat suntem de prapaditi! Cat de jalnic suntem acoperiti de rusine! Trebuie sa parasim tara, caci ne-au surpat locuintele!" -

20. Ascultati, femeilor, cuvantul Domnului si sa prinda urechea voastra ce spune gura Lui! Invatati pe copiii vostri cantece de jale, invatati-va plangeri unele pe altele!

21. Caci moartea s-a suit pe ferestrele noastre, a patruns in casele noastre imparatesti, a nimicit pe copii pe ulita, si pe tineri, in piete.

22. "Spune: "Asa vorbeste Domnul: "Trupurile moarte ale oamenilor vor cadea ca gunoiul pe campii, cum cade inapoia seceratorului un snop pe care nu-l strange nimeni!"

23. Asa vorbeste Domnul: "Inteleptul sa nu se laude cu intelepciunea lui, cel tare sa nu se laude cu taria lui, bogatul sa nu se laude cu bogatia lui.

24. Ci cel ce se lauda sa se laude ca are pricepere si ca Ma cunoaste, ca stie ca Eu sunt Domnul care fac mila, judecata si dreptate pe pamant! Caci in acestea gasesc placere Eu, zice Domnul.

25. Iata, vin zilele, zice Domnul, cand voi pedepsi pe toti cei taiati imprejur, care nu sunt taiati imprejur cu inima,

26. pe egipteni, pe iudei, pe edomiti, pe amoniti, pe moabiti, pe toti cei ce isi rad colturile barbii, pe cei ce locuiesc in pustiu; caci toate neamurile sunt netaiate imprejur, si toata casa lui Israel are inima netaiata imprejur.

Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***