Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Ieremia 7

1. Iata cuvantul vorbit lui Ieremia din partea Domnului:

2. "Sezi la poarta Casei Domnului, vesteste acolo cuvantul acesta si spune: "Ascultati cuvantul Domnului, toti barbatii lui Iuda care intrati pe aceste porti ca sa va inchinati inaintea Domnului!

3. Asa vorbeste Domnul ostirilor, Dumnezeul lui Israel: "Indreptati-va caile si faptele, si va voi lasa sa locuiti in locul acesta.

4. Nu va hraniti cu nadejdi inselatoare zicand: "Acesta este Templul Domnului, Templul Domnului, Templul Domnului!"

5. Caci numai daca va veti indrepta caile si faptele, daca veti infaptui dreptatea unii fata de altii,

6. daca nu veti asupri pe strain, pe orfan si pe vaduva, daca nu veti varsa sange nevinovat in locul acesta si daca nu veti merge dupa alti dumnezei, spre nenorocirea voastra,

7. numai asa va voi lasa sa locuiti in locul acesta, in tara pe care am dat-o parintilor vostri, din vesnicie in vesnicie.

8. Dar iata ca voi va hraniti cu nadejdi inselatoare care nu slujesc la nimic.

9. Cum? Furati, ucideti, preacurviti, jurati stramb, aduceti tamaie lui Baal, mergeti dupa alti dumnezei pe care nu-i cunoasteti!…

10. Si apoi veniti sa va infatisati inaintea Mea, in Casa aceasta peste care este chemat Numele Meu, si ziceti: "Suntem izbaviti!"… ca iarasi sa faceti toate aceste uraciuni!

11. Este Casa aceasta peste care este chemat Numele Meu o pestera de talhari inaintea voastra? Eu insumi vad lucrul acesta, zice Domnul!

12. Duceti-va, dar, la locul care-Mi fusese inchinat la Silo, unde pusesem sa locuiasca odinioara Numele Meu, si vedeti ce i-am facut din pricina rautatii poporului Meu, Israel!

13. Si acum, fiindca ati facut toate aceste fapte, zice Domnul, fiindca v-am vorbit dis-de-dimineata, si n-ati ascultat, fiindca v-am chemat, si n-ati raspuns,

14. voi face Casei peste care este chemat Numele Meu, in care va puneti increderea, si locului pe care vi l-am dat voua si parintilor vostri, le voi face intocmai cum am facut lui Silo.

15. Si va voi lepada de la fata Mea cum am lepadat pe toti fratii vostri, pe toata samanta lui Efraim! -

16. Tu insa nu mijloci pentru poporul acesta, nu inalta nici cereri, nici rugaciuni pentru ei si nu starui pe langa Mine; caci nu te voi asculta!

17. Nu vezi ce fac ei in cetatile lui Iuda si pe ulitele Ierusalimului?

18. Copiii strang lemne, parintii aprind focul, si femeile framanta plamadeala ca sa pregateasca turte imparatesei cerului si sa toarne jertfe de bautura altor dumnezei ca sa Ma manie.

19. Pe Mine Ma manie ei oare, zice Domnul; nu pe ei insisi, spre rusinea lor?"

20. De aceea, asa vorbeste Domnul Dumnezeu: "Iata, mania si urgia Mea se vor varsa peste locul acesta, peste oameni si dobitoace, peste copacii de pe camp si peste roadele pamantului; si va arde si nu se va stinge."

21. Asa vorbeste Domnul ostirilor, Dumnezeul lui Israel: "Adaugati arderile voastre de tot la jertfele voastre si mancati-le carnea!

22. Caci n-am vorbit nimic cu parintii vostri si nu le-am dat nicio porunca cu privire la arderi de tot si jertfe, in ziua cand i-am scos din tara Egiptului.

23. Ci iata porunca pe care le-am dat-o: "Ascultati glasul Meu, si Eu voi fi Dumnezeul vostru, iar voi veti fi poporul Meu; umblati pe toate caile pe care vi le-am poruncit, ca sa fiti fericiti."

24. Dar ei n-au ascultat si n-au luat aminte, ci au urmat sfaturile si pornirile inimii lor rele, au dat inapoi si n-au mers inainte.

25. Din ziua cand au iesit parintii vostri din Egipt pana in ziua de azi, v-am trimis pe toti slujitorii Mei, prorocii, i-am trimis in fiecare zi de dimineata.

26. Dar ei nu M-au ascultat, n-au luat aminte; si-au intepenit gatul si au facut mai rau decat parintii lor.

27. Si chiar daca le vei spune toate aceste lucruri, tot nu te vor asculta; si daca vei striga la ei, nu-ti vor raspunde.

28. De aceea spune-le: "Acesta este poporul care n-asculta glasul Domnului Dumnezeului sau si care nu vrea sa ia invatatura; s-a dus adevarul, a fugit din gura lor." -

29. Acum, tunde-ti parul, Ierusalime, si arunca-l departe; suie-te pe inaltimi si fa o cantare de jale! Caci Domnul leapada si indeparteaza neamul de oameni care I-a atatat urgia.

30. Caci copiii lui Iuda au facut ce este rau inaintea Mea, zice Domnul; si-au asezat uraciunile lor in Casa peste care este chemat Numele Meu ca s-o spurce.

31. Au zidit si locuri inalte la Tofet, in valea Ben-Hinom, ca sa-si arda in foc pe fiii si fiicele lor: lucru pe care Eu nu-l poruncisem si nici nu-Mi trecuse prin minte.

32. De aceea iata, vin zile, zice Domnul, cand nu se va mai zice Tofet si valea Ben-Hinom, ci se va zice Valea Macelului si se vor ingropa mortii la Tofet din lipsa de loc.

33. Trupurile moarte ale acestui popor vor fi hrana pasarilor cerului si a fiarelor pamantului; si nimeni nu le va speria.

34. Voi face astfel sa inceteze in cetatile lui Iuda si pe ulitele Ierusalimului strigatele de bucurie si strigatele de veselie, cantecele mirelui si cantecele miresei, caci tara va ajunge un pustiu!

Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***