Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul precedent

Ieremia 52

1. Zedechia avea douazeci si unu de ani cand a ajuns imparat si a domnit unsprezece ani la Ierusalim. Mama sa se chema Hamutal, fiica lui Ieremia, din Libna.

2. El a facut ce este rau inaintea Domnului, intocmai cum facuse Ioiachim.

3. Si lucrul acesta s-a intamplat din pricina maniei Domnului impotriva Ierusalimului si impotriva lui Iuda, pe care voia sa-i lepede de la fata Lui. Si Zedechia s-a rasculat impotriva imparatului Babilonului.

4. In al noualea an al domniei lui Zedechia, in ziua a zecea a lunii a zecea, a venit Nebucadnetar, imparatul Babilonului, cu toata ostirea lui impotriva Ierusalimului; au tabarat inaintea lui si au ridicat santuri de aparare de jur imprejurul lui.

5. Cetatea a stat impresurata pana in anul al unsprezecelea al imparatului Zedechia.

6. In ziua a noua a lunii a patra, era mare foamete in cetate, asa ca poporul tarii nu mai avea paine deloc.

7. Atunci s-a facut o spartura in cetate; si toti oamenii de razboi au fugit si au iesit din cetate noaptea, pe drumul portii dintre cele doua ziduri de langa gradina imparatului, pe cand inconjurau haldeii cetatea. Fugarii au apucat pe drumul campiei.

8. Dar oastea haldeilor a urmarit pe imparat si au ajuns pe Zedechia in campiile Ierihonului, dupa ce toata ostirea lui se risipise de la el.

9. Au pus mana pe imparat si l-au dus la imparatul Babilonului la Ribla, in tara Hamatului; si el a rostit o hotarare impotriva lui.

10. Imparatul Babilonului a pus sa injunghie pe fiii lui Zedechia in fata lui; a pus sa taie la Ribla si pe toate capeteniile lui Iuda.

11. Apoi a pus sa scoata ochii lui Zedechia si a pus sa-l lege cu lanturi de arama. Apoi imparatul Babilonului l-a dus la Babilon si l-a tinut in temnita pana in ziua mortii lui.

12. In ziua a zecea a lunii a cincea, in al nouasprezecelea an al domniei lui Nebucadnetar, imparatul Babilonului, a venit la Ierusalim Nebuzaradan, capetenia strajerilor, care era in slujba imparatului Babilonului.

13. El a ars Casa Domnului, casa imparatului si toate casele Ierusalimului; a dat foc tuturor caselor mai mari.

14. Toata oastea haldeilor care era cu capetenia strajerilor a daramat de asemenea toate zidurile dimprejurul Ierusalimului.

15. Nebuzaradan, capetenia strajerilor, a luat prinsi de razboi o parte din cei mai saraci din popor, pe aceia din popor care ramasesera in cetate, pe cei ce se supusesera imparatului Babilonului, cealalta ramasita a multimii.

16. Totusi Nebuzaradan, capetenia strajerilor, a lasat ca vieri si ca plugari pe unii din cei mai saraci din tara.

17. Haldeii au sfaramat stalpii de arama care erau in Casa Domnului, temeliile, marea de arama care era in Casa Domnului, si toata arama lor au dus-o in Babilon.

18. Au luat oalele, lopetile, cutitele, potirele, cestile si toate uneltele de arama cu care se facea slujba.

19. Capetenia strajerilor a mai luat si lighenele, tamaietoarele, potirele, cenusarele, sfesnicele, cestile si paharele, tot ce era de aur si ce era de argint.

20. Cei doi stalpi, marea si cei doisprezece boi de arama care slujeau drept temelie si pe care-i facuse imparatul Solomon pentru Casa Domnului, toate aceste unelte de arama aveau o greutate care nu se putea cantari.

21. Inaltimea unuia din stalpi era de optsprezece coti, si un fir de doisprezece coti il cuprindea; era gol si gros de patru degete;

22. deasupra lui era un acoperis de arama, si inaltimea unui acoperis era de cinci coti; imprejurul acoperisului era o retea si rodii, toate de arama; tot asa era si al doilea stalp si avea si el rodii.

23. Erau nouazeci si sase de rodii de fiecare parte, si toate rodiile dimprejurul retelei erau in numar de o suta.

24. Capetenia strajerilor a luat pe marele preot Seraia, pe Tefania, al doilea preot, si pe cei trei usieri.

25. Si din cetate a luat pe un famen care avea sub porunca lui pe oamenii de razboi, sapte oameni din cei ce faceau parte din sfetnicii imparatului si care au fost gasiti in cetate, apoi pe logofatul capeteniei ostirii care era insarcinat sa scrie la oaste poporul din tara si saizeci de oameni din poporul tarii care se aflau in cetate.

26. Nebuzaradan, capetenia strajerilor, i-a luat si i-a dus la imparatul Babilonului la Ribla.

27. Imparatul Babilonului i-a lovit si i-a omorat la Ribla in tara Hamatului. Astfel a fost dus rob Iuda departe de tara lui.

28. Iata poporul pe care l-a dus Nebucadnetar in robie: in al saptelea an: trei mii douazeci si trei de iudei;

29. in al optsprezecelea an al lui Nebucadnetar, a luat din Ierusalim opt sute treizeci si doi de insi;

30. in al douazeci si treilea an al lui Nebucadnetar, Nebuzaradan, capetenia strajerilor, a luat sapte sute patruzeci si cinci de iudei; de toti: patru mii sase sute de insi.

31. In al treizeci si saptelea an al robiei lui Ioiachin, imparatul lui Iuda, in a douazeci si cincea zi a lunii a douasprezecea, Evil-Merodac, imparatul Babilonului, in anul intai al domniei lui, a inaltat capul lui Ioiachin, imparatul lui Iuda, si l-a scos din temnita.

32. I-a vorbit cu bunatate si i-a asezat scaunul lui de domnie mai presus de scaunul de domnie al imparatilor care erau cu el la Babilon.

33. A pus sa-i schimbe hainele de temnita, si Ioiachin a mancat totdeauna la masa imparatului, in tot timpul vietii sale.

34. Imparatul Babilonului a purtat grija necontenit de hrana lui zilnica, pana in ziua mortii lui, in tot timpul vietii sale.

Capitolul precedent
pixel
***