Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Ieremia 51

1. Asa vorbeste Domnul: "Iata, ridic impotriva Babilonului si impotriva locuitorilor Haldeii un vant nimicitor.

2. Trimit impotriva Babilonului niste vanturatori care-l vor vantura si-i vor goli tara. Vor veni din toate partile asupra lui, in ziua nenorocirii.

3. Sa se intinda arcul impotriva celui ce isi intinde arcul, impotriva celui ce se mandreste in platosa lui! Nu crutati pe tinerii lui! Nimiciti cu desavarsire toata ostirea lui!

4. Sa cada ucisi in tara haldeilor, strapunsi de lovituri pe ulitele Babilonului!

5. Caci Israelul si Iuda nu sunt parasiti de Dumnezeul lor, de Domnul ostirilor, si tara haldeilor este plina de nelegiuiri impotriva Sfantului lui Israel."

6. Fugiti din Babilon si fiecare sa-si scape viata, ca nu cumva sa pieriti in pieirea lui! Caci aceasta este o vreme de razbunare pentru Domnul! El ii va rasplati dupa faptele lui.

7. Babilonul era in mana Domnului un potir de aur care imbata tot pamantul; neamurile au baut din vinul lui; de aceea au fost neamurile ca intr-o nebunie.

8. Deodata cade Babilonul si este zdrobit! Vaitati-l, aduceti leac alinator pentru rana lui; poate ca se va vindeca! -

9. Am voit sa vindecam Babilonul, dar nu s-a vindecat! Parasiti-l, si haidem fiecare in tara noastra, caci pedeapsa lui a ajuns pana la ceruri si se inalta pana la nori. -

10. Domnul scoate la lumina dreptatea pricinii noastre: veniti sa istorisim in Sion lucrarea Domnului Dumnezeului nostru.

11. Ascutiti sagetile, prindeti scuturile! Domnul a atatat duhul imparatilor Mediei, pentru ca vrea sa nimiceasca Babilonul; caci aceasta este razbunarea Domnului, razbunarea pentru Templul Sau.

12. Inaltati un steag impotriva zidurilor Babilonului! Intariti-i strajile, puneti caraule, intindeti curse! Caci Domnul a luat o hotarare si aduce la indeplinire ce a rostit impotriva locuitorilor Babilonului.

13. Tu, care locuiesti langa ape mari si care ai vistierii nemarginite, ti-a venit sfarsitul, si lacomia ta a ajuns la capat!

14. Domnul ostirilor a jurat pe Sine insusi: "Da, te voi umple de oameni ca de niste lacuste, si vor scoate strigate de razboi impotriva ta."

15. El a facut pamantul cu puterea Lui, a intemeiat lumea cu intelepciunea Lui, a intins cerurile cu priceperea Lui.

16. De glasul Lui urla apele in ceruri; El ridica norii de la marginile pamantului, da nastere la fulgere si ploaie si scoate vantul din camarile lui.

17. Atunci orice om se vede cat este de prost cu stiinta lui, orice argintar ramane rusinat de chipurile lui cioplite; caci idolii lui nu sunt decat minciuna si n-au nicio suflare in ei!

18. Sunt o nimica toata si o lucrare de ras: cand le vine pedeapsa, pier cu desavarsire!

19. Dar Cel ce este partea lui Iacov nu este ca ei; caci El a intocmit totul, si Israel este semintia mostenirii Lui: Domnul ostirilor este numele Lui.

20. "Tu Mi-ai fost un ciocan si o unealta de razboi. Am zdrobit neamuri prin tine, am nimicit imparatii prin tine.

21. Prin tine am sfaramat pe cal si pe calaretul lui;

22. prin tine am sfaramat carul si pe cel ce sedea in el. Prin tine am sfaramat pe barbat si pe femeie; prin tine am sfaramat pe batran si pe copil; prin tine am sfaramat pe tanar si pe fata.

23. Prin tine am sfaramat pe pastor si turma lui; prin tine am sfaramat pe plugar si boii lui; prin tine am sfaramat pe carmuitor si pe capeteniile lui.

24. Dar acum, voi rasplati Babilonului si tuturor locuitorilor Haldeii tot raul pe care l-au facut Sionului, sub ochii vostri, zice Domnul.

25. Iata, am necaz pe tine, munte nimicitor, zice Domnul, pe tine, care nimiceai tot pamantul! Imi voi intinde mana peste tine, te voi pravali de la inaltimea stancilor si te voi preface intr-un munte aprins.

26. Nu se vor mai scoate din tine nici pietre din capul unghiului cladirii, nici pietre pentru temelii; caci vei fi o daramatura vesnica, zice Domnul…"

27. Inaltati un steag pe pamant! Sunati din trambita printre neamuri! Pregatiti neamurile impotriva lui, chemati impotriva lui imparatiile Araratului, Miniului si Aschenazului! Puneti capetenii de oaste impotriva lui! Faceti sa inainteze caii ca niste lacuste zbarlite!

28. Pregatiti impotriva lui pe neamuri, pe imparatii Mediei, pe carmuitorii lui si pe toate capeteniile lui, si toata tara de sub stapanirea lor!

29. Se clatina pamantul, se cutremura; caci planul Domnului impotriva Babilonului se implineste; si El va face din tara Babilonului un pustiu nelocuit.

30. Vitejii Babilonului nu mai lupta, ci stau in cetatui; puterea le este sleita si au ajuns ca niste femei. Vrajmasii pun foc locuintelor lor si le sfarama zavoarele!

31. Se intalnesc alergatorii, se incruciseaza solii ca sa vesteasca imparatului Babilonului ca cetatea lui este luata din toate partile,

32. ca trecatorile sunt luate, baltile cu trestie sunt uscate de foc, si oamenii de razboi, ingroziti."

33. Caci asa vorbeste Domnul ostirilor, Dumnezeul lui Israel: "Fiica Babilonului este ca o arie pe vremea cand este calcata cu picioarele: inca o clipa, si va veni pentru ea vremea secerisului."

34. "Nebucadnetar, imparatul Babilonului, m-a mancat, m-a nimicit; m-a facut ca un vas gol; m-a inghitit ca un balaur, si-a umplut pantecele cu ce aveam mai scump si m-a izgonit.

35. Silnicia facuta fata de mine si fata de carnea mea sfasiata sa se intoarca asupra Babilonului, zice locuitoarea Sionului." "Sangele meu sa cada asupra locuitorilor Haldeii! - zice Ierusalimul." -

36. De aceea, asa vorbeste Domnul: "Iata, iti voi apara pricina si te voi razbuna! Voi seca marea Babilonului si-i voi usca izvorul.

37. Babilonul va ajunge un morman de daramaturi, o vizuina de sacali, un pustiu si o batjocura, si nu va mai avea locuitori.

38. Vor racni impreuna ca niste lei, vor tipa ca niste pui de lei.

39. Cand vor fi incalziti de vin, le voi da sa bea si-i voi imbata, ca sa se inveseleasca, si apoi sa adoarma somnul cel de veci, ca sa nu se mai scoale, zice Domnul!

40. Ii voi cobori ca pe niste miei la taiere, ca pe niste berbeci si niste tapi.

41. Cum s-a luat Sesacul! Cum a fost cucerit acela a carui slava umplea tot pamantul! Cum a fost nimicit Babilonul din mijlocul neamurilor!

42. Marea s-a inaltat peste Babilon: Babilonul a fost acoperit de multimea valurilor sale.

43. Cetatile lui au ajuns un pustiu, un pamant fara apa si pustiu, o tara unde nimeni nu locuieste si pe unde niciun om nu trece.

44. Voi pedepsi pe Bel in Babilon, ii voi smulge din gura ce a inghitit, si neamurile nu se vor mai ingramadi in el: chiar si zidul Babilonului va cadea!

45. Iesiti din mijlocul lui, poporul Meu, si fiecare sa-si scape viata scapand de mania aprinsa a Domnului!

46. Sa nu vi se tulbure inima si nu va inspaimantati de zvonurile care se raspandesc in tara; caci anul acesta va veni un zvon, iar anul urmator un alt zvon; in tara va domni silnicia, si un stapanitor se va ridica impotriva altui stapanitor.

47. De aceea, iata, vin zile cand voi pedepsi idolii Babilonului: atunci toata tara lui va fi acoperita de rusine, si toti mortii lui vor cadea in mijlocul lui.

48. Cerurile si pamantul cu tot ce cuprind ele vor striga de bucurie asupra Babilonului, caci pustiitorii se vor arunca de la miazanoapte asupra lui, zice Domnul."

49. Chiar si Babilonul va cadea, o, morti ai lui Israel, cum a facut si el sa cada mortii din toata tara.

50. Cei care ati scapat de sabie plecati, nu zaboviti! Cei din pamantul departat ganditi-va la Domnul, si Ierusalimul sa fie in inimile voastre! -

51. Ne rusinam, cand auzeam ocara; ne ascundeam fetele de rusine, cand au venit niste straini in sfantul locas al Casei Domnului.

52. "De aceea, iata, vin zile, zice Domnul, cand ii voi pedepsi idolii, si in toata tara lui vor geme ranitii.

53. Chiar daca Babilonul s-ar inalta pana la ceruri, chiar daca ar face cu neputinta de ajuns cetatuile lui cele inalte, tot voi trimite pe pustiitori impotriva lui, zice Domnul…

54. Rasuna strigate din Babilon, si un mare prapad in tara haldeilor.

55. Caci Domnul pustieste Babilonul si face sa-i inceteze zarva cea mare. Valurile pustiitorilor urla ca niste ape mari al caror vuiet tulburat se aude.

56. Da, pustiitorul se arunca asupra lui, asupra Babilonului; vitejii Babilonului sunt prinsi, si li se sfarama arcurile. Caci Domnul este un Dumnezeu care rasplateste! El va da negresit fiecaruia plata cuvenita lui!

57. Si anume, voi imbata pe voievozii si inteleptii lui, pe carmuitorii, pe capeteniile si vitejii lui; vor adormi somnul cel de veci si nu se vor mai trezi, zice Imparatul, al carui nume este Domnul ostirilor."

58. Asa vorbeste Domnul ostirilor: "Zidurile cele largi ale Babilonului vor fi surpate, si portile lui cele inalte vor fi arse cu foc. Astfel popoarele muncesc degeaba, si neamurile se trudesc pentru foc!"

59. Iata porunca data de prorocul Ieremia lui Seraia, fiul lui Neriia, fiul lui Mahseia, cand s-a dus la Babilon cu Zedechia, imparatul lui Iuda, in al patrulea an al domniei lui Zedechia. Seraia era cel mai mare camaras.

60. Ieremia a scris intr-o carte toate nenorocirile care aveau sa vina asupra Babilonului, toate cuvintele acestea scrise asupra Babilonului.

61. Ieremia a zis lui Seraia: "Cand vei ajunge la Babilon, vezi sa citesti toate cuvintele acestea

62. si sa zici: "Doamne, Tu ai spus ca locul acesta are sa fie nimicit si ca n-are sa mai fie locuit nici de oameni, nici de dobitoace, ci are sa ajunga un pustiu pentru totdeauna."

63. Si, cand vei ispravi citirea cartii acesteia, sa legi de ea o piatra si s-o arunci in Eufrat

64. si sa zici: "Asa va fi inecat Babilonul si nu se va mai ridica din nenorocirile pe care le voi aduce asupra lui; vor cadea sleiti de puteri!" Pana aici sunt cuvintele lui Ieremia.

Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***