Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Ieremia 5

1. Cutreierati ulitele Ierusalimului, uitati-va, intrebati si cautati in piete, daca se gaseste un om, daca este vreunul care sa infaptuiasca ce este drept, care sa se tina de adevar, si voi ierta Ierusalimul.

2. Chiar cand zic: "Viu este Domnul!", ei jura stramb."

3. Doamne, nu vad ochii Tai adevarul? Tu-i lovesti, si ei nu simt nimic; ii nimicesti, si nu vor sa ia invatatura; iau o infatisare mai tare decat stanca, nu vor sa se intoarca la Tine.

4. Eu ziceam: "Numai cei mici sunt asa; ei lucreaza fara minte, pentru ca nu cunosc calea Domnului, Legea Dumnezeului lor!

5. Ma voi duce deci la cei mari si le voi vorbi; caci ei cunosc calea Domnului, Legea Dumnezeului lor!" Dar toti au sfaramat jugul si au rupt legaturile.

6. De aceea ii omoara leul din padure si-i nimiceste lupul din pustiu. Sta la panda pardosul inaintea cetatilor lor: toti cei ce vor iesi din ele vor fi sfasiati; caci faradelegile lor sunt multe, abaterile lor s-au inmultit!

7. "Cum sa te iert? - zice Domnul - Copiii tai M-au parasit si jura pe dumnezei care n-au fiinta. Si, dupa ce le-am primit juramintele, se dedau la preacurvie si alearga cu gramada in casa curvei!

8. Ca niste cai bine hraniti, care alearga incoace si incolo, fiecare necheaza dupa nevasta aproapelui sau.

9. Sa nu pedepsesc Eu aceste lucruri, zice Domnul, sa nu Ma razbun Eu pe un asemenea popor?

10. Suiti-va pe zidurile ei si daramati, dar nu nimiciti de tot! Luati-i butucii acestia, caci nu sunt ai Domnului!

11. Caci casa lui Israel si casa lui Iuda Mi-au fost necredincioase, zice Domnul.

12. Ei tagaduiesc pe Domnul si zic: "Nu este El! Si nu va veni nenorocirea peste noi; nu vom vedea nici sabia, nici foametea.

13. Prorocii sunt vant, si nu Dumnezeu vorbeste in ei. Asa sa li se faca si lor!"

14. De aceea asa vorbeste Domnul Dumnezeul ostirilor: "Pentru ca ati zis lucrul acesta, iata, cuvantul Meu il fac foc in gura ta, si poporul acesta, lemne, ca sa-i arda focul acesta.

15. Iata, aduc de departe un neam impotriva voastra, casa a lui Israel - zice Domnul - un neam tare, un neam stravechi, un neam a carui limba n-o cunosti si ale carui vorbe nu le pricepi.

16. Tolba lui cu sageti este ca un mormant deschis; toti sunt niste viteji.

17. El iti va manca secerisul si painea, iti va manca fiii si fiicele, iti va manca oile si boii, iti va manca via si smochinul; si iti va trece prin sabie cetatile intarite in care te increzi.

18. Dar, si in zilele acelea, zice Domnul, nu va voi nimici de tot.

19. Daca veti intreba atunci: "Pentru ce ne-a facut toate acestea Domnul Dumnezeul nostru?" Asa le vei raspunde: "Dupa cum voi M-ati parasit si ati slujit unor dumnezei straini in tara voastra, tot asa acum veti sluji unor straini intr-o tara care nu este a voastra!"

20. Spuneti lucrul acesta casei lui Iacov, vestiti-l in Iuda si ziceti:

21. "Ascultati lucrul acesta, popor fara minte si fara inima, care are ochi si nu vede, urechi, si n-aude!

22. Nu voiti sa va temeti de Mine, zice Domnul, nu voiti sa tremurati inaintea Mea?" - Eu am pus marii ca hotar nisipul, hotar vesnic pe care nu trebuie sa-l treaca. Si chiar daca valurile ei se infurie, totusi sunt neputincioase; urla, dar nu-l trec.

23. Poporul acesta insa are o inima darza si razvratita; se rascoala si pleaca,

24. si nu zic in inima lor: "Sa ne temem de Domnul Dumnezeul nostru care da ploaie la vreme, ploaie timpurie si tarzie si ne pastreaza saptamanile hotarate pentru seceris."

25. Din pricina nelegiuirilor voastre n-au loc aceste oranduiri, pacatele voastre va lipsesc de aceste bunatati.

26. Caci in poporul Meu sunt oameni rai; ei pandesc ca pasararul care intinde laturi, intind curse si prind oameni.

27. Cum se umple o colivie de pasari, asa se umplu casele lor prin viclesug; asa ajung ei puternici si bogati.

28. Se ingrasa, lucesc de grasime; intrec orice masura in rau, nu apara pricina, pricina orfanului, ca sa le mearga bine, nu fac dreptate celor lipsiti.

29. Sa nu pedepsesc Eu aceste lucruri, zice Domnul, sa nu Ma razbun Eu pe un asemenea popor?

30. Grozave lucruri, uracioase lucruri se fac in tara.

31. Prorocii prorocesc neadevaruri, preotii stapanesc cu ajutorul lor, si poporului Meu ii plac aceste lucruri. Dar ce veti face la urma?"

Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***