Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Ieremia 49

1. Asupra copiilor lui Amon. Asa vorbeste Domnul: "N-are Israel fii? Si n-are mostenitori? Atunci pentru ce stapaneste Malcom Gadul si locuieste poporul lui in cetatile lui?

2. De aceea, iata ca vin zile, zice Domnul, cand voi face sa rasune strigatul de razboi impotriva Rabei copiilor lui Amon. Ea va ajunge un morman de daramaturi, si satele sale vor fi arse de foc. Atunci Israel va izgoni pe cei ce-l izgonisera, zice Domnul.

3. Gemi, Hesbonule, caci Ai este pustiit! Strigati, fiicele Rabei, imbracati-va cu saci si bociti-va alergand incoace si incolo de-a lungul zidurilor! Caci Malcom se duce in robie cu preotii si capeteniile sale!

4. Ce te lauzi cu vaile? Valea ta se scurge, fiica razvratita, care te incredeai in vistieriile tale si ziceai: "Cine va veni impotriva mea?"

5. Iata, voi aduce groaza peste tine, zice Domnul Dumnezeul ostirilor; ea va veni din toate imprejurimile tale, fiecare din voi va fi izgonit drept inainte, si nimeni nu va strange pe fugari!

6. Dar, dupa aceea, voi aduce inapoi pe prinsii de razboi ai copiilor lui Amon, zice Domnul."

7. Asupra Edomului. Asa vorbeste Domnul ostirilor: "Nu mai este intelepciune in Teman? A pierit chibzuinta de la oamenii priceputi? S-a dus intelepciunea lor?

8. Fugiti, dati dosul, plecati in pesteri, locuitori ai Dedanului! Caci voi aduce nenorocirea peste Esau, la vremea cand il voi pedepsi.

9. Oare, daca ar veni niste culegatori de struguri la tine, nu ti-ar lasa nimic de cules pe urma culegatorilor? Daca ar veni niste hoti noaptea, n-ar pustii decat pana s-ar satura!

10. Dar Eu insumi voi despuia pe Esau, ii voi descoperi ascunzatorile, si nu va putea sa se ascunda. Copiii lui, fratii lui, vecinii lui vor pieri, si el nu va mai fi!

11. Lasa pe orfanii tai! Eu ii voi tine in viata, si vaduvele tale sa se increada in Mine!"

12. Caci asa vorbeste Domnul: "Iata ca cei ce nu trebuiau sa bea potirul totusi il vor bea; si tu sa ramai nepedepsit? Nu, nu vei ramane nepedepsit, ci il vei bea si tu!

13. Caci pe Mine insumi jur, zice Domnul, ca Botra va fi data prada pustiiri, ocarii, nimicirii si blestemului, si toate cetatile ei se vor preface in niste daramaturi vesnice."

14. Am auzit o veste de la Domnul, si un sol a fost trimis printre neamuri: "Strangeti-va si porniti impotriva ei! Sculati-va pentru razboi!

15. Caci iata, te voi face mic printre neamuri, dispretuit printre oameni.

16. Infumurarea ta, ingamfarea inimii tale te-a ratacit, pe tine care locuiesti in crapaturile stancilor si care stai pe varful dealurilor. Dar, chiar daca ti-ai aseza cuibul tot atat de sus ca al vulturului, si de acolo te voi prabusi, zice Domnul.

17. Edomul va fi pustiit; toti cei ce vor trece pe langa el se vor mira si vor fluiera pentru toate ranile lui.

18. Ca si Sodoma si Gomora, si cetatile vecine, care au fost nimicite, zice Domnul, nici el nu va mai fi locuit, si nimeni nu se va mai aseza acolo…

19. Iata, vrajmasul se suie ca un leu de pe malurile ingamfate ale Iordanului impotriva locuintei tale tari; deodata voi face Edomul sa fuga de acolo si voi pune peste el pe acela pe care l-am ales. Caci cine este ca Mine? Cine-Mi va porunci? Cine-Mi va sta impotriva?

20. De aceea, ascultati hotararea pe care a luat-o Domnul impotriva Edomului si planurile pe care le-a facut impotriva locuitorilor din Teman: "Cu adevarat ii vor tari ca pe niste oi slabe, cu adevarat li se va pustii locuinta!

21. De vuietul caderii lor se cutremura pamantul; strigatul lor se aude pana la Marea Rosie…

22. Iata, ca vulturul inainteaza vrajmasul si zboara, isi intinde aripile peste Botra, si in ziua aceea inima vitejilor Edomului este ca inima unei femei in durerile nasterii."

23. Asupra Damascului. "Hamatul si Arpadul sunt rosii de rusine, caci au auzit o veste rea, si tremura; frica lor este ca o mare infuriata care nu se poate potoli.

24. Damascul este topit, se intoarce sa fuga, il ia groaza, il apuca nelinistea si durerile ca pe o femeie in durerile nasterii. -

25. Ah! cum nu este crutata cetatea slavita, cetatea bucuriei Mele! -

26. De aceea tinerii ei vor cadea pe ulite si toti barbatii ei de razboi vor pieri in ziua aceea, zice Domnul ostirilor.

27. Voi pune foc zidurilor Damascului, si va mistui casele imparatesti din Ben-Hadad."

28. Asupra Chedarului si imparatiilor Hatorului, pe care le-a batut Nebucadnetar, imparatul Babilonului. Asa vorbeste Domnul: "Sculati-va, suiti-va impotriva Chedarului si nimiciti pe fiii rasaritului!

29. Le vor lua corturile si turmele, le vor ridica panzele, tot calabalacul si camilele, si le vor striga: "Spaima de jur imprejur!"

30. Fugiti, fugiti din toate puterile voastre, cautati o locuinta deoparte, locuitori ai Hatorului! - zice Domnul - caci Nebucadnetar, imparatul Babilonului, a luat o hotarare impotriva voastra, a facut un plan impotriva voastra.

31. Sculati-va, suiti-va impotriva unui neam linistit care locuieste fara teama, zice Domnul; n-are nici porti, nici zavoare si locuieste singur.

32. Camilele lor vor fi de jaf, si multimea turmelor lor va fi o prada. Voi risipi in toate vanturile pe cei ce-si rad colturile barbii si le voi aduce pieirea din toate partile - zice Domnul.

33. Hatorul va fi astfel vizuina sacalilor, un pustiu pe vecie; nimeni nu va locui in el si niciun om nu va sedea in el."

34. Cuvantul Domnului care a fost spus prorocului Ieremia asupra Elamului, la inceputul domniei lui Zedechia, imparatul lui Iuda, suna astfel:

35. Asa vorbeste Domnul ostirilor: "Iata, voi sfarama arcul Elamului, puterea lui de capetenie.

36. Voi aduce asupra Elamului cele patru vanturi de la cele patru margini ale cerului, ii voi risipi in toate vanturile acestea, si nu va fi niciun popor la care sa n-ajunga fugari din Elam.

37. Voi face ca locuitorii Elamului sa tremure inaintea vrajmasilor lor si inaintea celor ce vor sa-i omoare. Voi aduce nenorociri peste ei, mania Mea aprinsa, zice Domnul, si-i voi urmari cu sabia, pana ce ii voi nimici.

38. Imi voi aseza scaunul de domnie in Elam si-i voi nimici imparatul si capeteniile, zice Domnul.

39. Dar in zilele de apoi voi aduce inapoi pe prinsii de razboi ai Elamului, zice Domnul."

Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***