Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Ieremia 48

1. Asupra Moabului: Asa vorbeste Domnul ostirilor Dumnezeul lui Israel: "Vai de Nebo, caci este pustiit! Chiriataimul este acoperit de rusine, este luat; cetatuia este acoperita de rusine si zdrobita!

2. S-a dus fala Moabului, la Hesbon i se pune la cale pieirea: "Haidem sa-l nimicim din mijlocul neamurilor!" Si tu vei fi nimicit, Madmenule, sabia va merge dupa tine!

3. Se aud strigate din Horonaim: "Prapad si nimicire!"

4. Moabul este zdrobit! Chiar si cei mici ai lui striga.

5. Caci intr-un plans necurmat suie suisul Luhitului, si se aud strigate de durere la coborasul Horonaimului, din pricina nimicirii!

6. Fugiti, scapati-va viata si fiti ca un nevoias destarat in pustiu!

7. Caci, pentru ca te-ai increzut in faptele si in vistieriile tale, vei fi luat si tu, si Chemosul va merge in robie cu preotii si capeteniile lui.

8. Pustiitorul va intra in fiecare cetate, si nicio cetate nu va scapa. Valea va pieri, si campia va fi nimicita, cum a spus Domnul.

9. Dati aripi Moabului sa plece in zbor! Cetatile lui sunt prefacute in pustiu, nu vor mai avea locuitori.

10. Blestemat sa fie cel ce face cu nebagare de seama lucrarea Domnului, blestemat sa fie cel ce isi opreste sabia de la macel!

11. Moabul era netulburat din tineretea lui si se odihnea fara teama pe drojdiile lui, nu era turnat dintr-un vas in altul si nu era dus in robie. De aceea i s-a pastrat gustul si nu i s-a schimbat mirosul.

12. De aceea iata, vin zile, zice Domnul, cand ii voi trimite oameni care-l vor pritoci; ii vor goli vasele si vor face sa-i plesneasca burdufurile.

13. Moabul va fi dat de rusine cu Chemos, cum a fost data de rusine casa lui Israel cu Betel, in care isi punea increderea.

14. Cum puteti sa ziceti: "Suntem viteji, ostasi gata de lupta"?

15. Moabul este pustiit, cetatile lui se inalta in fum, floarea tinerimii lui este injunghiata, zice Imparatul, al carui nume este Domnul ostirilor.

16. Pieirea Moabului este aproape sa vina, nenorocirea lui vine in graba mare.

17. Bociti-l, toti cei ce-l inconjurati, toti care-i cunoasteti numele! Si ziceti: "Cum a fost sfaramat acest puternic toiag de carmuire, acest toiag maret!"

18. Coboara-te din locasul slavei, sezi jos pe pamantul uscat, locuitoare, fiica Dibonului! Caci pustiitorul Moabului se suie impotriva ta si-ti nimiceste cetatuile.

19. Stai pe drum si pandeste, locuitoarea Aroerului! Intreaba pe fugar si pe cel scapat si zi: "Ce s-a intamplat?"

20. Moabul este acoperit de rusine, caci este zdrobit. Gemeti si strigati! Vestiti in Arnon ca Moabul este pustiit!

21. A venit pedeapsa si peste tara campiei, peste Holon, peste Iahat, peste Mefaat,

22. peste Dibon, peste Nebo, peste Bet-Diblataim,

23. peste Chiriataim, peste Bet-Gamul, peste Bet-Meon,

24. peste Cheriiot, peste Botra, peste toate cetatile din tara Moabului, fie departate, fie apropiate.

25. Taria Moabului este franta, si bratul lui, zdrobit, zice Domnul.

26. Imbatati-l, caci s-a semetit impotriva Domnului! De aceea, pravaleasca-se Moabul in varsatura lui si sa ajunga de ras si el!

27. N-a fost Israel de rasul tau? A fost prins el oare printre hoti, de dai din cap ori de cate ori vorbesti de el?

28. Parasiti cetatile si locuiti in stanci, locuitori ai Moabului! Si fiti ca porumbeii care isi fac cuibul pe marginea pesterilor!

29. Am auzit de fudulia mandrului Moab, de infumurarea lui, de trufia lui, de semetirea lui si de inima lui ingamfata.

30. Cunosc, zice Domnul, infumurarea lui, laudarosiile lui desarte si faptele lui de nimic.

31. De aceea gem pentru Moab si Ma jelesc pentru tot Moabul; oamenii suspina pentru cei din Chir-Heres.

32. Vie din Sibma, te plang mai mult decat Iaezerul; ramurile tale se intindeau dincolo de mare, se intindeau pana la marea Iaezerului; dar pustiitorul s-a aruncat peste strangerea roadelor tale si peste culesul viilor tale.

33. Si astfel, s-a dus bucuria si veselia din campiile si din tara roditoare a Moabului. Am secat vinul din teascuri - zice Domnul - nimeni nu mai calca teascul cu strigate de bucurie; sunt strigate de razboi, nu strigate de bucurie.

34. Strigatele Hesbonului rasuna pana la Eleale, si glasul lor se aude pana la Iahat, de la Toar pana la Horonaim, pana la Eglat-Selisia; caci si apele Nimrimului sunt prefacute in pustiu.

35. Vreau s-o ispravesc in Moab, zice Domnul, cu cel ce se suie pe inaltimile de jertfa si aduce tamaie dumnezeului sau.

36. De aceea Imi jeleste inima ca un fluier pentru Moab, Imi jeleste inima ca un fluier pentru oamenii din Chir-Heres, pentru ca toate avutiile pe care le-au strans sunt pierdute.

37. Caci toate capetele sunt rase, toate barbile sunt taiate; pe toate mainile sunt taieturi de jale, si pe coapse, saci.

38. Pe toate acoperisurile Moabului si in piete sunt numai bocete, pentru ca am sfaramat Moabul ca pe un vas fara pret, zice Domnul.

39. Cat este de sfaramat Moabul! Gemeti! Cat de rusinos intoarce Moabul spatele! Moabul ajunge astfel de ras si de pomina pentru toti cei ce-l inconjoara."

40. Caci asa vorbeste Domnul: "Iata ca vrajmasul zboara ca vulturul si isi intinde aripile asupra Moabului!

41. Cheriiotul este luat, cetatuile sunt cucerite, si in ziua aceea, inima vitejilor Moabului este ca inima unei femei in durerile nasterii.

42. Astfel Moabul va fi nimicit de tot si nu va mai fi un popor, caci s-a semetit impotriva Domnului.

43. Groaza, groapa si latul sunt peste tine, locuitor al Moabului, zice Domnul.

44. Cel ce fuge de groaza cade in groapa, si cel ce se ridica din groapa se prinde in lat; caci aduc asupra lui, asupra Moabului, anul pedepsei lui, zice Domnul.

45. Fugarii se opresc sleiti de puteri la umbra Hesbonului; dar din Hesbon iese un foc, o flacara iese din mijlocul Sihonului si mistuie laturile Moabului si crestetul capului celor ce se falesc.

46. Vai de tine, Moabule! Poporul din Chemos este pierdut! Caci fiii tai sunt luati prinsi de razboi, si fiicele tale, prinse de razboi.

47. Dar in vremurile de apoi, voi aduce inapoi pe prinsii de razboi ai Moabului, zice Domnul." Aceasta este judecata asupra Moabului.

Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***