Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Ieremia 46

1. Cuvantul Domnului spus prorocului Ieremia asupra neamurilor:

2. asupra Egiptului, impotriva ostii lui Faraon Neco, imparatul Egiptului, care era langa raul Eufratului, la Carchemis, si care a fost batuta de Nebucadnetar, imparatul Babilonului, in al patrulea an al lui Ioiachim, fiul lui Iosia, imparatul lui Iuda:

3. "Pregatiti scutul si pavaza si mergeti la lupta;

4. inhamati caii si incalecati, calareti; aratati-va cu coifurile voastre, lustruiti-va sulitele, imbracati-va cu platosa!…

5. Ce vad? Li-e frica, dau inapoi; vitejii lor sunt batuti: fug fara sa se mai uite inapoi… Groaza se raspandeste in toate partile, zice Domnul.

6. Cel mai iute nu scapa prin fuga, cel mai viteaz nu poate scapa! La miazanoapte, pe malurile Eufratului, se clatina si cad!

7. Cine este acela care inainteaza ca Nilul si ale carui ape se rostogolesc ca raurile?

8. Este Egiptul. El se umfla ca Nilul, si apele lui se rostogolesc ca raurile. El zice: "Ma voi sui, voi acoperi tara, voi nimici cetatile si pe locuitorii lor."

9. Suiti-va, cai! Napustiti-va, care! Sa iasa vitejii cei din Etiopia si din Put care manuiesc scutul si cei din Lud care manuiesc si intind arcul!

10. Aceasta zi este a Domnului Dumnezeului ostirilor; este o zi de razbunare, in care Se razbuna El pe vrajmasii Sai. Sabia mananca, se satura si se imbata cu sangele lor. Caci Domnul Dumnezeul ostirilor are o jertfa in tara de la miazanoapte, pe malurile Eufratului.

11. Suie-te in Galaad si adu leac alinator, fecioara, fiica Egiptului! Degeaba intrebuintezi atatea leacuri, caci nu este vindecare pentru tine!

12. Neamurile aud de rusinea ta si este plin pamantul de strigatele tale; caci razboinicii se poticnesc unul de altul, cad cu totii laolalta."

13. Iata cuvantul spus de Domnul catre prorocul Ieremia despre venirea lui Nebucadnetar, imparatul Babilonului, ca sa loveasca tara Egiptului:

14. "Dati de stire in Egipt, dati de veste la Migdol si vestiti la Nof si la Tahpanes! Ziceti: "Scoala-te, pregateste-te, caci sabia mananca in jurul tau!"

15. Pentru ce ti-au cazut vitejii tai? Nu pot sa tina piept, caci Domnul ii rastoarna!

16. El face pe multi sa se poticneasca; cad unul peste altul si zic: "Haidem sa ne intoarcem la poporul nostru, in tara noastra de nastere, departe de sabia nimicitorului!"

17. Acolo striga: "Faraon, imparatul Egiptului, nu este decat un pustiu, caci a lasat sa treaca clipa potrivita."

18. Pe viata Mea! - zice Imparatul al carui nume este Domnul ostirilor: Ca Taborul printre munti, cum inainteaza Carmelul in mare, asa va veni.

19. Fa-ti calabalacul pentru robie, locuitoare, fiica Egiptului! Caci Noful va ajunge un pustiu, va fi pustiit, si nu va mai avea locuitori.

20. Egiptul este o juncana foarte frumoasa… Nimicitorul vine de la miazanoapte peste ea…

21. Simbriasii lui de asemenea sunt ca niste vitei ingrasati in mijlocul lui. Dar si ei dau dosul, fug toti fara sa poata tine piept. Caci vine peste ei ziua nenorocirii lor, ziua pedepsirii lor!

22. I se aude glasul ca fasaitul unui sarpe! Caci ei inainteaza cu o ostire si vin cu topoare impotriva lui ca niste taietori de lemne.

23. Taiati-i padurea, zice Domnul, macar ca este fara capat! Caci sunt mai multi decat lacustele si nu-i poti numara!

24. Fiica Egiptului este acoperita de rusine si este data in mainile poporului de la miazanoapte."

25. Domnul ostirilor, Dumnezeul lui Israel, zice: "Iata, voi pedepsi pe Amon din No, pe faraon si Egiptul, pe dumnezeii si imparatii lui, pe faraon si pe cei ce se incred in el.

26. Ii voi da in mainile celor ce vor sa-i omoare, in mainile lui Nebucadnetar, imparatul Babilonului, si in mainile slujitorilor lui. Dupa aceea insa Egiptul va fi locuit ca in zilele de altadata, zice Domnul.

27. Iar tu, robul Meu Iacov, nu te teme si nu te inspaimanta, Israele! Caci te voi izbavi din pamantul departat si-ti voi izbavi samanta din tara in care este roaba. Iacov se va intoarce iarasi, va locui linistit si fara teama si nu-l va mai tulbura nimeni.

28. Nu te teme, robul Meu Iacov, zice Domnul; caci Eu sunt cu tine. Voi nimici toate neamurile printre care te-am imprastiat, dar pe tine nu te voi nimici; ci te voi pedepsi cu dreptate, nu pot sa te las nepedepsit."

Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***