Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Ieremia 44

1. Iata cuvantul spus lui Ieremia cu privire la toti iudeii care locuiau in tara Egiptului la Migdol, la Tahpanes, la Nof si in tara Patros:

2. Asa vorbeste Domnul ostirilor, Dumnezeul lui Israel: "Ati vazut toate nenorocirile pe care le-am adus asupra Ierusalimului si asupra tuturor cetatilor lui Iuda: iata ca astazi ele nu mai sunt decat niste daramaturi si nimeni nu mai locuieste in ele,

3. din pricina rautatii cu care au lucrat ca sa Ma manie, ducandu-se sa tamaieze si sa slujeasca altor dumnezei, care nu erau cunoscuti nici de ei, nici de voi, nici de parintii vostri.

4. V-am trimis intruna pe toti slujitorii Mei prorocii ca sa va spuna: "Nu faceti aceste uraciuni pe care le urasc."

5. Dar ei n-au vrut sa asculte, n-au luat aminte, nu s-au intors de la rautatea lor si n-au incetat sa aduca tamaie altor dumnezei.

6. De aceea s-a varsat urgia Mea si a izbucnit mania Mea si in cetatile lui Iuda si in ulitele Ierusalimului, care nu mai sunt decat niste daramaturi si un pustiu, cum se vede astazi."

7. Acum asa vorbeste Domnul Dumnezeul ostirilor, Dumnezeul lui Israel: "Pentru ce va faceti voi singuri un rau atat de mare, ca sa se nimiceasca din mijlocul lui Iuda barbati, femei, copii si prunci si sa nu mai ramana nicio ramasita din voi?

8. Pentru ce Ma maniati voi prin lucrarile mainilor voastre, aducand tamaie altor dumnezei ai tarii Egiptului, unde ati venit sa locuiti pentru o vreme, ca sa fiti nimiciti si sa ajungeti o pricina de blestem si de ocara printre toate neamurile pamantului?

9. Ati uitat nelegiuirile parintilor vostri, nelegiuirile imparatilor lui Iuda, nelegiuirile nevestelor lor, nelegiuirile voastre si nelegiuirile nevestelor voastre savarsite in tara lui Iuda si pe ulitele Ierusalimului?

10. Ei nu s-au smerit nici pana in ziua de azi, n-au frica, nu urmeaza Legea Mea si poruncile Mele pe care le-am pus inaintea voastra si inaintea parintilor vostri."

11. De aceea, asa vorbeste Domnul ostirilor, Dumnezeul lui Israel: "Iata, Imi intorc fata impotriva voastra ca sa va fac rau si sa nimicesc pe tot Iuda.

12. Voi lua ramasitele lui Iuda care si-au indreptat fata ca sa mearga in tara Egiptului sa locuiasca acolo pentru o vreme: toti vor fi nimiciti si vor cadea in tara Egiptului; vor fi nimiciti de sabie, de foamete, de la cel mai mic pana la cel mai mare; vor pieri de sabie si de foamete; si vor fi o pricina de afurisenie, de spaima, de blestem si de ocara.

13. Voi pedepsi astfel pe cei ce locuiesc in tara Egiptului cum am pedepsit Ierusalimul, cu sabie, cu foamete si cu ciuma.

14. Nu va ramane si nu va scapa niciunul din ramasitele lui Iuda care au venit sa locuiasca pentru o vreme in tara Egiptului cu gand sa se intoarca iarasi in tara lui Iuda unde doresc sa se intoarca iarasi sa se aseze: nu se vor mai intoarce decat vreo cativa care vor scapa!"

15. Toti barbatii care stiau ca nevestele lor aduceau tamaie altor dumnezei, toate femeile care se aflau acolo in mare numar si tot poporul care locuia in tara Egiptului, la Patros, au raspuns asa lui Ieremia:

16. "Nu te vom asculta in nimic din cele ce ne-ai spus in Numele Domnului.

17. Ci voim sa facem cum am spus cu gura noastra, si anume: sa aducem tamaie imparatesei cerului si sa-i turnam jertfe de bautura, cum am facut noi si parintii nostri, imparatii nostri si capeteniile noastre in cetatile lui Iuda si in ulitele Ierusalimului. Atunci aveam paine de ne saturam, eram fericiti si nu treceam prin nicio nenorocire!

18. Dar, de cand am incetat sa aducem tamaie imparatesei cerului si sa-i turnam jertfe de bautura, am dus lipsa de toate si am fost nimiciti de sabie si de foamete…

19. De altfel, cand aducem tamaie imparatesei cerului si-i turnam jertfe de bautura, oare fara voia barbatilor nostri ii pregatim noi turte ca s-o cinstim facandu-i chipul si-i aducem jertfe de bautura?"

20. Ieremia a zis atunci intregului popor, barbatilor, femeilor si tuturor celor ce-i dadusera raspunsul acesta:

21. "Nu Si-a adus aminte Domnul si nu I-a venit Lui in minte tamaia pe care ati ars-o in cetatile lui Iuda si in ulitele Ierusalimului, voi si parintii vostri, imparatii vostri si capeteniile voastre, si poporul din tara?

22. Domnul n-a putut sa mai sufere lucrul acesta, din pricina rautatii faptelor voastre, din pricina uraciunilor pe care le-ati savarsit; si de aceea tara voastra a ajuns o paragina, un pustiu, o pricina de blestem, cum vedeti astazi.

23. Tocmai pentru ca ati ars tamaie si ati pacatuit impotriva Domnului, pentru ca n-ati ascultat glasul Domnului si n-ati pazit Legea, poruncile si invataturile Lui, tocmai pentru aceea vi s-au intamplat aceste nenorociri, cum se vede astazi."

24. Ieremia a mai zis intregului popor si tuturor femeilor: "Ascultati cuvantul Domnului, voi toti cei din Iuda care sunteti in tara Egiptului!

25. Asa vorbeste Domnul Dumnezeul lui Israel: "Voi si nevestele voastre ati marturisit cu gurile voastre si ati implinit cu mainile voastre ce spuneti: "Vrem sa implinim juruintele pe care le-am facut, sa aducem tamaie imparatesei cerului si sa-i turnam jertfe de bautura!"

26. De aceea, acum, dupa ce v-ati implinit juruintele si v-ati infaptuit fagaduintele, ascultati cuvantul Domnului, voi toti cei din Iuda care locuiti in tara Egiptului: "Iata, jur pe Numele Meu cel mare, zice Domnul, ca Numele Meu nu va mai fi chemat de gura niciunuia din oamenii lui Iuda, si in toata tara Egiptului niciunul nu va zice: "Viu este Domnul Dumnezeu!"

27. Iata, voi veghea asupra lor ca sa le fac rau, si nu bine; si toti oamenii lui Iuda care sunt in tara Egiptului vor fi nimiciti de sabie si de foamete, pana vor pieri de tot.

28. Aceia, in mic numar, care vor scapa de sabie se vor intoarce din tara Egiptului in tara lui Iuda. Dar toata ramasita lui Iuda, toti cei ce au venit sa locuiasca in tara Egiptului, vor vedea daca se va implini cuvantul Meu sau al lor.

29. Si iata, zice Domnul, un semn dupa care veti cunoaste ca va voi pedepsi in locul acesta, ca sa stiti ca vorbele Mele se vor implini peste voi, spre nenorocirea voastra."

30. Asa vorbeste Domnul: "Iata, voi da pe Faraon Hofra, imparatul Egiptului, in mainile vrajmasilor lui, in mainilor celor ce vor sa-l omoare, cum am dat pe Zedechia, imparatul lui Iuda, in mainile lui Nebucadnetar, imparatul Babilonului, vrajmasul sau care voia sa-l omoare."

Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***