Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Ieremia 38

1. Sefatia, fiul lui Matan, Ghedalia, fiul lui Pashur, Iucal, fiul lui Selemia, si Pashur, fiul lui Malchia, au auzit cuvintele pe care le spunea Ieremia intregului popor zicand:

2. Asa vorbeste Domnul: "Cine va ramane in cetatea aceasta va muri ucis de sabie, de foamete sau de ciuma; dar cine va iesi si se va duce la haldei va scapa cu viata, va avea ca prada viata lui si va trai."

3. Asa vorbeste Domnul: "Cetatea aceasta va fi data in mana ostirii imparatului Babilonului, si o va lua!"

4. Atunci capeteniile au zis imparatului: "Omul acesta ar trebui omorat! Caci inmoaie inima oamenilor de razboi care au mai ramas in cetatea aceasta si a intregului popor tinandu-le asemenea cuvantari; omul acesta nu urmareste binele poporului acestuia si nu-i vrea decat nenorocirea."

5. Imparatul Zedechia a raspuns: "Iata-l ca este in mainile voastre; caci imparatul nu poate nimic impotriva voastra!"

6. Atunci ei au luat pe Ieremia si l-au aruncat in groapa lui Malchia, fiul imparatului, care se afla in curtea temnitei si au coborat in ea pe Ieremia cu funii. In groapa nu era apa, dar era noroi; si Ieremia s-a afundat in noroi.

7. Ebed-Melec, etiopianul, famen-dregator la curtea imparatului, a auzit ca Ieremia fusese aruncat in groapa. Imparatul statea la poarta lui Beniamin.

8. Ebed-Melec a iesit din casa imparatului si a vorbit imparatului astfel:

9. "Imparate, domnul meu, oamenii acestia au facut rau de s-au purtat asa cu prorocul Ieremia, aruncandu-l in groapa; are sa moara de foame acolo unde este, caci in cetate nu este paine!"

10. Imparatul a dat urmatoarea porunca lui Ebed-Melec, etiopianul: "Ia de aici treizeci de oameni cu tine si scoate din groapa pe prorocul Ieremia, pana nu moare!"

11. Ebed-Melec a luat cu el pe oamenii aceia si s-a dus la casa imparatului, intr-un loc dedesubtul vistieriei; a luat de acolo niste petice de haine purtate si niste zdrente de haine vechi si le-a coborat lui Ieremia in groapa cu niste funii.

12. Ebed-Melec, etiopianul, a zis lui Ieremia: "Pune aceste petice purtate si aceste zdrente sub subsuori, sub funii." Si Ieremia a facut asa.

13. Au tras astfel pe Ieremia cu funiile si l-au scos afara din groapa. Ieremia a ramas in curtea temnitei.

14. Imparatul Zedechia a trimis dupa prorocul Ieremia si l-a adus la el la intrarea a treia a Casei Domnului. Si imparatul a zis lui Ieremia: "Am sa te intreb ceva, sa nu-mi ascunzi nimic!"

15. Ieremia a raspuns lui Zedechia: "Daca ti-l voi spune, ma vei omori; iar daca-ti voi da un sfat, nu ma vei asculta."

16. Imparatul Zedechia a jurat in taina lui Ieremia si a zis: "Viu este Domnul care ne-a dat viata, ca nu te voi omori si nu te voi lasa in mainile oamenilor acestora care vor sa-ti ia viata!"

17. Ieremia a zis atunci lui Zedechia: "Asa vorbeste Domnul Dumnezeul ostirilor, Dumnezeul lui Israel: "Daca te vei supune capeteniilor imparatului Babilonului, vei scapa cu viata, si nici cetatea aceasta nu va fi arsa cu foc, iar tu vei trai impreuna cu casa ta.

18. Dar, daca nu te vei supune capeteniilor imparatului Babilonului, cetatea aceasta va fi data in mainile haldeilor, care o vor arde cu foc; iar tu nu vei scapa din mainile lor!"

19. Imparatul Zedechia a zis lui Ieremia: "Ma tem de iudeii care au trecut la haldei; ma tem sa nu ma dea in mainile lor si sa ma batjocoreasca."

20. Ieremia a raspuns: "Nu te vor da. Asculta glasul Domnului in ce-ti spun, caci o vei duce bine si vei scapa cu viata.

21. Dar, daca nu vrei sa iesi, iata ce mi-a descoperit Domnul:

22. "Toate nevestele care au mai ramas in casa imparatului lui Iuda vor fi luate de capeteniile imparatului Babilonului si vor zice jelind: "Prietenii tai cei buni te-au inselat si te-au induplecat; dar, cand ti s-au afundat picioarele in noroi, ei au fugit!"

23. Toate nevestele tale si copiii tai vor fi luati de haldei; si nu vei scapa de mainile lor, ci vei fi prins de mana imparatului Babilonului, si cetatea aceasta va fi arsa cu foc."

24. Zedechia a zis lui Ieremia: "Sa nu stie nimeni nimic din cuvintele acestea, si nu vei muri!

25. Dar, daca vor auzi capeteniile ca ti-am vorbit si daca vor veni si-ti vor zice: "Spune-ne ce ai spus imparatului si ce ti-a spus imparatul, nu ne ascunde nimic, si nu te vom omori",

26. sa le raspunzi: "Am rugat pe imparat sa nu ma trimita iarasi in casa lui Ionatan, ca nu cumva sa mor acolo!"

27. Toate capeteniile au venit la Ieremia si l-au intrebat. El le-a raspuns intocmai cum poruncise imparatul. Ei au tacut atunci si au plecat, caci nimeni n-auzise nimic.

28. Ieremia insa a ramas in curtea temnitei pana in ziua luarii Ierusalimului.

Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***