Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Ieremia 37

1. In locul lui Ieconia, fiul lui Ioiachim, a inceput sa domneasca Zedechia, fiul lui Iosia. El a fost pus imparat in tara lui Iuda de Nebucadnetar, imparatul Babilonului.

2. Dar nici el, nici slujitorii lui, nici poporul din tara n-au ascultat cuvintele pe care le-a rostit Domnul prin prorocul Ieremia.

3. Imparatul Zedechia a trimis pe Iucal, fiul lui Selemia, si pe Tefania, fiul lui Maaseia, preotul, la prorocul Ieremia sa-i spuna: "Mijloceste pentru noi la Domnul Dumnezeul nostru."

4. Pe atunci Ieremia umbla slobod prin popor: nu-l aruncasera inca in temnita.

5. Oastea lui faraon iesise din Egipt; si haldeii care impresurau Ierusalimul, cand auzisera vestea aceasta, plecasera din Ierusalim.

6. Atunci cuvantul Domnului a vorbit prorocului Ieremia astfel:

7. Asa vorbeste Domnul Dumnezeul lui Israel: "Iata ce sa spuneti imparatului lui Iuda care v-a trimis la Mine sa Ma intrebati: "Iata ca oastea lui faraon care pornise sa va ajute se intoarce in tara ei, in Egipt;

8. iar haldeii se vor intoarce, vor bate iarasi cetatea aceasta, o vor lua si o vor arde cu foc."

9. Asa vorbeste Domnul: "Nu va inselati zicand: "Haldeii se vor departa de la noi!", caci nu se vor departa!

10. Si chiar daca ati bate toata oastea haldeilor care se razboiesc cu voi, chiar daca n-ar mai ramane din ei decat vreo cativa oameni raniti, tot s-ar ridica fiecare din cortul lui si ar arde cetatea aceasta cu foc."

11. Pe cand se departase oastea haldeilor de Ierusalim, de frica ostii lui faraon,

12. Ieremia a vrut sa iasa din Ierusalim ca sa se duca in tara lui Beniamin si sa scape din mijlocul poporului.

13. Cand a ajuns insa la poarta lui Beniamin, capitanul strajerilor, numit Ireia, fiul lui Selemia, fiul lui Hanania, era acolo si a pus mana pe prorocul Ieremia zicand: "Tu vrei sa treci la haldei!"

14. Ieremia a raspuns: "Nu este adevarat! Nu vreau sa trec la haldei!" Dar Ireia n-a vrut sa-l creada, ci a apucat pe Ieremia si l-a dus inaintea capeteniilor.

15. Capeteniile, maniate pe Ieremia, l-au lovit si l-au aruncat in temnita, in casa logofatului Ionatan, caci o prefacusera in temnita.

16. Asa a intrat Ieremia in temnita si in gherla, unde a stat multa vreme.

17. Imparatul Zedechia a trimis sa-l aduca si l-a intrebat in taina la el acasa. El a zis: "Ai vreun cuvant din partea Domnului?" Ieremia a raspuns: "Da." Si a adaugat: "Vei fi dat in mainile imparatului Babilonului!"

18. Ieremia a mai spus imparatului Zedechia: "Cu ce am pacatuit eu impotriva ta, impotriva slujitorilor tai si impotriva poporului acestuia, de m-ati aruncat in temnita?

19. Si unde sunt prorocii vostri care va proroceau si ziceau: "Imparatul Babilonului nu va veni impotriva voastra, nici impotriva tarii acesteia"?

20. Acum asculta, te rog, imparate, domnul meu! Fie bine primite inaintea ta rugamintile mele! Nu ma trimite iarasi in casa logofatului Ionatan, ca nu cumva sa mor acolo!"

21. Imparatul Zedechia a poruncit sa pazeasca pe Ieremia in curtea temnitei si sa-i dea in fiecare zi o paine din ulita brutarilor, pana s-a sfarsit toata painea din cetate. Astfel Ieremia a ramas in curtea temnitei.

Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***