Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Ieremia 32

1. Iata cuvantul spus lui Ieremia din partea Domnului, in al zecelea an al lui Zedechia, imparatul lui Iuda. - Acesta era anul al optsprezecelea al lui Nebucadnetar.

2. Oastea imparatului Babilonului impresura pe atunci Ierusalimul, si prorocul Ieremia era inchis in curtea temnitei, care tinea de casa imparatului lui Iuda.

3. Zedechia, imparatul lui Iuda, pusese sa-l inchida si-i zisese: "Pentru ce prorocesti si zici: "Asa vorbeste Domnul: "Iata, dau cetatea aceasta in mainile imparatului Babilonului, si o va lua;

4. Zedechia, imparatul lui Iuda, nu va scapa de haldei, ci va fi dat in mainile imparatului Babilonului, ii va vorbi gura catre gura si se vor vedea fata in fata.

5. Imparatul Babilonului va duce pe Zedechia la Babilon, unde va ramane pana cand Imi voi aduce Eu aminte de el, zice Domnul. Chiar daca va bateti impotriva haldeilor, nu veti avea izbanda."

6. Ieremia a zis: "Cuvantul Domnului mi-a vorbit astfel:

7. "Iata ca Hanameel, fiul unchiului tau Salum, va veni la tine sa-ti spuna: "Cumpara ogorul meu care este la Anatot, caci tu ai drept de rascumparare ca sa-l cumperi."

8. Si Hanameel, fiul unchiului meu, a venit la mine, dupa cuvantul Domnului, in curtea temnitei si mi-a zis: "Cumpara ogorul meu care este la Anatot, in tara lui Beniamin, caci tu ai drept de mostenire si de rascumparare, cumpara-l!" Am cunoscut ca era cuvantul Domnului.

9. Si am cumparat de la Hanameel, fiul unchiului meu, ogorul de la Anatot, si i-am cantarit argintul, saptesprezece sicli de argint.

10. Am scris un zapis, pe care l-am pecetluit, am pus martori si am cantarit argintul intr-o cumpana.

11. Am luat apoi zapisul de cumparare, pe cel care era pecetluit dupa Lege si obiceiuri si pe cel ce era deschis;

12. si am dat zapisul de cumparare lui Baruc, fiul lui Neriia, fiul lui Mahseia, in fata lui Hanameel, fiul unchiului meu, in fata martorilor care iscalisera zapisul de cumparare si in fata tuturor iudeilor care se aflau in curtea temnitei.

13. Si am dat lui Baruc inaintea lor urmatoarea porunca:

14. Asa vorbeste Domnul ostirilor, Dumnezeul lui Israel: "Ia zapisele acestea de cumparare, cel pecetluit si cel deschis, si pune-le intr-un vas de pamant, ca sa se pastreze multa vreme!"

15. Caci asa vorbeste Domnul ostirilor, Dumnezeul lui Israel: "Iarasi se vor mai cumpara case, ogoare si vii in tara aceasta."

16. Dupa ce am dat zapisul de cumparare lui Baruc, fiul lui Neriia, am facut Domnului aceasta rugaciune:

17. "Ah! Doamne Dumnezeule, iata, Tu ai facut cerurile si pamantul cu puterea Ta cea mare si cu bratul Tau intins: nimic nu este de mirat din partea Ta!

18. Tu dai indurare pana la al miilea neam de oameni si pedepsesti nelegiuirea parintilor in sanul copiilor lor dupa ei. Tu esti Dumnezeul cel mare, cel puternic, al carui nume este Domnul ostirilor!

19. Tu esti mare la sfat si puternic la fapta, Tu ai ochii deschisi asupra tuturor cailor copiilor oamenilor ca sa dai fiecaruia dupa caile lui, dupa rodul faptelor lui.

20. Tu ai facut minuni si semne mari in tara Egiptului si pana in ziua de azi, si in Israel, si printre oameni, si Ti-ai facut un Nume asa cum este astazi.

21. Ai scos din tara Egiptului pe poporul tau, Israel, cu minuni si semne mari, cu mana tare si cu brat intins, si cu o mare groaza.

22. Tu le-ai dat tara aceasta, pe care jurasesi parintilor lor ca le-o vei da, tara in care curge lapte si miere.

23. Ei au venit si au luat-o in stapanire. Dar n-au ascultat de glasul Tau, n-au pazit Legea Ta si n-au facut tot ce le poruncisesi sa faca. Si atunci ai trimis peste ei toate aceste nenorociri!

24. Iata, santurile de aparare se inalta impotriva cetatii si o ameninta; cetatea va fi data in mainile haldeilor care lupta impotriva ei, biruita de sabie, de foamete si de ciuma. Ce ai spus Tu s-a intamplat: Tu insuti vezi!

25. Si totusi, Doamne Dumnezeule, Tu mi-ai zis: "Cumpara-ti un ogor cu argint si pune si martori!"… cand totusi cetatea este data in mainile haldeilor!"

26. Cuvantul Domnului a vorbit atunci lui Ieremia, astfel:

27. "Iata, Eu sunt Domnul Dumnezeul oricarei fapturi. Este ceva de mirat din partea Mea?"

28. De aceea, asa vorbeste Domnul: "Iata, dau cetatea aceasta in mainile haldeilor si in mainile lui Nebucadnetar, imparatul Babilonului, si o va lua.

29. Haldeii care lupta impotriva cetatii acesteia vor intra, ii vor pune foc si o vor arde impreuna cu casele pe acoperisul carora au adus tamaie lui Baal si au turnat jertfe de bautura altor dumnezei ca sa Ma manie.

30. Caci copiii lui Israel si copiii lui Iuda n-au facut din tineretea lor decat ce este rau inaintea Mea; copiii lui Israel numai M-au maniat intruna cu lucrarea mainilor lor, zice Domnul.

31. Caci cetatea aceasta Imi atata mania si urgia, din ziua cand s-a zidit si pana azi; de aceea vreau s-o iau dinaintea fetei Mele,

32. din pricina tot raului pe care l-au facut copiii lui Israel si copiii lui Iuda ca sa Ma manie, ei, imparatii lor, capeteniile lor, preotii lor si prorocii lor, oamenii lui Iuda si locuitorii Ierusalimului.

33. Mi-au intors spatele, nu s-au uitat la Mine; i-am invatat, i-am invatat intruna, dar n-au ascultat si nu s-au invatat.

34. Ci si-au pus uraciunile idolesti in Casa peste care este chemat Numele Meu, si au spurcat-o.

35. Au zidit inaltimi lui Baal in valea Ben-Hinon ca sa treaca prin foc lui Moloc pe fiii si fiicele lor: lucru pe care nu li-l poruncisem; si nici nu-Mi trecuse prin gand ca au sa faca asemenea grozavii ca sa duca pe Iuda in pacat."

36. Si acum, asa vorbeste Domnul Dumnezeul lui Israel despre cetatea aceasta despre care ziceti: "Va fi data in mainile imparatului Babilonului, biruita prin sabie, prin foamete si prin ciuma."

37. Iata, ii voi strange din toate tarile unde i-am izgonit in mania Mea, in urgia Mea si in marea Mea suparare; ii voi aduce inapoi in locul acesta si-i voi face sa locuiasca in liniste acolo.

38. Ei vor fi poporul Meu, si Eu voi fi Dumnezeul lor.

39. Le voi da o inima si o cale, ca sa se teama de Mine totdeauna, spre fericirea lor si a copiilor lor dupa ei.

40. Voi incheia cu ei un legamant vesnic ca nu Ma voi mai intoarce de la ei, ci le voi face bine si le voi pune in inima frica de Mine, ca sa nu se departeze de Mine.

41. Ma voi bucura sa le fac bine, ii voi sadi cu adevarat in tara aceasta, din toata inima si din tot sufletul Meu."

42. Caci asa vorbeste Domnul: "Dupa cum am adus peste poporul aceasta toate aceste mari nenorociri, tot asa voi aduce peste ei tot binele pe care li-l fagaduiesc.

43. Se vor cumpara iarasi ogoare in tara aceasta despre care ziceti ca este un pustiu fara oameni si fara dobitoace si ca este data in mainile haldeilor.

44. Se vor cumpara iarasi ogoare pe argint, se vor scrie zapise, se vor pecetlui, se vor pune martori, in tara lui Beniamin si in imprejurimile Ierusalimului, in cetatile lui Iuda, in cetatile de la munte, in cetatile de la campie si in cetatile de la miazazi, caci voi aduce inapoi pe prinsii lor de razboi, zice Domnul."

Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***