Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Ieremia 31

1. "In vremea aceea, zice Domnul, Eu voi fi Dumnezeul tuturor semintiilor lui Israel, si ei vor fi poporul Meu."

2. Asa vorbeste Domnul: "Poporul celor ce-au scapat de sabie a capatat trecere in pustiu: Israel merge spre locul lui de odihna."

3. Domnul mi Se arata de departe: "Te iubesc cu o iubire vesnica; de aceea iti pastrez bunatatea Mea!

4. Te voi aseza din nou, si vei fi asezata din nou, fecioara lui Israel! Te vei impodobi iarasi cu timpanele tale si vei iesi in mijlocul jocurilor voioase.

5. Vei sadi iarasi vii pe inaltimile Samariei; cei ce le vor sadi le vor culege si roadele.

6. Caci vine ziua cand strajerii vor striga pe muntele lui Efraim: "Sculati-va, sa ne suim in Sion la Domnul Dumnezeul nostru!"

7. Caci asa vorbeste Domnul: "Strigati de bucurie asupra lui Iacov, chiuiti de veselie in fruntea neamurilor! Inaltati-va glasurile, cantati laude si ziceti: "Doamne, izbaveste pe poporul Tau, pe ramasita lui Israel!"

8. Iata, ii aduc inapoi din tara de la miazanoapte, ii adun de la marginile pamantului: intre ei este si orbul si schiopul, femeia insarcinata si cea in durerile nasterii; o mare multime se intoarce inapoi aici!

9. Plangand vin, si ii duc in mijlocul rugaciunilor lor; ii duc la rauri de apa pe un drum neted pe care nu se poticnesc. Caci Eu sunt Tatal lui Israel, si Efraim este intaiul Meu nascut."

10. Ascultati cuvantul Domnului, neamuri, si vestiti-l in ostroave departate! Spuneti: "Cel ce a risipit pe Israel il va aduna si-l va pazi cum isi pazeste pastorul turma.

11. Caci Domnul rascumpara pe Iacov si-l izbaveste din mana unuia mai tare decat el.

12. Ei vor veni si vor chiui de bucurie pe inaltimile Sionului; vor alerga la bunatatile Domnului, la grau, la must, la untdelemn, la oi si boi; sufletul le va fi ca o gradina bine udata si nu vor mai tanji.

13. Atunci fetele se vor inveseli la joc, tinerii si batranii se vor bucura si ei; le voi preface jalea in veselie si-i voi mangaia, le voi da bucurie dupa necazurile lor.

14. Voi satura de grasime sufletul preotilor, si poporul Meu se va satura de bunatatile Mele, zice Domnul."

15. Asa vorbeste Domnul: "Un tipat se aude la Rama, plangeri si lacrimi amare: Rahela isi plange copiii; si nu vrea sa se mangaie pentru copiii ei, caci nu mai sunt!"

16. Asa vorbeste Domnul: "Opreste-ti plansul, opreste-ti lacrimile din ochi; caci truda iti va fi rasplatita, zice Domnul; ei se vor intoarce iarasi din tara vrajmasului.

17. Este nadejde pentru urmasii tai, zice Domnul; copiii tai se vor intoarce in tinutul lor!

18. Aud pe Efraim bocindu-se: "M-ai pedepsit, si am fost pedepsit ca un junc nedeprins la jug; intoarce-ma Tu, si ma voi intoarce, caci Tu esti Domnul Dumnezeul meu!

19. Dupa ce m-am intors, m-am cait; si dupa ce mi-am recunoscut greselile, ma bat pe pulpa; sunt rusinat si rosu de rusine, caci port ocara tineretii mele." -

20. Imi este Efraim un fiu scump, un copil iubit de Mine? Caci, cand vorbesc de el, Imi aduc aminte cu gingasie de el, de aceea Imi arde inima in Mine pentru el si voi avea mila negresit de el, zice Domnul. -

21. Ridica semne pe drum, pune stalpi, ia seama la calea, la drumul pe care l-ai urmat… Intoarce-te, fecioara lui Israel, intoarce-te in cetatile acestea care sunt ale tale!

22. Pana cand vei fi pribeaga, fiica ratacita? Caci Domnul face un lucru nou pe pamant: femeia va peti pe barbat."

23. Asa vorbeste Domnul ostirilor, Dumnezeul lui Israel: "Iata ce se va zice iarasi in tara lui Iuda si in cetatile sale, cand voi aduce inapoi pe prinsii lor de razboi: "Domnul sa te binecuvanteze, locas al neprihanirii, munte sfant!"

24. Iuda va locui acolo fara teama in toate cetatile lui, plugarii si cei ce umbla cu turmele la pasune.

25. Caci voi racori sufletul insetat si voi satura orice suflet lihnit de foame." -

26. La aceste lucruri m-am trezit si am privit; si somnul imi fusese dulce. -

27. "Iata, vin zile, zice Domnul, cand voi insamanta casa lui Israel si casa lui Iuda cu o samanta de oameni si o samanta de dobitoace.

28. Si cum am vegheat asupra lor ca sa-i smulg, sa-i tai, sa-i daram, sa-i nimicesc si sa le fac rau, tot asa voi veghea asupra lor ca sa-i zidesc si sa-i sadesc, zice Domnul.

29. In zilele acelea nu se va mai zice: "Parintii au mancat agurida, si copiilor li s-au strepezit dintii",

30. ci fiecare va muri pentru nelegiuirea lui; oricarui om care va manca agurida i se vor strepezi dintii!

31. Iata, vin zile, zice Domnul, cand voi face cu casa lui Israel si cu casa lui Iuda un legamant nou.

32. Nu ca legamantul pe care l-am incheiat cu parintii lor, in ziua cand i-am apucat de mana sa-i scot din tara Egiptului, legamant pe care l-au calcat, macar ca aveam drepturi de sot asupra lor, zice Domnul.

33. Ci iata legamantul pe care-l voi face cu casa lui Israel dupa zilele acelea, zice Domnul: Voi pune Legea Mea inauntrul lor, o voi scrie in inima lor; si Eu voi fi Dumnezeul lor, iar ei vor fi poporul Meu.

34. Niciunul nu va mai invata pe aproapele sau pe fratele sau zicand: "Cunoaste pe Domnul!", ci toti Ma vor cunoaste, de la cel mai mic pana la cel mai mare, zice Domnul; caci le voi ierta nelegiuirea si nu-Mi voi mai aduce aminte de pacatul lor."

35. Asa vorbeste Domnul care a facut soarele sa lumineze ziua, care a randuit luna si stelele sa lumineze noaptea, care intarata marea si face valurile ei sa urle, El, al carui nume este Domnul ostirilor:

36. "Daca vor inceta aceste legi dinaintea Mea, zice Domnul, si neamul lui Israel va inceta pe vecie sa mai fie un neam inaintea Mea!"

37. Asa vorbeste Domnul: "Daca cerurile sus pot fi masurate si daca temeliile pamantului jos pot fi cercetate, atunci voi lepada si Eu pe tot neamul lui Israel, pentru tot ce a facut, zice Domnul.

38. Iata, vin zile, zice Domnul, cand cetatea va fi zidita iarasi in cinstea Domnului, de la turnul lui Hananeel pana la poarta unghiului.

39. Franghia de masurat va trece inca pe dinaintea ei pana la dealul Gareb, si de acolo va face un ocol inspre Goat.

40. Toata valea unde se arunca trupurile moarte si cenusa si toate ogoarele pana la paraul Chedron, pana la unghiul portii cailor la rasarit vor fi inchinate Domnului si nu vor mai fi niciodata nici surpate, nici nimicite."

Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***