Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Ieremia 23

1. "Vai de pastorii care nimicesc si risipesc turma pasunii Mele, zice Domnul."

2. De aceea, asa vorbeste Domnul Dumnezeul lui Israel impotriva pastorilor care pasc pe poporul meu: "Pentru ca Mi-ati risipit oile, le-ati izgonit si nu v-ati ingrijit de ele, iata ca va voi pedepsi din pricina rautatii faptelor voastre, zice Domnul.

3. Si Eu insumi voi strange ramasita oilor Mele din toate tarile in care le-am izgonit; le voi aduce inapoi in pasunea lor si vor creste, si se vor inmulti.

4. Voi pune peste ele pastori care le vor paste; nu le va mai fi teama, nici groaza, si nu va mai lipsi niciuna din ele, zice Domnul.

5. Iata vin zile, zice Domnul, cand voi ridica lui David o Odrasla neprihanita. El va imparati, va lucra cu intelepciune si va face dreptate si judecata in tara.

6. In vremea Lui, Iuda va fi mantuit, si Israel va avea liniste in locuinta lui; si iata Numele pe care i-L vor da: "Domnul, Neprihanirea noastra!"

7. De aceea iata, vin zile, zice Domnul, cand nu se va mai zice: "Viu este Domnul care a scos din tara Egiptului pe copiii lui Israel!"

8. Ci se va zice: "Viu este Domnul care a scos si a adus inapoi samanta casei lui Israel din tara de la miazanoapte si din toate tarile in care ii risipisem!" Si vor locui in tara lor."

9. Asupra prorocilor. Inima imi este zdrobita in mine, toate oasele imi tremura; sunt ca un om beat, ca un om ametit de vin, din pricina Domnului si din pricina sfintelor Lui cuvinte.

10. Caci tara este plina de preacurvii si tara se jeleste din pricina juramintelor; campiile pustiului sunt uscate. Toata alergatura lor tinteste numai la rau si toata vitejia lor este pentru nelegiuire!

11. "Prorocii si preotii sunt stricati; le-am gasit rautatea chiar si in Casa Mea, zice Domnul.

12. De aceea, calea lor va fi lunecoasa si intunecoasa, vor fi impinsi si vor cadea; caci voi aduce nenorocirea peste ei in anul cand ii voi pedepsi, zice Domnul.

13. In prorocii Samariei am vazut urmatoarea nebunie: au prorocit pe Baal si au ratacit pe poporul Meu, Israel!

14. Dar in prorocii Ierusalimului am vazut lucruri grozave. Sunt preacurvari, traiesc in minciuna, intaresc mainile celor rai, asa ca niciunul nu se mai intoarce de la rautatea lui, toti sunt inaintea Mea ca Sodoma, si locuitorii Ierusalimului, ca Gomora."

15. De aceea, asa vorbeste Domnul ostirilor despre proroci: "Iata, ii voi hrani cu pelin si le voi da sa bea ape otravite; caci prin prorocii Ierusalimului s-a raspandit nelegiuirea in toata tara."

16. Asa vorbeste Domnul ostirilor: "N-ascultati cuvintele prorocilor care va prorocesc! Ei va leagana in inchipuiri zadarnice; spun vedenii iesite din inima lor, nu ce vine din gura Domnului.

17. Ei spun celor ce Ma nesocotesc: "Domnul a zis: "Veti avea pace" si zic tuturor celor ce traiesc dupa aplecarile inimii lor: "Nu vi se va intampla niciun rau."

18. Cine a fost de fata la sfatul Domnului ca sa vada si sa asculte cuvantul Lui? Cine a plecat urechea la cuvantul Lui si cine l-a auzit?

19. Iata ca furtuna Domnului, urgia izbucneste, se napusteste vijelia si cade peste capul celor rai!

20. Mania Domnului nu se va potoli pana nu va implini si va infaptui planurile inimii Lui. Veti intelege in totul lucrul acesta in cursul vremurilor.

21. Eu n-am trimis pe prorocii acestia, si totusi ei au alergat; nu le-am vorbit, si totusi au prorocit.

22. Daca ar fi fost de fata la sfatul Meu, ar fi trebuit sa spuna cuvintele Mele poporului Meu si sa-i intoarca de la calea lor rea, de la rautatea faptelor lor!

23. Sunt Eu numai un Dumnezeu de aproape, zice Domnul, si nu sunt Eu si un Dumnezeu de departe?

24. Poate cineva sa stea intr-un loc ascuns fara sa-l vad Eu? - zice Domnul. Nu umplu Eu cerurile si pamantul? - zice Domnul.

25. Am auzit ce spun prorocii care prorocesc minciuni in Numele Meu zicand: "Am avut un vis! Am visat un vis!"

26. Pana cand vor prorocii acestia sa proroceasca minciuni, sa proroceasca inselatoriile inimii lor?

27. Cred ei oare ca pot face pe poporul Meu sa uite Numele Meu prin visele pe care le istoriseste fiecare din ei aproapelui sau, cum Mi-au uitat parintii lor Numele din pricina lui Baal?

28. Prorocul care a avut un vis sa istoriseasca visul acesta, si cine a auzit cuvantul Meu sa spuna intocmai cuvantul Meu! Pentru ce sa amesteci paiele cu graul? - zice Domnul.

29. Nu este cuvantul Meu ca un foc, zice Domnul, si ca un ciocan care sfarama stanca?

30. De aceea, iata, zice Domnul, am necaz pe prorocii care isi ascund unul altuia cuvintele Mele.

31. Iata, zice Domnul, am necaz pe prorocii care iau cuvantul lor si-l dau drept cuvant al Meu.

32. Iata, zice Domnul, am necaz pe cei ce prorocesc vise neadevarate, care le istorisesc si ratacesc pe poporul Meu cu minciunile si cu indrazneala lor; nu i-am trimis Eu, nu Eu le-am dat porunca si nu sunt de niciun folos poporului acestuia, zice Domnul.

33. Daca poporul acesta sau un proroc, sau un preot te va intreba: "Care este amenintarea Domnului?", sa le spui care este aceasta amenintare: "Va voi lepada, zice Domnul."

34. Si pe prorocul, pe preotul sau pe acela din popor care va zice: "O amenintare a Domnului" il voi pedepsi, pe el si casa lui!

35. Asa sa spuneti insa fiecare aproapelui sau, fiecare, fratelui sau: "Ce a raspuns Domnul?" sau: "Ce a zis Domnul?"

36. Dar sa nu mai ziceti: "O amenintare a Domnului", caci cuvantul fiecaruia va fi o amenintare pentru el, daca veti suci astfel cuvintele Dumnezeului celui Viu, cuvintele Domnului ostirilor, Dumnezeului nostru!

37. Asa sa zici prorocului: "Ce ti-a raspuns Domnul?" sau: "Ce a zis Domnul?"

38. Dar daca veti mai zice: "O amenintare a Domnului", atunci asa vorbeste Domnul: "Pentru ca spuneti cuvintele acestea: "O amenintare a Domnului", macar ca am trimis sa va spuna: "Sa nu mai ziceti: "O amenintare a Domnului",

39. din pricina aceasta, iata, va voi uita si va voi lepada, pe voi si cetatea pe care v-o dadusem voua si parintilor vostri, va voi arunca dinaintea Mea

40. si voi pune peste voi o vesnica ocara si o vesnica necinste, care nu se va uita."

Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***