Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Ieremia 22

1. Asa vorbeste Domnul: "Coboara-te in casa imparatului lui Iuda si acolo rosteste cuvintele acestea.

2. Sa spui: "Asculta cuvantul Domnului, imparat al lui Iuda care stai pe scaunul de domnie al lui David, tu, slujitorii tai si tot poporul care intrati pe portile acestea!

3. Asa vorbeste Domnul: "Faceti dreptate si judecata; scoateti pe cel asuprit din mainile asupritorului; nu chinuiti pe strain, pe orfan si pe vaduva; nu apasati si nu varsati sange nevinovat in locul acesta!

4. Caci daca lucrati dupa cuvantul acesta, vor intra pe portile casei acesteia imparati care stau pe scaunul de domnie al lui David, suiti in care si calare pe cai, ei, slujitorii lor si poporul lor.

5. Dar daca nu veti asculta cuvintele acestea, pe Mine insumi jur, zice Domnul, ca aceasta casa va ajunge o daramatura!"

6. Caci asa vorbeste Domnul asupra casei imparatului lui Iuda: "Tu esti pentru Mine ca Galaadul, ca varful Libanului; dar, cu adevarat, voi face din tine un pustiu, o cetate fara locuitori!

7. Pregatesc impotriva ta niste nimicitori, fiecare cu armele lui: ei vor taia cei mai frumosi cedri ai tai si-i vor arunca in foc.

8. Multe neamuri vor trece pe langa cetatea aceasta si vor zice unul altuia: "Pentru ce a facut Domnul asa acestei cetati mari?"

9. Si se va raspunde: "Pentru ca au parasit legamantul Domnului Dumnezeului lor, pentru ca s-au inchinat inaintea altor dumnezei si le-au slujit!"

10. Nu plangeti pe cel mort si nu va bociti pentru el; ci plangeti mai degraba pe cel ce se duce, care nu se mai intoarce si nu-si va mai vedea tara de nastere!"

11. Caci asa vorbeste Domnul despre Salum, fiul lui Iosia, imparatul lui Iuda, care domnea in locul tatalui sau, Iosia, si care a iesit din locul acesta: "Nu se va mai intoarce in el;

12. ci va muri in locul unde este dus rob si nu va mai vedea tara aceasta.

13. Vai de cel ce isi zideste casa cu nedreptate, si odaile, cu nelegiuire; care pune pe aproapele sau sa lucreze degeaba, fara sa-i dea plata;

14. care zice: "Imi voi zidi o casa mare si odai incapatoare" si-i face ferestre multe, o captuseste cu cedru si o vopseste cu rosu!

15. Imparat esti tu oare, de te intreci in cedri? Nu manca tatal tau si nu bea si el? Si totusi el facea dreptate si judecata si era fericit!

16. Judeca pricina saracului si a celui lipsit si era fericit. Nu inseamna lucrul acesta a Ma cunoaste? - zice Domnul.

17. Dar tu n-ai ochi si inima decat ca sa te dedai la lacomie, ca sa versi sange nevinovat si sa intrebuintezi asuprire si silnicie."

18. De aceea, asa vorbeste Domnul despre Ioiachim, fiul lui Iosia, imparatul lui Iuda: "Nu-l vor plange zicand: "Vai, fratele meu! Vai, sora mea!" Nici nu-l vor plange zicand: "Vai, doamne! Vai, maria sa!"

19. Ci va fi inmormantat ca un magar, va fi tarat si aruncat afara din portile Ierusalimului!"

20. Suie-te pe Liban si striga! Inalta-ti glasul de pe Basan! Si striga de pe inaltimea Abarim! Caci toti cei ce te iubeau sunt zdrobiti!

21. Ti-am vorbit cand iti mergea bine; dar tu ziceai: "Nu pot s-ascult!" Asa ai lucrat din tineretea ta si n-ai ascultat glasul Meu.

22. Pe toti pastorii tai ii va paste vantul, si cei ce te iubesc vor merge in robie. Atunci vei fi acoperit de rusine si vei rosi din pricina intregii tale rautati.

23. Tu, care locuiesti pe Liban acum, care iti ai cuibul in cedri, cum vei geme cand te vor ajunge durerile, dureri ca ale unei femei in munci!

24. Pe viata Mea, zice Domnul, ca, si chiar daca Ieconia, fiul lui Ioiachim, imparatul lui Iuda, ar fi un inel de pecetluit in mana Mea cea dreapta, te-as scoate si de acolo.

25. Te voi da in mainile celor ce vor sa-ti ia viata, in mainile acelora inaintea carora tremuri, in mainile lui Nebucadnetar, imparatul Babilonului, in mainile haldeilor.

26. Te voi arunca, pe tine si pe mama ta care te-a nascut, intr-o alta tara, unde nu v-ati nascut, si acolo veti muri!

27. Dar in tara in care vor dori sa se intoarca, nu se vor mai intoarce!

28. Este un vas dispretuit, sfaramat, acest Ieconia? Este el un lucru caruia nu-i dai niciun pret? Pentru ce sunt aruncati, oare, el si samanta lui, si azvarliti intr-o tara pe care n-o cunosc?" -

29. "Tara, tara, tara, asculta glasul Domnului!

30. Asa vorbeste Domnul: "Scrieti pe omul acesta ca lipsit de copii, ca un om caruia nu-i va merge bine toata viata lui; caci niciunul din urmasii lui nu va izbuti sa sada pe scaunul de domnie al lui David si sa domneasca peste Iuda."

Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***