Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Ieremia 2

1. Cuvantul Domnului mi-a vorbit astfel:

2. "Du-te si striga la urechile cetatii Ierusalimului: "Asa vorbeste Domnul: "Mi-aduc aminte inca de dragostea pe care o aveai cand erai tanara, de iubirea ta, cand erai logodita, cand Ma urmai in pustiu, intr-un pamant nesemanat.

3. Atunci Israel era inchinat Domnului, era cele dintai roade ale Lui; toti cei ce mancau din ele se faceau vinovati, si venea nenorocirea peste ei, zice Domnul."

4. Ascultati cuvantul Domnului, casa lui Iacov, si voi, toate familiile casei lui Israel!

5. Asa vorbeste Domnul: "Ce nelegiuire au gasit parintii vostri in Mine, de s-au departat de Mine si au mers dupa nimicuri, si au ajuns ei insisi de nimic?

6. Ei n-au intrebat: "Unde este Domnul care ne-a scos din tara Egiptului, care ne-a povatuit prin pustiu, printr-un pamant uscat si plin de gropi, printr-un pamant unde domneste seceta si umbra mortii, printr-un pamant pe unde nimeni nu trece si unde nu locuieste niciun om?"

7. V-am adus intr-o tara ca o livada de pomi, ca sa-i mancati roadele si bunatatile; dar voi ati venit, Mi-ati spurcat tara si Mi-ati prefacut mostenirea intr-o uraciune.

8. Preotii n-au intrebat: "Unde este Domnul?" Pazitorii Legii nu M-au cunoscut, pastorii sufletesti Mi-au fost necredinciosi, prorocii au prorocit prin Baal si au alergat dupa cei ce nu sunt de niciun ajutor.

9. De aceea, Ma voi certa cu voi, zice Domnul, si Ma voi certa cu copiii copiilor vostri.

10. Treceti in ostroavele Chitim si priviti! Trimiteti la Chedar, uitati-va bine si vedeti daca s-a intamplat acolo asa ceva:

11. si-a schimbat vreodata un popor dumnezeii, macar ca ei nu sunt dumnezei? Dar poporul Meu si-a schimbat Slava cu ceva care nu este de niciun ajutor!

12. Mirati-va de asa ceva, ceruri, infiorati-va de spaima si groaza, zice Domnul.

13. Caci poporul Meu a savarsit un indoit pacat: M-au parasit pe Mine, Izvorul apelor vii, si si-au sapat puturi, puturi crapate care nu tin apa.

14. Este Israel un rob cumparat, sau fiu de rob nascut in casa? Atunci pentru ce a ajuns de prada?

15. Niste pui de lei mugesc si striga impotriva lui si-i pustiesc tara; cetatile ii sunt arse si fara locuitori.

16. Chiar si cei din Nof si Tahpanes iti vor zdrobi crestetul capului.

17. Nu ti-ai facut tu singur lucrul acesta pentru ca ai parasit pe Domnul Dumnezeul tau cand te indrepta pe calea cea buna?

18. Si acum, ce cauti sa te duci in Egipt sa bei apa Nilului? Ce cauti sa te duci in Asiria sa bei apa raului?

19. Tu singur te pedepsesti cu rautatea ta si tu singur te lovesti cu necredinciosia ta, si vei sti si vei vedea ce rau si amar este sa parasesti pe Domnul Dumnezeul tau si sa n-ai nicio frica de Mine, zice Domnul Dumnezeul ostirilor.

20. Demult ti-ai sfaramat jugul, ti-ai rupt legaturile si ai zis: "Nu mai vreau sa slujesc ca un rob!" Caci pe orice deal inalt si sub orice copac verde te-ai intins ca o curva.

21. Te sadisem ca o vie minunata si de cel mai bun soi: cum te-ai schimbat si te-ai prefacut intr-o coarda de vita salbatica?

22. Chiar daca te-ai spala cu silitra, chiar daca ai da cu multa soda, nelegiuirea ta tot ar ramane scrisa inaintea Mea, zice Domnul Dumnezeu.

23. Cum poti sa zici: "Nu m-am spurcat si nu m-am dus dupa Baali"? Priveste-ti urma pasilor in vale si vezi ce ai facut, dromader iute la mers si care bati drumurile si le incrucisezi!

24. Magarita salbatica deprinsa cu pustiul, care gafaie in aprinderea patimii ei, cine o va impiedica sa-si faca pofta? Toti cei ce o cauta n-au nevoie sa se osteneasca: o gasesc in luna ei.

25. Nu te lasa cu picioarele goale, nu-ti usca gatlejul de sete! Dar tu zici: "Degeaba, nu! Caci iubesc dumnezeii straini si vreau sa merg dupa ei."

26. Cum ramane uluit un hot cand este prins, asa de uluiti vor ramane cei din casa lui Israel, ei, imparatii lor, capeteniile lor, preotii lor si prorocii lor.

27. Ei zic lemnului: "Tu esti tatal meu!", si pietrei: "Tu mi-ai dat viata!" Caci ei Imi intorc spatele si nu se uita la Mine. Dar cand sunt in nenorocire, zic: "Scoala-Te si scapa-ne!"

28. Unde sunt dumnezeii tai pe care ti i-ai facut? Sa se scoale ei, daca pot sa te scape in vremea nenorocirii! Caci cate cetati ai, atatia dumnezei ai, Iuda!

29. Pentru ce va certati cu Mine? Toti Mi-ati fost necredinciosi, zice Domnul.

30. Degeaba v-am lovit copiii, n-au luat seama la certare; sabia voastra a mancat pe prorocii vostri ca un leu nimicitor.

31. O, neam rau de oameni, uitati-va bine la cuvantul Domnului care zice: "Am fost Eu un pustiu pentru Israel sau o tara plina de intuneric bezna? Pentru ce zice atunci poporul Meu: "Suntem slobozi, nu voim sa ne intoarcem la Tine"?

32. Isi uita fata podoabele sau mireasa braul? Dar poporul Meu M-a uitat de zile fara numar.

33. Ce bine stii sa-ti intocmesti caile cand este vorba sa cauti ce iubesti! Chiar si la nelegiuire te deprinzi.

34. Pana si pe poalele hainei tale se afla sangele sarmanilor nevinovati pe care nu i-ai prins facand nicio spargere.

35. Si, cu toate acestea, tu zici: "Da, sunt nevinovat! Sa se intoarca acum mania Lui de la mine!" Iata, Ma voi certa cu tine, pentru ca zici: "N-am pacatuit!"

36. Pentru ce atata graba ca sa-ti schimbi drumul? Din Egipt iti va veni rusinea, cum ti-a venit si din Asiria!

37. Tot de-acolo vei iesi cu mainile pe cap; caci Domnul leapada pe aceia in care te increzi, si nu vei izbuti cu ei.

Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***