Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Ieremia 17

1. Pacatul lui Iuda este scris cu un priboi de fier, cu un varf de diamant; este sapat pe tabla inimii lor si pe coarnele altarelor lor.

2. Cum se gandesc la copiii lor, asa se gandesc la altarele lor si la idolii si Astarteile lor, langa copacii verzi, pe dealuri inalte.

3. Eu dau la prada muntele Meu si ogoarele lui, avutiile tale, toate vistieriile si inaltimile tale, din pricina pacatelor tale, pe tot tinutul tau!

4. Din vina ta vei pierde mostenirea pe care ti-o dadusem; te voi face sa slujesti vrajmasului tau intr-o tara pe care n-o cunosti, caci ati aprins focul maniei Mele, care va arde totdeauna."

5. Asa vorbeste Domnul: "Blestemat sa fie omul care se increde in om, care se sprijina pe un muritor si isi abate inima de la Domnul!

6. Caci este ca un nenorocit in pustiu si nu vede venind fericirea; locuieste in locurile arse ale pustiului, intr-un pamant sarat si fara locuitori.

7. Binecuvantat sa fie omul care se increde in Domnul si a carui nadejde este Domnul!

8. Caci el este ca un pom sadit langa ape care-si intinde radacinile spre rau; nu se teme de caldura cand vine, si frunzisul lui ramane verde; in anul secetei nu se teme si nu inceteaza sa aduca rod.

9. Inima este nespus de inselatoare si de deznadajduit de rea; cine poate s-o cunoasca?

10. Eu, Domnul, cercetez inima si incerc rinichii, ca sa rasplatesc fiecaruia dupa purtarea lui, dupa rodul faptelor lui.

11. Ca o potarniche care cloceste niste oua pe care nu le-a ouat ea, asa este cel ce agoniseste bogatii pe nedrept; trebuie sa le paraseasca in mijlocul zilelor sale, si la urma nu este decat un nebun." -

12. Scaun de domnie plin de slava, inaltat de la inceput, loc al Sfantului nostru Locas,

13. Doamne, nadejdea lui Israel! Toti cei ce Te parasesc vor fi acoperiti de rusine. - "Cei ce se abat de la Mine vor fi scrisi pe pamant, caci parasesc pe Domnul, Izvorul de apa vie." -

14. Vindeca-ma Tu, Doamne, si voi fi vindecat; mantuieste-ma Tu, si voi fi mantuit; caci Tu esti slava mea!

15. Iata, ei imi zic: "Unde este cuvantul Domnului? Sa se implineasca, dar!"

16. Si eu, ca sa Te ascult, n-am vrut sa nu fiu pastor; nici n-am dorit ziua nenorocirii, stii; si ce a iesit din buzele mele este descoperit inaintea Ta.

17. De aceea, nu fi o pricina de groaza pentru mine, caci Tu esti scaparea mea in ziua nenorocirii!

18. Prigonitorii mei sa fie acoperiti de rusine, dar sa nu fiu rusinat eu; sa tremure ei, dar sa nu tremur eu! Adu peste ei ziua nenorocirii, loveste-i cu o indoita urgie! -

19. Asa mi-a vorbit Domnul: "Du-te si stai la poarta copiilor poporului, pe care intra si ies imparatii lui Iuda, si la toate portile Ierusalimului

20. si spune-le: "Ascultati cuvantul Domnului, imparati ai lui Iuda, tot Iuda si toti locuitorii Ierusalimului care intrati pe aceste porti!"

21. Asa vorbeste Domnul: "Luati seama in sufletele voastre sa nu purtati nicio povara in ziua Sabatului si sa n-o aduceti inauntru pe portile Ierusalimului.

22. Sa nu scoateti din casele voastre nicio povara in ziua Sabatului si sa nu faceti nicio lucrare, ci sfintiti ziua Sabatului, cum am poruncit parintilor vostri.

23. Dar ei n-au ascultat si n-au luat aminte; ci si-au intepenit gatul ca sa n-asculte si sa nu ia invatatura.

24. Daca Ma veti asculta in adevar, zice Domnul, si nu veti aduce nicio sarcina inauntru pe portile acestei cetati in ziua Sabatului, ci veti sfinti ziua Sabatului si nu veti face nicio lucrare in ziua aceasta,

25. atunci pe portile acestei cetati vor intra imparati si voievozi care vor sedea pe scaunul de domnie al lui David; ei vor veni in care si calare pe cai, ei si voievozii lor, oamenii lui Iuda si locuitorii Ierusalimului, si cetatea aceasta va fi locuita in veci.

26. Vor veni din cetatile lui Iuda si din imprejurimile Ierusalimului, din tara lui Beniamin, din vale, de pe munte si de la miazazi, ca sa aduca arderi de tot si jertfe, sa aduca daruri de mancare si tamaie si sa aduca jertfe de multumire in Casa Domnului.

27. Dar, daca nu veti asculta cand va poruncesc sa sfintiti ziua Sabatului, sa nu duceti nicio povara si sa n-o aduceti inauntru pe portile Ierusalimului in ziua Sabatului, atunci voi aprinde un foc la portile cetatii, care va arde casele cele mari ale Ierusalimului si nu se va stinge."

Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***