Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Ieremia 11

1. Iata cuvantul Domnului care a vorbit lui Ieremia din partea Domnului astfel:

2. "Ascultati cuvintele acestui legamant si spuneti-le oamenilor lui Iuda si locuitorilor Ierusalimului!

3. Zi-le: "Asa vorbeste Domnul Dumnezeul lui Israel: "Blestemat sa fie omul care n-asculta cuvintele legamantului acestuia

4. pe care l-am poruncit parintilor vostri in ziua cand i-am scos din tara Egiptului, din cuptorul de fier, zicand: "Ascultati glasul Meu si faceti tot ce va voi porunci; si veti fi poporul Meu, iar Eu voi fi Dumnezeul vostru;

5. atunci voi implini juramantul pe care l-am facut parintilor vostri ca le voi da o tara in care curge lapte si miere, cum vedeti astazi." - Si eu am raspuns: "Amin, Doamne!"

6. Domnul mi-a zis iarasi: "Vesteste toate cuvintele acestea in cetatile lui Iuda si pe ulitele Ierusalimului si zi: "Ascultati cuvintele legamantului acestuia si impliniti-le!

7. Caci am instiintat pe parintii vostri, din ziua cand i-am scos din tara Egiptului si pana in ziua de azi; i-am instiintat in toate diminetile, zicand: "Ascultati glasul Meu!"

8. Dar ei n-au ascultat, n-au luat aminte, ci au urmat fiecare pornirile inimii lor rele. De aceea am implinit asupra lor toate cuvintele legamantului acestuia pe care le poruncisem sa-l pazeasca, si pe care nu l-au pazit."

9. Domnul mi-a zis: "Este o uneltire intre barbatii lui Iuda si intre locuitorii Ierusalimului.

10. S-au intors la nelegiuirile celor dintai parinti ai lor care n-au vrut sa asculte cuvintele Mele si s-au dus si ei dupa alti dumnezei ca sa le slujeasca. Casa lui Israel si casa lui Iuda au calcat legamantul Meu pe care-l facusem cu parintii lor."

11. De aceea, asa vorbeste Domnul: "Iata, voi aduce peste ei niste nenorociri din care nu vor putea sa scape. Vor striga la Mine, dar nu-i voi asculta!

12. Cetatile lui Iuda si locuitorii Ierusalimului se vor duce sa cheme pe dumnezeii carora le aduc tamaie, dar nu-i vor scapa la vremea nenorocirii lor.

13. Caci cate cetati ai, atatia dumnezei ai, Iuda! Si cate ulite are Ierusalimul, atatea altare ati ridicat idolilor, altare ca sa aduceti tamaie lui Baal!… -

14. Tu insa nu mijloci pentru poporul acesta, nu inalta nici cereri, nici rugaciuni pentru ei; caci nu-i voi asculta nicidecum cand Ma vor chema din pricina nenorocirii lor.

15. Ce ar putea sa faca preaiubitul Meu popor in Casa Mea? Sa faca o multime de nelegiuiri in ea? Vor indeparta juruintele si carnea sfanta, rautatea dinaintea ta? Atunci ai putea sa te bucuri! -

16. "Maslin verde, gras si cu roade frumoase si placute" este numele pe care ti-l daduse Domnul, dar cu vuietul unei mari trosnituri il arde cu foc, si ramurile lui sunt sfaramate.

17. Caci Domnul ostirilor care te-a sadit cheama nenorocirea peste tine din pricina rautatii casei lui Israel si a casei lui Iuda pe care au facut-o ca sa Ma manie, aducand tamaie lui Baal."

18. Domnul mi-a dat de stire, si am stiut; atunci Tu mi-ai aratat faptele lor.

19. Dar eu eram ca un miel bland pe care-l duci la macelarie si nu stiam planurile rele pe care le urzeau ei impotriva mea zicand: "Sa nimicim pomul cu rodul lui, sa-l starpim din pamantul celor vii ca sa nu i se mai pomeneasca numele."

20. "O, Doamne Dumnezeul ostirilor, Tu care esti un judecator drept, care cercetezi rinichii si inimile: fa-ma sa vad razbunarea Ta impotriva lor, caci Tie Iti incredintez pricina mea!"

21. De aceea asa vorbeste Domnul impotriva oamenilor din Anatot care vor sa-ti ia viata si zic: "Nu proroci in Numele Domnului, caci vei muri ucis de mana noastra!"

22. De aceea asa vorbeste Domnul ostirilor: "Iata, ii voi pedepsi; tinerii vor muri ucisi de sabie, iar fiii si fiicele lor vor muri de foamete.

23. Si niciunul din ei nu va scapa, caci voi aduce nenorocirea peste oamenii din Anatot in anul cand ii voi pedepsi."

Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***