Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul precedent

Genesa (Facerea) 50

1. Iosif s-a aruncat pe fata tatalui sau, l-a plans si l-a sarutat.

2. A poruncit doctorilor, care erau in slujba lui, sa imbalsameze pe tatal sau; si doctorii au imbalsamat pe Israel.

3. Patruzeci de zile au trecut astfel si au fost intrebuintate cu imbalsamarea lui. Si egiptenii l-au plans saptezeci de zile.

4. Dupa ce au trecut zilele de jale, Iosif a vorbit oamenilor din casa lui faraon si le-a zis: "Daca am capatat trecere inaintea voastra, spuneti, va rog, lui faraon ce va spun eu.

5. Tatal meu m-a pus sa jur, zicand: "Iata, in curand eu am sa mor! Sa ma ingropi in mormantul pe care mi l-am sapat in tara Canaan." As vrea, dar, sa ma sui acolo ca sa ingrop pe tatal meu; si dupa aceea ma voi intoarce."

6. Faraon a raspuns: "Suie-te si ingroapa pe tatal tau, dupa juramantul pe care te-a pus sa-l faci."

7. Iosif s-a suit ca sa ingroape pe tatal sau. Impreuna cu el s-au suit toti slujitorii lui faraon, batranii casei lui, toti batranii tarii Egiptului,

8. toata casa lui Iosif, fratii sai si casa tatalui sau; n-au lasat in tinutul Gosen decat pruncii, oile si boii.

9. Impreuna cu Iosif mai erau care si calareti, asa ca alaiul era foarte mare.

10. Cand au ajuns la aria lui Atad, care este dincolo de Iordan, au facut plangere mare si jalnica; si Iosif a tinut in cinstea tatalui sau un bocet de sapte zile.

11. Locuitorii tarii, canaanitii, au fost martori la bocetul acesta din aria lui Atad si au zis: "Iata un mare bocet printre egipteni!" De aceea s-a dat acestei arii numele Abel-Mitraim; ea este dincolo de Iordan.

12. Astfel au implinit fiii lui Iacov poruncile tatalui lor.

13. L-au dus in tara Canaan si l-au ingropat in pestera din ogorul Macpela, pe care-l cumparase Avraam de la hetitul Efron ca mosie de inmormantare si care este fata in fata cu Mamre.

14. Iosif, dupa ce a ingropat pe tatal sau, s-a intors in Egipt, impreuna cu fratii sai si cu toti cei ce se suisera cu el, ca sa ingroape pe tatal sau.

15. Cand au vazut fratii lui Iosif ca tatal lor a murit, au zis: "Daca va prinde Iosif ura pe noi si ne va intoarce tot raul pe care i l-am facut?"

16. Si au trimis sa spuna lui Iosif: "Tatal tau a dat porunca aceasta inainte de moarte:

17. "Asa sa vorbiti lui Iosif: "Oh! iarta nelegiuirea fratilor tai si pacatul lor, caci ti-au facut rau!" Iarta acum pacatul robilor Dumnezeului tatalui tau!" Iosif a plans cand a auzit cuvintele acestea.

18. Fratii lui au venit si s-au aruncat ei insisi cu fata la pamant inaintea lui si i-au zis: "Suntem robii tai."

19. Iosif le-a zis: "Fiti fara teama; caci sunt eu oare in locul lui Dumnezeu?

20. Voi, negresit, v-ati gandit sa-mi faceti rau: dar Dumnezeu a schimbat raul in bine, ca sa implineasca ceea ce se vede azi, si anume, sa scape viata unui popor in mare numar.

21. Fiti, dar, fara teama, caci eu va voi hrani, pe voi si pe copiii vostri." Si i-a mangaiat si le-a imbarbatat inimile.

22. Iosif a locuit in Egipt, el si casa tatalui sau; si a trait o suta zece ani.

23. Iosif a vazut pe fiii lui Efraim pana la al treilea neam; si fiii lui Machir, fiul lui Manase, s-au nascut pe genunchii lui.

24. Iosif a zis fratilor sai: "Eu am sa mor! Dar Dumnezeu va va cerceta si va va face sa va suiti din tara aceasta in tara pe care a jurat ca o va da lui Avraam, lui Isaac si lui Iacov."

25. Iosif a pus pe fiii lui Israel sa jure, zicand: "Cand va va cerceta Dumnezeu, sa luati si oasele mele de aici."

26. Iosif a murit in varsta de o suta zece ani. L-au imbalsamat si l-au pus intr-un sicriu in Egipt.

Capitolul precedent
pixel
***