Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Genesa (Facerea) 49

1. Iacov a chemat pe fiii sai si a zis: "Strangeti-va si va voi vesti ce vi se va intampla in vremurile care vor veni.

2. Strangeti-va si ascultati, fii ai lui Iacov! Ascultati pe tatal vostru, Israel!

3. Ruben, tu, intaiul meu nascut, puterea mea si parga tariei mele, intaiul in vrednicie si intaiul in putere,

4. navalnic ca apele - tu nu vei mai avea intaietatea! Caci te-ai suit in patul tatalui tau, mi-ai spurcat patul, suindu-te in el.

5. Simeon si Levi sunt frati; sabiile lor sunt niste unelte de silnicie.

6. Nu vreau sa intre sufletul meu la sfaturile lor, nu vreau sa se uneasca duhul meu cu adunarea lor! Caci, in mania lor, au ucis oameni, si, in rautatea lor, au taiat vinele taurilor.

7. Blestemata sa fie mania lor, pentru ca a fost prea turbata, si furia lor, caci a fost prea salbatica! Ii voi imparti in Iacov si-i voi risipi in Israel.

8. Iudo, tu vei primi laudele fratilor tai; mana ta va apuca de ceafa pe vrajmasii tai. Fiii tatalui tau se vor inchina pana la pamant inaintea ta.

9. Iuda este un pui de leu. Tu te-ai intors de la macel, fiule! Iuda isi pleaca genunchii, se culca intocmai ca un leu, ca o leoaica: cine-l va scula?

10. Toiagul de domnie nu se va departa din Iuda, nici toiagul de carmuire dintre picioarele lui, pana va veni Silo, si de El vor asculta popoarele.

11. El isi leaga magarul de vita si, de cel mai bun butuc de vita, manzul magaritei lui; isi spala haina in vin, si mantaua in sangele strugurilor.

12. Are ochii rosii de vin si dintii albi de lapte.

13. Zabulon va locui pe tarmul marilor, langa limanul corabiilor, si hotarul lui se va intinde inspre Sidon.

14. Isahar este un magar osos care se culca in grajduri.

15. Vede ca locul unde se odihneste este placut si ca tinutul lui este maret; isi pleaca umarul sub povara si se supune birului.

16. Dan va judeca pe poporul sau, ca una din semintiile lui Israel.

17. Dan va fi un sarpe pe drum, o naparca pe carare, muscand calcaiele calului, facand sa cada calaretul pe spate.

18. In ajutorul Tau nadajduiesc, Doamne!

19. Peste Gad vor da iures cete inarmate, dar si el va da iures peste ele si le va urmari.

20. Aser da o hrana minunata; el va da bucate alese imparatilor.

21. Neftali este o cerboaica sloboda: rosteste cuvinte frumoase.

22. Iosif este vlastarul unui pom roditor, vlastarul unui pom roditor sadit langa un izvor; ramurile lui se inalta deasupra zidului.

23. Arcasii l-au atatat, au aruncat sageti si l-au urmarit cu ura lor.

24. Dar arcul lui a ramas tare, si mainile lui au fost intarite de mainile Puternicului lui Iacov: si a ajuns astfel pastorul, stanca lui Israel.

25. Aceasta este lucrarea Dumnezeului tatalui tau, care te va ajuta; aceasta este lucrarea Celui Atotputernic, care te va binecuvanta cu binecuvantarile cerurilor de sus, cu binecuvantarile apelor de jos, cu binecuvantarile tatelor si ale pantecelui mamei.

26. Binecuvantarile tatalui tau intrec binecuvantarile parintilor mei si se inalta pana in crestetul dealurilor vesnice: ele sa vina peste capul lui Iosif, peste crestetul capului domnului fratilor sai!

27. Beniamin este un lup care sfasie; dimineata mananca prada, iar seara imparte prada rapita."

28. Acestia sunt toti cei ce alcatuiesc cele douasprezece semintii ale lui Israel. Si acestea sunt lucrurile pe care li le-a spus tatal lor cand i-a binecuvantat. I-a binecuvantat pe fiecare cu o binecuvantare deosebita.

29. Apoi le-a dat porunca urmatoare: "Eu am sa fiu adaugat la poporul meu; deci sa ma ingropati impreuna cu parintii mei, in pestera care este in ogorul hetitului Efron,

30. in pestera din ogorul Macpela, care este fata in fata cu Mamre, in tara Canaan. Acesta este ogorul pe care l-a cumparat Avraam de la hetitul Efron, ca mosie de inmormantare.

31. Acolo au ingropat pe Avraam si pe Sara, nevasta lui; acolo au ingropat pe Isaac si pe Rebeca, nevasta lui; si acolo am ingropat eu pe Lea.

32. Ogorul si pestera care se afla acolo au fost cumparate de la fiii lui Het."

33. Cand a ispravit Iacov de dat porunci fiilor sai, si-a tras picioarele in pat, si-a dat duhul si a fost adaugat la poporul sau.

Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***