Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Genesa (Facerea) 48

1. Dupa aceea, au venit si au spus lui Iosif: "Tatal tau este bolnav." Si Iosif a luat cu el pe cei doi fii ai sai, Manase si Efraim.

2. Au dat de stire lui Iacov si i-au spus: "Iata ca fiul tau Iosif vine la tine." Si Israel si-a adunat puterile si s-a asezat pe pat.

3. Iacov a zis lui Iosif: "Dumnezeul cel Atotputernic mi S-a aratat la Luz, in tara Canaan, si m-a binecuvantat.

4. El mi-a zis: "Te voi face sa cresti, te voi inmulti si voi face din tine o ceata de popoare; voi da tara aceasta semintei tale dupa tine, ca s-o stapaneasca pentru totdeauna."

5. Acum, cei doi fii, care ti s-au nascut in tara Egiptului, inainte de venirea mea la tine in Egipt, vor fi ai mei; Efraim si Manase vor fi ai mei, ca si Ruben si Simeon.

6. Dar copiii pe care i-ai nascut dupa ei vor fi ai tai; ei vor purta numele fratilor lor in partea lor de mostenire.

7. La intoarcerea mea din Padan, Rahela a murit pe drum langa mine, in tara Canaan, la o departare bunicica de Efrata; si am ingropat-o acolo, pe drumul care duce la Efrata, sau Betleem."

8. Israel s-a uitat la fiii lui Iosif si a zis: "Cine sunt acestia?"

9. Iosif a raspuns tatalui sau: "Sunt fiii mei, pe care mi i-a dat Dumnezeu aici." Israel a zis: "Apropie-i, te rog, de mine ca sa-i binecuvantez."

10. Ochii lui Israel erau ingreuiati de batranete, asa ca nu mai putea sa vada. Iosif i-a apropiat de el; si Israel i-a sarutat si i-a imbratisat.

11. Israel a zis lui Iosif: "Nu credeam ca am sa-ti mai vad fata, si iata ca Dumnezeu m-a facut sa-ti vad si samanta."

12. Iosif i-a dat la o parte de langa genunchii tatalui sau si s-a aruncat cu fata la pamant inaintea lui.

13. Apoi Iosif i-a luat pe amandoi, pe Efraim cu mana dreapta, la stanga lui Israel, si pe Manase cu mana stanga, la dreapta lui Israel, si i-a adus aproape de el.

14. Israel si-a intins mana dreapta si a pus-o pe capul lui Efraim, care era cel mai tanar, iar mana stanga a pus-o pe capul lui Manase; inadins si-a incrucisat mainile astfel, caci Manase era cel dintai nascut.

15. A binecuvantat pe Iosif si a zis: "Dumnezeul inaintea caruia au umblat parintii mei, Avraam si Isaac, Dumnezeul care m-a calauzit de cand m-am nascut pana in ziua aceasta,

16. Ingerul care m-a izbavit de orice rau, sa binecuvanteze pe copiii acestia! Ei sa poarte numele meu si numele parintilor mei, Avraam si Isaac, si sa se inmulteasca foarte mult in mijlocul tarii!"

17. Lui Iosif nu i-a venit bine cand a vazut ca tatal sau isi pune mana dreapta pe capul lui Efraim; de aceea a apucat mana tatalui sau, ca s-o ia de pe capul lui Efraim si s-o indrepte pe al lui Manase.

18. Si Iosif a zis tatalui sau: "Nu asa, tata, caci acela este cel intai nascut; pune-ti mana dreapta pe capul lui."

19. Tatal sau n-a vrut, ci a zis: "Stiu, fiule, stiu; si el va ajunge un popor, si el va fi mare; dar fratele lui cel mai mic va fi mai mare decat el; si samanta lui va ajunge o ceata de neamuri."

20. El i-a binecuvantat in ziua aceea si a zis: "Numele tau il vor intrebuinta israelitii cand vor binecuvanta, zicand: "Dumnezeu sa Se poarte cu tine cum S-a purtat cu Efraim si cu Manase!" Si a pus astfel pe Efraim inaintea lui Manase.

21. Israel a zis lui Iosif: "Iata ca in curand am sa mor! Dar Dumnezeu va fi cu voi si va va aduce inapoi in tara parintilor vostri.

22. Iti dau mai mult decat fratilor tai, o parte pe care am luat-o din mana amoritilor cu sabia mea si cu arcul meu."

Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***