Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Genesa (Facerea) 47

1. Iosif s-a dus sa instiinteze pe faraon si i-a spus: "Fratii mei si tatal meu au sosit din tara Canaan, cu oile si boii si cu tot avutul lor; si sunt in tinutul Gosen."

2. A luat pe cinci din fratii lui si i-a adus inaintea lui faraon.

3. Faraon a intrebat pe fratii lui Iosif: "Cu ce va indeletniciti?" Ei au raspuns lui faraon: "Robii tai sunt pastori, cum erau si parintii nostri."

4. Si au mai zis lui faraon: "Noi am venit ca sa locuim o vreme aici in tara, pentru ca nu mai este pasune pentru oile robilor tai si este o mare foamete in tara Canaanului; ingaduie, dar, robilor tai sa locuiasca in tinutul Gosen."

5. Faraon a zis lui Iosif: "Tatal tau si fratii tai au venit la tine.

6. Tara Egiptului este deschisa inaintea ta; asaza pe tatal tau si pe fratii tai in cea mai buna parte a tarii. Sa locuiasca in tinutul Gosen; si daca gasesti printre ei oameni destoinici, pune-i in fruntea turmelor mele."

7. Iosif a adus pe tatal sau, Iacov, si l-a infatisat inaintea lui faraon. Si Iacov a binecuvantat pe faraon.

8. Faraon a intrebat pe Iacov: "Care este numarul zilelor anilor vietii tale?"

9. Iacov a raspuns lui faraon: "Zilele anilor calatoriei mele sunt o suta treizeci de ani. Zilele anilor vietii mele au fost putine la numar si rele si n-au atins zilele anilor vietii parintilor mei, in timpul calatoriei lor."

10. Iacov a binecuvantat iarasi pe faraon si a plecat dinaintea lui faraon.

11. Iosif a asezat pe tatal sau si pe fratii sai si le-a dat o mosie in tara Egiptului, in cea mai buna parte a tarii, in tinutul lui Ramses, cum poruncise faraon.

12. Iosif a hranit cu paine pe tatal sau, pe fratii sai si pe toata familia tatalui sau, dupa numarul copiilor.

13. Nu mai era paine in toata tara, caci foametea era foarte mare; tara Egiptului si tara Canaanului tanjeau din pricina foametei.

14. Iosif a strans tot argintul care se gasea in tara Egiptului si in tara Canaanului, in schimbul graului pe care-l cumparau oamenii, si astfel a facut ca tot argintul acesta sa intre in casa lui faraon.

15. Cand s-a sfarsit argintul din tara Egiptului si din tara Canaanului, toti egiptenii au venit la Iosif si au zis: "Da-ne paine! Pentru ce sa murim in fata ta? Caci argint nu mai avem."

16. Iosif a zis: "Dati vitele voastre si va voi da paine in schimbul vitelor voastre, daca nu mai aveti argint."

17. Si-au adus vitele la Iosif, si Iosif le-a dat paine in schimbul cailor, in schimbul turmelor de oi si de boi si in schimbul magarilor. Le-a dat astfel paine in anul acela in schimbul tuturor turmelor lor.

18. Dupa ce a trecut anul acela, au venit la Iosif in anul urmator si i-au zis: "Nu putem sa ascundem domnului nostru faptul ca argintul s-a sfarsit, si turmele de vite au trecut in stapanirea domnului nostru; nu mai raman inaintea domnului nostru decat trupurile si pamanturile noastre.

19. Pentru ce sa murim sub ochii tai, noi si pamanturile noastre? Cumpara-ne, impreuna cu pamanturile noastre, in schimbul painii si vom fi ai domnului nostru, noi si pamanturile noastre. Da-ne samanta sa semanam, ca sa traim si sa nu murim si sa nu ne ramana pamanturile pustii."

20. Iosif a cumparat pentru faraon toate pamanturile Egiptului; caci egiptenii si-au vandut fiecare ogorul, pentru ca ii silea foametea. Si tara a ajuns in stapanirea lui faraon.

21. Cat despre popor, l-a mutat in cetati, de la o margine a hotarelor Egiptului pana la cealalta.

22. Numai pamanturile preotilor nu le-a cumparat, pentru ca era o lege a lui faraon, data in folosul preotilor, care traiau din venitul pe care li-l dadea faraon: de aceea ei nu si-au vandut pamanturile.

23. Iosif a zis poporului: "V-am cumparat azi cu pamanturile voastre, pentru faraon; iata, va dau samanta ca sa puteti semana pamantul.

24. La vremea roadelor, veti da a cincea parte lui faraon; iar celelalte patru parti va vor ramane voua, ca sa semanati ogoarele si sa va hraniti impreuna cu copiii vostri si cu cei ce sunt in casele voastre."

25. Ei au zis: "Tu ne-ai scapat viata! Sa capatam trecere inaintea domnului nostru si vom fi robi ai lui faraon."

26. Iosif a facut din aceasta o lege, care a ramas in picioare pana in ziua de azi, si dupa care, a cincea parte din venitul pamanturilor Egiptului este a lui faraon; numai pamanturile preotilor nu sunt ale lui faraon.

27. Israel a locuit in tara Egiptului, in tinutul Gosen. Ei s-au instarit, au crescut si s-au inmultit foarte mult.

28. Iacov a trait saptesprezece ani in tara Egiptului; si zilele anilor vietii lui Iacov au fost de o suta patruzeci si sapte de ani.

29. Cand s-a apropiat Israel de clipa mortii, a chemat pe fiul sau Iosif si i-a zis: "Daca am capatat trecere inaintea ta, pune, rogu-te, mana sub coapsa mea si poarta-te cu bunatate si credinciosie fata de mine: sa nu ma ingropi in Egipt.

30. Ci cand ma voi culca langa parintii mei, sa ma scoti afara din Egipt si sa ma ingropi in mormantul lor." Iosif a raspuns: "Voi face dupa cuvantul tau."

31. Iacov a zis: "Jura-mi." si Iosif i-a jurat. Apoi Israel s-a plecat cu fata pe capataiul patului.

Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***