Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Genesa (Facerea) 45

1. Iosif nu s-a mai putut stapani inaintea tuturor celor ce-l inconjurau. Si a strigat: "Scoateti afara pe toata lumea." Si n-a mai ramas nimeni cu Iosif, cand s-a facut cunoscut fratilor sai.

2. A izbucnit intr-un plans asa de tare ca l-au auzit egiptenii si casa lui faraon.

3. Iosif a zis fratilor sai: "Eu sunt Iosif! Mai traieste tatal meu?" Dar fratii lui nu i-au putut raspunde, asa de incremeniti ramasesera inaintea lui.

4. Iosif a zis fratilor sai: "Apropiati-va de mine." Si ei s-au apropiat. El a zis: "Eu sunt fratele vostru Iosif, pe care l-ati vandut ca sa fie dus in Egipt.

5. Acum, nu va intristati si nu fiti mahniti ca m-ati vandut ca sa fiu adus aici, caci ca sa va scap viata m-a trimis Dumnezeu inaintea voastra.

6. Iata sunt doi ani de cand bantuie foametea in tara; si inca cinci ani nu va fi nici aratura, nici seceris.

7. Dumnezeu m-a trimis inaintea voastra ca sa va ramana samanta vie in tara si ca sa va pastreze viata printr-o mare izbavire.

8. Asa ca nu voi m-ati trimis aici, ci Dumnezeu; El m-a facut ca un tata al lui faraon, stapan peste toata casa lui si carmuitorul intregii tari a Egiptului.

9. Grabiti-va de va suiti la tatal meu si spuneti-i: "Asa a vorbit fiul tau Iosif: "Dumnezeu m-a pus domn peste tot Egiptul; coboara-te la mine si nu zabovi!

10. Vei locui in tinutul Gosen si vei fi langa mine tu, fiii tai si fiii fiilor tai, oile tale si boii tai si tot ce este al tau.

11. Acolo te voi hrani, caci vor mai fi inca cinci ani de foamete; si astfel nu vei pieri tu, casa ta si tot ce este al tau.

12. Voi vedeti cu ochii vostri, si fratele meu Beniamin vede cu ochii lui ca eu insumi va vorbesc.

13. Istorisiti tatalui meu toata slava pe care o am in Egipt si tot ce ati vazut; si aduceti aici cat mai curand pe tatal meu."

14. El s-a aruncat pe gatul fratelui sau Beniamin si a plans; si Beniamin a plans si el pe gatul lui.

15. A imbratisat, de asemenea, pe toti fratii lui, plangand. Dupa aceea, fratii lui au stat de vorba cu el.

16. S-a raspandit vestea in casa lui faraon ca au venit fratii lui Iosif; lucrul acesta a placut lui faraon si slujitorilor lui.

17. Faraon a zis lui Iosif: "Spune fratilor tai: "Iata ce sa faceti: Incarcati-va dobitoacele si plecati in tara Canaanului;

18. luati pe tatal vostru si familiile voastre si veniti la mine. Eu va voi da ce este mai bun in tara Egiptului si veti manca grasimea tarii.

19. Ai porunca sa le spui: "Asa sa faceti! Luati-va din tara Egiptului care pentru pruncii vostri si pentru nevestele voastre; aduceti pe tatal vostru si veniti.

20. Sa nu va para rau de ceea ce veti lasa; caci tot ce este mai bun in tara Egiptului va fi pentru voi."

21. Fiii lui Israel au facut asa. Iosif le-a dat care, dupa porunca lui faraon; le-a dat si merinde pentru drum.

22. Le-a dat la toti haine de schimb, iar lui Beniamin i-a dat trei sute de sicli de argint si cinci haine de schimb.

23. Tatalui sau i-a trimis zece magari incarcati cu ce era mai bun in Egipt si zece magarite incarcate cu grau, paine si merinde, pentru ca sa aiba pe drum.

24. Apoi a dat drumul fratilor sai, care au plecat; si le-a zis: "Sa nu va certati pe drum."

25. Ei au iesit din Egipt si au ajuns in tara Canaanului, la tatal lor, Iacov.

26. Si i-au spus: "Iosif tot mai traieste si chiar el carmuieste toata tara Egiptului." Dar inima lui Iacov a ramas rece, pentru ca nu-i credea.

27. Cand i-au istorisit insa tot ce le spusese Iosif si a vazut carele pe care le trimisese Iosif ca sa-l duca, duhul tatalui lor, Iacov, s-a inviorat.

28. Si Israel a zis: "Destul! Fiul meu Iosif tot mai traieste! Vreau sa ma duc sa-l vad inainte de moarte."

Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***