Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Genesa (Facerea) 44

1. Iosif a dat urmatoarea porunca economului casei lui: "Umple cu merinde sacii oamenilor acestora, cat vor putea sa duca, si pune argintul fiecaruia la gura sacului sau.

2. Sa pui si paharul meu, paharul de argint, la gura sacului celui mai tanar, impreuna cu argintul cuvenit pentru pretul graului lui." Economul a facut cum ii poruncise Iosif.

3. Dimineata, cum s-a crapat de ziua, au dat drumul oamenilor acestora impreuna cu magarii lor.

4. Dar abia iesisera din cetate si nu se departasera deloc de ea, cand Iosif a zis economului sau: "Scoala-te, alearga dupa oamenii aceia; si, cand ii vei ajunge, sa le spui: "Pentru ce ati rasplatit binele cu rau?

5. De ce ati furat paharul din care bea domnul meu si de care se slujeste pentru ghicit? Rau ati facut ca v-ati purtat astfel."

6. Economul i-a ajuns si le-a spus aceste cuvinte.

7. Ei i-au raspuns: "Domnule, pentru ce vorbesti astfel? Sa fereasca Dumnezeu pe robii tai sa fi savarsit o asemenea fapta!

8. Iata, noi ti-am adus din tara Canaanului argintul pe care l-am gasit la gura sacilor nostri; cum am fi putut sa furam argint sau aur din casa domnului tau?

9. Sa moara acela dintre robii tai la care se va gasi paharul, si noi insine sa fim robi ai domnului nostru!"

10. El a zis: "Fie dupa cuvintele voastre! Acela la care se va gasi paharul sa fie robul meu; iar voi veti fi nevinovati."

11. Indata si-a coborat fiecare sacul la pamant. Fiecare si-a deschis sacul.

12. Economul i-a scotocit, incepand cu cel mai in varsta si sfarsind cu cel mai tanar; si paharul a fost gasit in sacul lui Beniamin.

13. Ei si-au rupt hainele, si-a incarcat fiecare magarul si s-au intors in cetate.

14. Iuda si fratii lui au ajuns la casa lui Iosif, pe cand era el inca acolo, si s-au aruncat cu fata la pamant inaintea lui.

15. Iosif le-a zis: "Ce fapta ati facut? Nu stiti ca un om ca mine are putere sa ghiceasca?"

16. Iuda a raspuns: "Ce sa mai spunem domnului nostru? Cum sa mai vorbim? Cum sa ne mai indreptatim? Dumnezeu a dat pe fata nelegiuirea robilor tai. Iata-ne robi ai domnului nostru: noi si acela la care s-a gasit paharul."

17. Dar Iosif a zis: "Sa ma fereasca Dumnezeu sa fac asa ceva! Omul la care s-a gasit paharul va fi robul meu; dar voi suiti-va inapoi in pace la tatal vostru."

18. Atunci Iuda s-a apropiat de Iosif si a zis: "Te rog, domnul meu, da voie robului tau sa spuna o vorba domnului meu si sa nu te manii pe robul tau! Caci tu esti ca faraon.

19. Domnul meu a intrebat pe robii sai, zicand: "Mai traieste tatal vostru si mai aveti vreun frate?"

20. Noi am raspuns domnului meu: "Avem un tata batran si un frate tanar, copil facut la batranetea lui; baiatul acesta avea un frate care a murit si care era de la aceeasi mama; el a ramas singur, si tatal lui il iubeste."

21. Tu ai spus robilor tai: "Aduceti-l la mine ca sa-l vad cu ochii mei."

22. Noi am raspuns domnului meu: "Baiatul nu poate parasi pe tatal sau; daca-l va parasi, tatal sau are sa moara."

23. Tu ai spus robilor tai: "Daca nu se va cobori si fratele vostru impreuna cu voi, sa nu-mi mai vedeti fata."

24. Cand ne-am suit la tatal meu, robul tau, i-am spus cuvintele domnului meu.

25. Tatal nostru a zis: "Duceti-va iarasi sa ne cumparati ceva merinde."

26. Noi am raspuns: "Nu putem sa ne ducem; dar daca fratele nostru cel tanar va fi cu noi, ne vom duce; caci nu putem vedea fata omului aceluia decat daca fratele nostru cel tanar va fi cu noi."

27. Robul tau, tatal nostru, ne-a zis: "Voi stiti ca nevasta mea mi-a nascut doi fii.

28. Unul a iesit de la mine si cred ca a fost sfasiat negresit de fiare, caci nu l-am mai vazut pana astazi.

29. Daca-mi mai luati si pe acesta si i se va intampla vreo nenorocire, cu durere imi veti cobori batranetile in Locuinta mortilor."

30. Acum, daca ma voi intoarce la robul tau, tatal meu, fara sa avem cu noi baiatul de sufletul caruia este nedezlipit sufletul lui,

31. el are sa moara cand va vedea ca baiatul nu este; si robii tai vor cobori cu durere in Locuinta mortilor batranetile robului tau, tatal nostru.

32. Caci robul tau s-a pus chezas pentru copil si a zis tatalui meu: "Daca nu-l voi aduce inapoi la tine, vinovat sa fiu pentru totdeauna fata de tatal meu."

33. Ingaduie, dar, te rog, robului tau sa ramana in locul baiatului, ca rob al domnului meu; iar baiatul sa se suie inapoi cu fratii sai.

34. Cum ma voi putea sui eu la tatal meu, daca baiatul nu este cu mine? Ah! sa nu vad mahnirea tatalui meu!"

Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***