Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Genesa (Facerea) 43

1. Foametea bantuia greu in tara.

2. Cand au ispravit de mancat graul pe care-l adusesera din Egipt, Iacov a zis fiilor sai: "Duceti-va iarasi si cumparati-ne ceva merinde."

3. Iuda i-a raspuns: "Omul acela ne-a spus curat: "Sa nu-mi mai vedeti fata, daca fratele vostru nu va fi cu voi."

4. Daca vrei deci sa trimiti pe fratele nostru cu noi, ne vom cobori si-ti vom cumpara merinde.

5. Dar daca nu vrei sa-l trimiti, nu ne vom cobori, caci omul acela ne-a spus: "Sa nu-mi mai vedeti fata, daca fratele vostru nu va fi cu voi!"

6. Israel a zis atunci: "Pentru ce mi-ati facut un astfel de rau si ati spus omului aceluia ca mai aveti un frate?"

7. Ei au raspuns: "Omul acela ne-a intrebat despre noi si familia noastra si a zis: "Mai traieste tatal vostru? Mai aveti vreun frate?" Si noi am raspuns la intrebarile acestea. Puteam noi sa stim ca are sa zica: "Aduceti pe fratele vostru"?"

8. Iuda a zis tatalui sau, Israel: "Trimite copilul cu mine, ca sa ne sculam si sa plecam, si vom trai si nu vom muri, noi, tu si copiii nostri.

9. Raspund eu pentru el; ai sa-l ceri inapoi din mana mea. Daca nu-l voi aduce inapoi la tine si daca nu-l voi pune inaintea ta, vinovat sa fiu fata de tine pentru totdeauna.

10. Caci daca n-am mai fi zabovit, de doua ori ne-am fi intors pana acum."

11. Israel, tatal lor, le-a zis: "Fiindca trebuie, faceti asa. Luati-va in saci ceva din cele mai bune roade ale tarii, ca sa duceti un dar omului aceluia, si anume: putin leac alinator si putina miere, mirodenii, smirna, fistic si migdale.

12. Luati cu voi argint indoit si duceti inapoi argintul pe care vi-l pusesera la gura sacilor: poate ca a fost o greseala.

13. Luati si pe fratele vostru, sculati-va si intoarceti-va la omul acela.

14. Dumnezeul cel Atotputernic sa va faca sa capatati trecere inaintea omului aceluia si sa lase sa se intoarca impreuna cu voi pe celalalt frate al vostru si pe Beniamin! Iar eu, daca trebuie sa fiu lipsit de copiii mei, lipsit sa fiu!"

15. Au luat darul; au luat cu ei argint indoit, precum si pe Beniamin; s-au sculat, s-au coborat in Egipt si s-au infatisat inaintea lui Iosif.

16. Cum a vazut Iosif pe Beniamin cu ei, a zis economului sau: "Baga pe oamenii acestia in casa, taie vite si gateste; caci oamenii acestia au sa manance cu mine la amiaza."

17. Omul acela a facut ce-i poruncise Iosif si a dus pe oamenii aceia in casa lui Iosif.

18. Ei s-au temut cand au vazut ca-i baga in casa lui Iosif si au zis: "Ne baga inauntru din pricina argintului pus in sacii nostri data trecuta; vor sa se napusteasca peste noi, ca sa ne ia robi si sa puna mana pe magarii nostri."

19. S-au apropiat de economul casei lui Iosif si au intrat in vorba cu el la usa casei;

20. si au zis: "Domnule, noi ne-am mai coborat o data aici, ca sa cumparam merinde.

21. Apoi, cand am ajuns la locul unde trebuia sa ramanem peste noapte, ne-am deschis sacii; si iata ca argintul fiecaruia era la gura sacului sau, argintul nostru, dupa greutatea lui: si l-am adus inapoi cu noi.

22. Am adus si alt argint, ca sa cumparam merinde. Nu stim cine a pus argintul in sacii nostri."

23. Economul a raspuns: "Fiti pe pace! Nu va temeti de nimic. Dumnezeul vostru, Dumnezeul tatalui vostru, v-a pus pe ascuns o comoara in saci. Argintul vostru a trecut prin mainile mele." Si le-a adus si pe Simeon.

24. Omul acesta i-a bagat in casa lui Iosif; le-a dat apa de si-au spalat picioarele; a dat si nutret magarilor lor.

25. Ei si-au pregatit darul pana la venirea lui Iosif, la amiaza; caci aflasera ca au sa manance la el.

26. Cand a ajuns Iosif acasa, i-au dat darul pe care i-l adusesera si s-au aruncat cu fata la pamant inaintea lui.

27. El i-a intrebat de sanatate; si a zis: "Batranul vostru tata, de care ati vorbit, este sanatos? Mai traieste?"

28. Ei au raspuns: "Robul tau, tatal nostru, este sanatos; traieste inca." Si s-au plecat si s-au aruncat cu fata la pamant.

29. Iosif a ridicat ochii; si, aruncand o privire spre fratele sau Beniamin, fiul mamei sale, a zis: "Acesta este fratele vostru cel tanar despre care mi-ati vorbit?" Si a adaugat: "Dumnezeu sa aiba mila de tine, fiule!"

30. Iosif a ispravit repede, caci i se rupea inima pentru fratele sau si simtea nevoia sa planga; a intrat degraba intr-o odaie si a plans acolo.

31. Dupa ce s-a spalat pe fata, a iesit din odaie; si, silindu-se sa se stapaneasca, a zis: "Aduceti de mancare!"

32. Au adus de mancare lui Iosif deoparte, si fratilor lui deoparte; egiptenilor, care mancau cu el, le-au adus, de asemenea, mancare deoparte; caci egiptenii nu puteau sa manance cu evreii, fiindca lucrul acesta pentru ei este o uraciune.

33. Fratii lui Iosif s-au asezat la masa in fata lui: de la intaiul nascut, dupa dreptul lui de intai nascut, si pana la cel mai tanar, asezati dupa varsta; si se uitau unii la altii cu mirare.

34. Iosif a pus sa le dea din bucatele care erau inaintea lui; iar Beniamin a capatat de cinci ori mai mult decat ceilalti. Si au baut si s-au inveselit impreuna cu el.

Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***