Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Genesa (Facerea) 42

1. Cand a auzit Iacov ca este grau in Egipt, a zis fiilor sai: "Pentru ce stati si va uitati unii la altii?"

2. Si a zis: "Iata, aud ca este grau in Egipt; coborati-va si cumparati-ne grau de acolo, ca sa traim si sa nu murim."

3. Zece frati ai lui Iosif s-au coborat in Egipt ca sa cumpere grau.

4. Iacov n-a trimis cu ei pe Beniamin, fratele lui Iosif, de teama sa nu i se intample vreo nenorocire.

5. Fiii lui Israel au venit sa cumpere si ei grau, impreuna cu cei ce veneau pentru acelasi lucru; caci in Canaan era foamete.

6. Iosif era mai mare in tara; el vindea grau la tot poporul din tara. Fratii lui Iosif au venit si s-au aruncat cu fata la pamant inaintea lui.

7. Iosif, cum a vazut pe fratii sai, i-a cunoscut; dar s-a facut ca le este strain, le-a vorbit aspru si le-a zis: "De unde veniti?" Ei au raspuns: "Venim din tara Canaan ca sa cumparam merinde."

8. Iosif a cunoscut pe fratii sai, dar ei nu l-au cunoscut.

9. Iosif si-a adus aminte de visele pe care le visase cu privire la ei si le-a zis: "Voi sunteti iscoade; ati venit numai ca sa cercetati locurile slabe ale tarii."

10. Ei i-au raspuns: "Nu, domnul meu; robii tai au venit sa cumpere hrana.

11. Noi toti suntem fiii aceluiasi om; suntem oameni de treaba, robii tai nu sunt iscoade."

12. El le-a zis: "Ba nu; ati venit sa cercetati locurile slabe ale tarii."

13. Ei au raspuns: "Noi, robii tai, suntem doisprezece frati, fii ai aceluiasi om, din tara Canaan; si iata, cel mai tanar este azi cu tatal nostru, iar unul nu mai este in viata."

14. Iosif le-a zis: "V-am spus ca sunteti iscoade.

15. Iata cum veti fi incercati: Pe viata lui faraon ca nu veti iesi de aici pana nu va veni fratele vostru cel tanar!

16. Trimiteti pe unul din voi sa aduca pe fratele vostru; iar voi, ramaneti la opreala. Cuvintele voastre vor fi puse astfel la incercare si voi sti daca adevarul este cu voi sau nu; altfel, pe viata lui faraon ca sunteti niste iscoade."

17. Si i-a aruncat pe toti, trei zile, in temnita.

18. A treia zi, Iosif le-a zis: "Faceti lucrul acesta si veti trai. Eu ma tem de Dumnezeu!

19. Daca sunteti oameni de treaba, sa ramana unul din fratii vostri inchis in temnita voastra; iar ceilalti plecati luati grau ca sa va hraniti familiile

20. si aduceti-mi pe fratele vostru cel tanar, pentru ca vorbele voastre sa fie puse astfel la incercare si sa scapati de moarte." Si asa au facut.

21. Ei au zis atunci unul catre altul: "Da; am fost vinovati fata de fratele nostru; caci am vazut nelinistea sufletului lui cand ne ruga si nu l-am ascultat! Pentru aceea vine peste noi necazul acesta."

22. Ruben a luat cuvantul si le-a zis: "Nu va spuneam eu sa nu faceti o astfel de nelegiuire fata de baiatul acesta? Dar n-ati ascultat. Acum iata ca ni se cere socoteala pentru sangele lui."

23. Ei nu stiau ca Iosif ii intelegea, caci vorbea cu ei printr-un talmaci.

24. Iosif a plecat la o parte de la ei ca sa planga. In urma s-a intors si le-a vorbit; apoi a luat dintre ei pe Simeon si a pus sa-l lege cu lanturi in fata lor.

25. Iosif a poruncit sa li se umple sacii cu grau, sa puna argintul fiecaruia in sacul lui si sa li se dea merinde pentru drum. Si asa s-a facut.

26. Ei si-au incarcat graul pe magari si au plecat.

27. Unul din ei si-a deschis sacul ca sa dea nutret magarului in locul unde au mas peste noapte. A vazut argintul la gura sacului

28. si a zis fratilor sai: "Argintul meu mi s-a dat inapoi si iata-l in sacul meu." Atunci li s-a taiat inima; si au zis unul altuia tremurand: "Ce ne-a facut Dumnezeu?"

29. S-au intors la tatal lor, Iacov, in tara Canaan, si i-au istorisit tot ce li se intamplase. Ei au zis:

30. "Omul acela, care este domnul tarii, ne-a vorbit aspru si ne-a luat drept iscoade.

31. Noi i-am spus: "Suntem oameni de treaba, nu suntem iscoade.

32. Suntem doisprezece frati, fii ai tatalui nostru; unul nu mai este, si cel mai tanar este azi cu tatal nostru in tara Canaan."

33. Si omul acela, care este domnul tarii, ne-a zis: "Iata cum voi cunoaste daca sunteti oameni de treaba. Lasati la mine pe unul din fratii vostri, luati merinde pentru familiile voastre, plecati

34. si aduceti-mi pe fratele vostru cel tanar. Voi sti astfel ca nu sunteti iscoade, ci sunteti oameni de treaba; apoi va voi da inapoi pe fratele vostru si veti putea sa strabateti tara in voie."

35. Cand si-au golit sacii, iata ca legatura cu argintul fiecaruia era in sacul lui. Ei si tatal lor au vazut legaturile cu argintul si s-au temut.

36. Tatal lor, Iacov, le-a zis: "Voi ma lipsiti de copii: Iosif nu mai este, Simeon nu mai este si voiti sa luati si pe Beniamin. Toate acestea pe mine ma lovesc!"

37. Ruben a zis tatalui sau: "Sa-mi omori pe amandoi fiii mei, daca nu-ti voi aduce inapoi pe Beniamin; da-l in mana mea si ti-l voi aduce inapoi."

38. Iacov a zis: "Fiul meu nu se poate cobori impreuna cu voi; caci fratele lui a murit, si el a ramas singur; daca i s-ar intampla vreo nenorocire in calatoria pe care o faceti, cu durere imi veti cobori perii mei cei albi in Locuinta mortilor."

Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***