Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Genesa (Facerea) 40

1. Dupa catava vreme, s-a intamplat ca paharnicul si pitarul imparatului Egiptului au suparat pe stapanul lor, imparatul Egiptului.

2. Faraon s-a maniat pe cei doi dregatori ai sai: pe mai marele paharnicilor si pe mai marele pitarilor.

3. Si i-a pus sub paza in casa capeteniei strajerilor, in temnita, in locul unde fusese inchis Iosif.

4. Capetenia strajerilor i-a pus sub privegherea lui Iosif, care facea de slujba langa ei; si au stat mai multa vreme in temnita.

5. Paharnicul si pitarul imparatului Egiptului, care erau inchisi in temnita, au visat intr-o noapte amandoi cate un vis, si anume fiecare cate un vis care putea sa capete o talmacire deosebita.

6. Iosif, cand a venit dimineata la ei, s-a uitat la ei; si i-a vazut tristi.

7. Atunci a intrebat pe dregatorii lui faraon, care erau cu el in temnita stapanului sau, si le-a zis: "Pentru ce aveti o fata asa de posomorata azi?"

8. Ei i-au raspuns: "Am visat un vis si nu este nimeni care sa-l talmaceasca." Iosif le-a zis: "Talmacirile sunt ale lui Dumnezeu. Istorisiti-mi, dar, visul vostru."

9. Mai marele paharnicilor si-a istorisit lui Iosif visul si i-a zis: "In visul meu se facea ca inaintea mea era o vita.

10. Vita aceasta avea trei mladite. Cand a inceput sa dea lastari, i s-a deschis floarea, si ciorchinii au facut struguri copti.

11. Paharul lui faraon era in mana mea. Eu am luat strugurii, i-am stors in paharul lui faraon si am pus paharul in mana lui faraon."

12. Iosif i-a zis: "Iata talmacirea visului: Cele trei mladite sunt trei zile.

13. Peste trei zile faraon te va scoate din temnita, te va pune iarasi in slujba ta si vei pune iarasi paharul in mana lui faraon, cum obisnuiai mai inainte, cand erai paharnicul lui.

14. Dar adu-ti aminte si de mine cand vei fi fericit si arata, rogu-te, bunatate fata de mine; pune o vorba buna pentru mine la faraon si scoate-ma din casa aceasta.

15. Caci am fost luat cu sila din tara evreilor si chiar aici n-am facut nimic ca sa fiu aruncat in temnita."

16. Mai marele pitarilor, vazand ca Iosif daduse o talmacire imbucuratoare, a zis: "Iata, si in visul meu se facea ca port trei cosuri cu paine alba pe capul meu.

17. In cosul de deasupra de tot erau tot felul de bucate pentru faraon: prajituri coapte in cuptor; si pasarile mancau din cosul care era deasupra de tot pe capul meu."

18. Iosif a raspuns si a zis: "Iata-i talmacirea: Cele trei cosuri sunt trei zile.

19. Peste trei zile, faraon iti va lua capul, te va spanzura de un lemn, si carnea ti-o vor manca pasarile."

20. A treia zi era ziua nasterii lui faraon. El a dat un ospat tuturor slujitorilor sai; si a scos afara din temnita pe mai marele paharnicilor si pe mai marele pitarilor, in fata slujitorilor sai:

21. pe mai marele paharnicilor l-a pus iarasi in slujba lui de paharnic, ca sa puna paharul in mana lui faraon;

22. iar pe mai marele pitarilor l-a spanzurat, dupa talmacirea pe care le-o daduse Iosif.

23. Mai marele paharnicilor nu s-a mai gandit insa la Iosif. L-a uitat.

Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***