Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Genesa (Facerea) 38

1. In vremea aceea, Iuda a parasit pe fratii sai si a tras la un om din Adulam, numit Hira.

2. Acolo, Iuda a vazut pe fata unui Canaanit, numit Sua; a luat-o de nevasta si s-a culcat cu ea.

3. Ea a ramas insarcinata si a nascut un fiu, pe care l-a numit Er.

4. A ramas iarasi insarcinata si a mai nascut un fiu, caruia i-a pus numele Onan.

5. A mai nascut iarasi un fiu, caruia i-a pus numele Sela; Iuda era la Czib cand a nascut ea.

6. Iuda a luat intaiului sau nascut Er, o nevasta numita Tamar.

7. Er, intaiul nascut al lui Iuda, era rau inaintea Domnului; si Domnul l-a omorat.

8. Atunci Iuda a zis lui Onan: "Du-te la nevasta fratelui tau, ia-o de nevasta, ca cumnat, si ridica samanta fratelui tau."

9. Onan, stiind ca samanta aceasta n-are sa fie a lui, varsa samanta pe pamant ori de cate ori se culca cu nevasta fratelui sau, ca sa nu dea samanta fratelui sau.

10. Ce facea el n-a placut Domnului, care l-a omorat si pe el.

11. Atunci Iuda a zis nurorii sale Tamar: "Ramai vaduva in casa tatalui tau pana va creste fiul meu Sela." Zicea asa ca sa nu moara si Sela ca fratii lui. Tamar s-a dus si a locuit in casa tatalui ei.

12. Au trecut multe zile, si fata lui Sua, nevasta lui Iuda, a murit. Dupa ce au trecut zilele de jale, Iuda s-a suit la Timna, la cei ce-i tundeau oile, el si prietenul sau Hira, adulamitul.

13. Au dat de veste Tamarei despre lucrul acesta si i-au zis: "Iata ca socrul tau se suie la Timna, ca sa-si tunda oile."

14. Atunci ea si-a lepadat hainele de vaduva, s-a acoperit cu o marama, s-a imbracat in alte haine si a sezut jos la intrarea in Enaim, pe drumul care duce la Timna; caci vedea ca Sela se facuse mare, si ea nu-i fusese data de nevasta.

15. Iuda a vazut-o si a luat-o drept curva, pentru ca isi acoperise fata.

16. S-a abatut la ea din drum si a zis: "Lasa-ma sa ma culc cu tine!" Caci n-a cunoscut-o ca era nora sa. Ea a zis: "Ce-mi dai ca sa te culci cu mine?"

17. El a raspuns: "Am sa-ti trimit un ied din turma mea." Ea a zis: "Imi dai un zalog pana il vei trimite?"

18. El a raspuns: "Ce zalog sa-ti dau?" Ea a zis: "Inelul tau, lantul tau si toiagul pe care-l ai in mana." El i le-a dat. Apoi s-a culcat cu ea; si ea a ramas insarcinata de la el.

19. Ea s-a sculat si a plecat; si-a scos marama si s-a imbracat iarasi in hainele de vaduva.

20. Iuda a trimis iedul, prin prietenul sau adulamitul, ca sa scoata zalogul din mainile femeii. Dar acesta n-a gasit-o.

21. A intrebat pe oamenii locului si a zis: "Unde este curva aceea care statea aici la Enaim, pe drum?" Ei au raspuns: "N-a fost nicio curva aici."

22. Adulamitul s-a intors la Iuda si i-a spus: "N-am gasit-o; si chiar oamenii de acolo au zis: "N-a fost nicio curva aici."

23. Iuda a zis: "Tina ce a luat, numai sa nu ne facem de ras. Iata, am trimis iedul acesta si n-ai gasit-o."

24. Cam dupa trei luni, au venit si au spus lui Iuda: "Tamar, nora ta, a curvit si a ramas chiar insarcinata in urma curvirii ei." Si Iuda a zis: "Scoateti-o afara, ca sa fie arsa."

25. Dupa ce au scos-o afara, ea a trimis sa spuna socrului sau: "De la omul acela, ale cui sunt lucrurile acestea, am ramas eu insarcinata; vezi, te rog, al cui este inelul acesta, lanturile acestea si toiagul acesta."

26. Iuda le-a cunoscut si a zis: "Ea este mai putin vinovata decat mine, fiindca n-am dat-o de nevasta fiului meu Sela." Si nu s-a mai impreunat cu ea de atunci.

27. Cand i-a venit vremea sa nasca, iata ca in pantecele ei erau doi gemeni.

28. Si in timpul nasterii, unul a scos mana inainte; moasa i-a apucat mana si a legat-o cu un fir rosu, zicand: "Acesta a iesit cel dintai."

29. Dar el a tras mana inapoi si a iesit fratele sau. Atunci moasa a zis: "Ce spartura ai facut!" De aceea i-a pus numele Peret.

30. In urma a iesit fratele lui, care avea firul rosu la mana; de aceea i-au pus numele Zerah.

Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***