Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Genesa (Facerea) 37

1. Iacov a locuit in tara Canaan, unde locuise ca strain tatal sau.

2. Iata istoria lui Iacov: Iosif, la varsta de saptesprezece ani, pastea oile cu fratii lui; baiatul acesta era cu fiii Bilhei si cu fiii Zilpei, nevestele tatalui sau. Si Iosif spunea tatalui lor vorbele lor cele rele.

3. Israel iubea pe Iosif mai mult decat pe toti ceilalti fii ai sai, pentru ca il nascuse la batranete; si i-a facut o haina pestrita.

4. Fratii lui au vazut ca tatal lor il iubea mai mult decat pe ei toti si au inceput sa-l urasca. Nu puteau sa-i spuna nicio vorba prieteneasca.

5. Iosif a visat un vis si l-a istorisit fratilor sai, care l-au urat si mai mult.

6. El le-a zis: "Ia ascultati ce vis am visat!

7. Noi eram la legatul snopilor in mijlocul campului; si iata ca snopul meu s-a ridicat si a stat in picioare; iar snopii vostri l-au inconjurat si s-au aruncat cu fata la pamant inaintea lui."

8. Fratii lui i-au zis: "Doar n-ai sa imparatesti tu peste noi? Doar n-ai sa ne carmuiesti tu pe noi?" Si l-au urat si mai mult, din pricina viselor lui si din pricina cuvintelor lui.

9. Iosif a mai visat un alt vis si l-a istorisit fratilor sai. El a zis: "Am mai visat un vis! Soarele, luna si unsprezece stele se aruncau cu fata la pamant inaintea mea."

10. L-a istorisit tatalui sau si fratilor sai. Tatal sau l-a mustrat si i-a zis: "Ce inseamna visul acesta pe care l-ai visat? Nu cumva vom veni eu, mama ta si fratii tai sa ne aruncam cu fata la pamant inaintea ta?"

11. Fratii sai au inceput sa-l pizmuiasca; dar tatal sau a tinut minte lucrurile acestea.

12. Fratii lui Iosif se dusesera la Sihem, ca sa pasca oile tatalui lor.

13. Israel a zis lui Iosif: "Fratii tai pasc oile la Sihem! Vino, caci vreau sa te trimit la ei." "Iata-ma, sunt gata", a raspuns el.

14. Israel i-a zis: "Du-te, rogu-te, si vezi daca fratii tai sunt sanatosi si daca oile sunt bine; si adu-mi vesti." L-a trimis astfel din valea Hebronului si Iosif a ajuns la Sihem.

15. Pe cand ratacea pe camp, l-a intalnit un om. Omul acela l-a intrebat: "Ce cauti?"

16. "Caut pe fratii mei", a raspuns Iosif; "spune-mi, te rog, unde pasc ei oile?"

17. Si omul acela a zis: "Au plecat de aici; caci i-am auzit spunand: "Haidem la Dotan." Iosif s-a dus dupa fratii sai si i-a gasit la Dotan.

18. Ei l-au zarit de departe si, pana sa se apropie de ei, s-au sfatuit sa-l omoare.

19. Ei au zis unul catre altul: "Iata ca vine fauritorul de vise!

20. Veniti acum sa-l omoram si sa-l aruncam intr-una din aceste gropi; vom spune ca l-a mancat o fiara salbatica si vom vedea ce se va alege de visele lui."

21. Ruben a auzit lucrul acesta si l-a scos din mainile lor. El a zis: "Sa nu-i luam viata!"

22. Ruben le-a zis: "Sa nu varsati sange; ci mai bine aruncati-l in groapa aceasta care este in pustiu si nu puneti mana pe el." Caci avea de gand sa-l scape din mainile lor si sa-l aduca inapoi la tatal sau.

23. Cand a ajuns Iosif la fratii sai, acestia l-au dezbracat de haina lui, de haina cea pestrita, pe care o avea pe el.

24. L-au luat si l-au aruncat in groapa. Groapa aceasta era goala: nu era apa in ea.

25. Apoi au sezut sa manance. Ridicandu-si ochii, au vazut o ceata de ismaeliti venind din Galaad; camilele lor erau incarcate cu tamaie, cu leac alinator si smirna, pe care le duceau in Egipt.

26. Atunci Iuda a zis fratilor sai: "Ce vom castiga sa ucidem pe fratele nostru si sa-i ascundem sangele?

27. Veniti mai bine sa-l vindem ismaelitilor si sa nu punem mana pe el, caci este fratele nostru, carne din carnea noastra." Si fratii lui l-au ascultat.

28. La trecerea negustorilor madianiti, au tras si au scos pe Iosif afara din groapa si l-au vandut, cu douazeci de sicli de argint, ismaelitilor, care l-au dus in Egipt.

29. Ruben s-a intors la groapa; si iata ca Iosif nu mai era in groapa. El si-a rupt hainele,

30. s-a intors la fratii sai si a zis: "Baiatul nu mai este! Ce ma voi face eu?"

31. Ei au luat atunci haina lui Iosif; si injunghiind un tap, i-au inmuiat haina in sange.

32. Au trimis tatalui lor haina cea pestrita, punand sa-i spuna: "Iata ce am gasit! Vezi daca este haina fiului tau sau nu."

33. Iacov a cunoscut-o si a zis: "Este haina fiului meu! O fiara salbatica l-a mancat! Da, Iosif a fost facut bucati!"

34. Si si-a rupt hainele, si-a pus un sac pe coapse si a jelit multa vreme pe fiul sau.

35. Toti fiii si toate fiicele lui au venit ca sa-l mangaie; dar el nu voia sa primeasca nicio mangaiere, ci zicea: "Plangand ma voi cobori la fiul meu in Locuinta mortilor." Si plangea astfel pe fiul sau.

36. Madianitii l-au vandut in Egipt lui Potifar, un dregator al lui faraon, si anume capetenia strajerilor.

Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***