Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Genesa (Facerea) 34

1. Dina, fata pe care o nascuse lui Iacov, Lea, a iesit sa vada pe fetele tarii.

2. Ea a fost zarita de Sihem, fiul hevitului Hamor, domnitorul tarii. El a pus mana pe ea, s-a culcat cu ea si a necinstit-o.

3. S-a lipit cu toata inima de Dina, fata lui Iacov, a iubit fata si a cautat s-o linisteasca.

4. Dupa aceea Sihem a zis tatalui sau, Hamor: "Ia-mi de nevasta pe fata aceasta!"

5. Iacov a aflat ca-i necinstise pe fiica sa, Dina; si fiindca fiii sai erau cu vitele la pasune, Iacov a tacut pana la intoarcerea lor.

6. Hamor, tatal lui Sihem, s-a dus la Iacov ca sa-i vorbeasca.

7. Dar cand s-au intors fiii lui Iacov de la pasune si au auzit lucrul acesta, s-au suparat si s-au maniat foarte tare; pentru ca Sihem savarsise o miselie in Israel culcandu-se cu fata lui Iacov: asa ceva n-ar fi trebuit sa se faca niciodata.

8. Hamor le-a vorbit astfel: "Fiul meu, Sihem, s-a lipit cu toata inima de fata voastra; va rog, dati-i-o de nevasta

9. si incuscriti-va cu noi; voi dati-ne fetele voastre si luati pentru voi pe ale noastre.

10. Locuiti cu noi; tara va sta inainte, ramaneti in ea, faceti negot si cumparati pamanturi in ea."

11. Sihem a zis tatalui si fratilor Dinei: "Sa capat trecere inaintea voastra si va voi da ce-mi veti cere.

12. Cereti-mi o zestre cat de mare si cat de multe daruri, si voi da tot ce-mi veti zice; numai dati-mi fata de nevasta."

13. Fiii lui Iacov au raspuns si au vorbit cu viclesug lui Sihem si tatalui sau, Hamor, pentru ca Sihem necinstise pe sora lor, Dina.

14. Ei i-au zis: "Este un lucru pe care nu-l putem face, sa dam pe sora noastra unui om netaiat imprejur; caci ar fi o ocara pentru noi.

15. Nu ne vom invoi la asa ceva decat daca va faceti si voi ca noi si daca orice parte barbateasca dintre voi se va taia imprejur.

16. Atunci va vom da pe fetele noastre si vom lua pentru noi pe ale voastre; vom locui cu voi si vom face impreuna un singur norod.

17. Dar daca nu voiti sa ne ascultati si sa va taiati imprejur, ne vom lua fata si vom pleca."

18. Cuvintele lor au placut lui Hamor si lui Sihem, fiul lui Hamor.

19. Tanarul n-a pregetat sa faca lucrul acesta, caci iubea pe fata lui Iacov si era cel mai bine vazut in casa tatalui sau.

20. Hamor si fiul sau, Sihem, s-au dus la poarta cetatii si au vorbit astfel oamenilor din cetatea lor:

21. "Oamenii acestia au ganduri de pace fata de noi; sa ramana, dar, in tara si sa faca negot; tara este destul de larga pentru ei. Noi vom lua de neveste pe fetele lor si le vom da de neveste pe fetele noastre.

22. Dar oamenii acestia nu vor voi sa locuiasca impreuna cu noi, ca sa alcatuim un singur popor, decat daca orice parte barbateasca dintre noi se va taia imprejur, dupa cum si ei insisi sunt taiati imprejur.

23. Turmele lor, averile lor si toate vitele lor vor fi atunci ale noastre. Sa primim numai ce cer ei, ca sa ramana la noi."

24. Toti cei ce treceau pe poarta cetatii au ascultat pe Hamor si pe fiul sau, Sihem; si toti barbatii au fost taiati imprejur, toti cei ce treceau pe poarta cetatii.

25. A treia zi, pe cand sufereau ei inca, cei doi fii ai lui Iacov, Simeon si Levi, fratii Dinei, si-au luat fiecare sabia, s-au napustit asupra cetatii, care se credea in liniste, si au ucis pe toti barbatii.

26. Au trecut, de asemenea, prin ascutisul sabiei pe Hamor si pe fiul sau Sihem; au ridicat pe Dina din casa lui Sihem si au iesit afara.

27. Fiii lui Iacov s-au aruncat asupra celor morti si au jefuit cetatea pentru ca necinstisera pe sora lor.

28. Le-au luat oile, boii si magarii, tot ce era in cetate si ce era pe camp;

29. le-au luat ca prada de razboi toate bogatiile, copiii si nevestele, si tot ce se gasea in case.

30. Atunci Iacov a zis lui Simeon si lui Levi: "Voi m-ati nenorocit, facandu-ma urat locuitorilor tarii, canaanitilor si feresitilor. N-am sub porunca mea decat un mic numar de oameni; ei se vor strange impotriva mea, ma vor bate si voi fi nimicit, eu si casa mea."

31. Ei au raspuns: "Se cuvenea oare sa se poarte cu sora noastra cum se poarta cu o curva?"

Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***