Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Genesa (Facerea) 32

1. Iacov si-a vazut de drum; si l-au intalnit ingerii lui Dumnezeu.

2. Cand i-a vazut, Iacov a zis: "Aceasta este tabara lui Dumnezeu!" De aceea a pus locului aceluia numele Mahanaim

3. Iacov a trimis inainte niste soli la fratele sau, Esau, in tara Seir, in tinutul lui Edom.

4. El le-a dat porunca urmatoare: "Iata ce sa spuneti domnului meu Esau: "Asa vorbeste robul tau Iacov: "Am locuit la Laban si am ramas la el pana acum;

5. am boi, magari, oi, robi si roabe, si trimit sa dea de stire lucrul acesta domnului meu, ca sa capat trecere inaintea ta."

6. Solii s-au intors inapoi la Iacov si au zis: "Ne-am dus la fratele tau, Esau; si el vine inaintea ta cu patru sute de oameni."

7. Iacov s-a inspaimantat foarte mult si l-a apucat groaza. A impartit in doua tabere oamenii pe care-i avea cu el, oile, boii si camilele

8. si a zis: "Daca vine Esau impotriva uneia din tabere si o bate, tabara care va ramane va putea sa scape."

9. Iacov a zis: "Dumnezeul tatalui meu Avraam, Dumnezeul tatalui meu Isaac! Tu, Doamne, care mi-ai zis: "Intoarce-te in tara ta si in locul tau de nastere si voi ingriji ca sa-ti mearga bine!"

10. Eu sunt prea mic pentru toate indurarile si pentru toata credinciosia, pe care ai aratat-o fata de robul Tau; caci am trecut Iordanul acesta numai cu toiagul meu, si iata ca acum fac doua tabere.

11. Izbaveste-ma, Te rog, din mana fratelui meu, din mana lui Esau! Caci ma tem de el, ca sa nu vina si sa ma loveasca, pe mine, pe mame si pe copii.

12. Si Tu ai zis: "Eu voi ingriji ca sa-ti mearga bine si-ti voi face samanta ca nisipul marii, care, de mult ce este, nu se poate numara."

13. Iacov a petrecut noaptea in locul acela. A luat din ce mai avea cu el si a pus deoparte, ca dar pentru fratele sau, Esau:

14. doua sute de capre si douazeci de tapi, doua sute de oi si douazeci de berbeci,

15. treizeci de camile alaptatoare cu manjii lor, patruzeci de vaci si zece tauri, douazeci de magarite si zece magarusi.

16. Le-a dat robilor sai, turma cu turma, deosebit, si a poruncit robilor sai: "Treceti inaintea mea si lasati o departare intre fiecare turma."

17. A dat celui dintai porunca urmatoare: "Cand te va intalni fratele meu, Esau, si te va intreba: "Al cui esti? Unde te duci? Si a cui este turma aceasta dinaintea ta?"

18. Sa raspunzi: "A robului tau Iacov; ea este un dar trimis domnului meu Esau; si el insusi vine in urma noastra."

19. A dat aceeasi porunca celui de al doilea, celui de al treilea si tuturor celor ce manau turmele: "Asa sa vorbiti domnului meu Esau cand il veti intalni.

20. Sa spuneti: "Iata, robul tau Iacov vine si el dupa noi." Caci isi zicea el: "Il voi potoli cu darul acesta, care merge inaintea mea; in urma il voi vedea fata in fata si poate ca ma va primi cu bunavointa."

21. Astfel darul a trecut inainte, iar el a ramas in tabara in noaptea aceea.

22. Tot in noaptea aceea s-a sculat, a luat pe cele doua neveste ale lui, pe cele doua roabe si pe cei unsprezece copii ai lui si a trecut vadul Iabocului.

23. I-a luat, i-a trecut paraul si a trecut tot ce avea.

24. Iacov insa a ramas singur. Atunci un om s-a luptat cu el pana in revarsatul zorilor.

25. Vazand ca nu-l poate birui, omul acesta l-a lovit la incheietura coapsei, asa ca i s-a scrantit incheietura coapsei lui Iacov pe cand se lupta cu el.

26. Omul acela a zis: "Lasa-Ma sa plec, caci se revarsa zorile." Dar Iacov a raspuns: "Nu Te voi lasa sa pleci pana nu ma vei binecuvanta."

27. Omul acela i-a zis: "Cum iti este numele?" "Iacov", a raspuns el.

28. Apoi a zis: "Numele tau nu va mai fi Iacov, ci te vei chema Israel; caci ai luptat cu Dumnezeu si cu oameni si ai fost biruitor."

29. Iacov L-a intrebat: "Spune-mi, Te rog, numele Tau." El a raspuns: "Pentru ce Imi ceri numele?" Si l-a binecuvantat acolo.

30. Iacov a pus locului aceluia numele Peniel; "caci", a zis el, "am vazut pe Dumnezeu fata in fata si totusi am scapat cu viata."

31. Rasarea soarele cand a trecut pe langa Peniel. Insa Iacov schiopata din coapsa.

32. Iata de ce, pana in ziua de azi, israelitii nu mananca vana de la incheietura coapsei; caci Dumnezeu a lovit pe Iacov la incheietura coapsei in vana.

Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***