Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Genesa (Facerea) 31

1. Iacov a auzit vorbele fiilor lui Laban, care ziceau: "Iacov a luat tot ce era al tatalui nostru si cu averea tatalui nostru si-a agonisit el toata bogatia aceasta."

2. Iacov s-a uitat si la fata lui Laban; si iata ca ea nu mai era ca inainte.

3. Atunci Domnul a zis lui Iacov: "Intoarce-te in tara parintilor tai si in locul tau de nastere; si Eu voi fi cu tine."

4. Iacov a trimis de a chemat pe Rahela si pe Lea la camp, la turma lui.

5. El le-a zis: "Dupa fata tatalui vostru, vad bine ca el nu mai este ca inainte; dar Dumnezeul tatalui meu a fost cu mine.

6. Voi inseva stiti ca am slujit tatalui vostru cu toata puterea mea.

7. Si tatal vostru m-a inselat: de zece ori mi-a schimbat simbria; dar Dumnezeu nu i-a ingaduit sa ma pagubeasca.

8. Ci cand zicea el: "Mieii pestriti sa fie simbria ta", toate oile faceau miei pestriti. Si cand zicea: "Mieii baltati sa fie simbria ta", toate oile faceau miei baltati.

9. Dumnezeu a luat astfel toata turma tatalui vostru si mi-a dat-o mie.

10. Pe vremea cand se infierbantau oile, eu am ridicat ochii si am vazut in vis ca tapii si berbecii care sareau pe capre si pe oi erau baltati, pestriti si seini.

11. Si Ingerul lui Dumnezeu mi-a zis in vis: "Iacove!" "Iata-ma", am raspuns eu.

12. El a zis: "Ridica ochii si priveste: toti tapii si berbecii care sar pe capre si pe oi sunt baltati, pestriti si seini; caci am vazut tot ce ti-a facut Laban.

13. Eu sunt Dumnezeul din Betel, unde ai uns un stalp de aducere aminte, unde Mi-ai facut o juruinta. Acum, scoala-te, iesi din tara aceasta si intoarce-te in tara ta de nastere."

14. Rahela si Lea au raspuns si i-au zis: "Mai avem noi oare parte si mostenire in casa tatalui nostru?

15. Nu suntem noi oare privite de el ca niste straine, fiindca ne-a vandut si ne-a mancat si banii?

16. Toata bogatia pe care a luat-o Dumnezeu de la tatal nostru este a noastra si a copiilor nostri. Fa acum tot ce ti-a spus Dumnezeu."

17. Iacov s-a sculat si a pus pe copiii si nevestele sale calare pe camile.

18. Si-a luat toata turma si toate averile pe care le avea: turma pe care o agonisise in Padan-Aram; si a plecat la tatal sau, Isaac, in tara Canaan.

19. Pe cand Laban se dusese sa-si tunda oile, Rahela a furat idolii tatalui sau;

20. si Iacov a inselat pe Laban, arameul, caci nu l-a instiintat de fuga sa.

21. A fugit astfel cu tot ce avea; s-a sculat, a trecut Raul si s-a indreptat spre muntele Galaad.

22. A treia zi, au dat de veste lui Laban ca Iacov a fugit.

23. Laban a luat cu el pe fratii sai, l-a urmarit cale de sapte zile si l-a ajuns la muntele Galaad.

24. Dar Dumnezeu S-a aratat noaptea in vis lui Laban, arameul, si i-a zis: "Fereste-te sa spui o vorba rea lui Iacov!"

25. Laban a ajuns, dar, pe Iacov. Iacov isi intinsese cortul pe munte; Laban si-a intins si el cortul, cu fratii lui, pe muntele Galaad.

26. Atunci Laban a zis lui Iacov: "Ce-ai facut? Pentru ce m-ai inselat si mi-ai luat fetele ca pe niste roabe luate cu sabia?

27. Pentru ce ai fugit pe ascuns, m-ai inselat si nu mi-ai dat de stire? Te-as fi lasat sa pleci in mijlocul veseliei si al cantecelor, in sunet de timpane si lauta.

28. Nu mi-ai ingaduit nici macar sa-mi sarut nepotii si fetele! Ca un nebun ai lucrat.

29. Mana mea este destul de tare ca sa va fac rau; dar Dumnezeul tatalui vostru mi-a zis in noaptea trecuta: "Fereste-te sa spui o vorba rea lui Iacov!"

30. Dar acum, odata ce ai plecat, pentru ca te topesti de dor dupa casa tatalui tau, de ce mi-ai furat dumnezeii mei?"

31. Drept raspuns, Iacov a zis lui Laban: "Am fugit fiindca-mi era frica, gandindu-ma ca poate imi vei lua inapoi fetele tale.

32. Dar sa piara acela la care iti vei gasi dumnezeii tai! In fata fratilor nostri, cerceteaza si vezi ce-i la mine din ale tale si ia-ti-l." Iacov nu stia ca Rahela ii furase.

33. Laban a intrat in cortul lui Iacov, in cortul Leii, in cortul celor doua roabe si n-a gasit nimic. A iesit din cortul Leii si a intrat in cortul Rahelei.

34. Rahela luase idolii, ii pusese sub samarul camilei si sezuse deasupra. Laban a scotocit tot cortul, dar n-a gasit nimic.

35. Ea a zis tatalui sau: "Domnul meu, sa nu te superi daca nu ma pot scula inaintea ta; caci mi-a venit randuiala femeilor." A cautat peste tot, dar n-a gasit idolii.

36. Iacov s-a maniat si a certat pe Laban. A luat din nou cuvantul si i-a zis: "Care este nelegiuirea mea si care este pacatul meu de ma urmaresti cu atata inversunare?

37. Mi-ai scormonit toate lucrurile, si ce ai gasit din lucrurile din casa ta? Scoate-le aici inaintea fratilor mei si fratilor tai, ca sa judece ei intre noi amandoi!

38. Iata, am stat la tine douazeci de ani; oile si caprele nu ti s-au starpit si n-am mancat berbeci din turma ta.

39. Nu ti-am adus acasa vite sfasiate de fiare: eu insumi te-am despagubit pentru ele; imi cereai inapoi ce mi se fura ziua sau ce mi se fura noaptea.

40. Ziua ma topeam de caldura, iar noaptea ma prapadeam de frig si-mi fugea somnul de pe ochi.

41. Iata, douazeci de ani am stat in casa ta, ti-am slujit paisprezece ani pentru cele doua fete ale tale si sase ani pentru turma ta si de zece ori mi-ai schimbat simbria.

42. Daca n-as fi avut cu mine pe Dumnezeul tatalui meu, pe Dumnezeul lui Avraam, pe Acela de care se teme Isaac, mi-ai fi dat drumul acum cu mainile goale. Dar Dumnezeu a vazut suferinta mea si osteneala mainilor mele si ieri noapte a rostit judecata."

43. Drept raspuns, Laban a zis lui Iacov: "Fiicele acestea sunt fiicele mele, copiii acestia sunt copiii mei, turma aceasta este turma mea si tot ce vezi este al meu. Si ce pot face eu azi pentru fiicele mele, sau pentru copiii lor, pe care i-au nascut?

44. Vino sa facem amandoi un legamant, si legamantul acesta sa slujeasca de marturie intre mine si tine!"

45. Iacov a luat o piatra si a pus-o ca stalp de aducere aminte.

46. Iacov a zis fratilor sai: "Strangeti pietre." Ei au strans pietre si au facut o movila; si au mancat acolo pe movila.

47. Laban a numit-o Iegar-Sahaduta si Iacov a numit-o Galed

48. Laban a zis: "Movila aceasta sa slujeasca azi de marturie intre mine si tine!" De aceea i-au pus numele Galed.

49. Se mai numeste si Mitpa pentru ca Laban a zis: "Domnul sa vegheze asupra mea si asupra ta cand ne vom pierde din vedere unul pe altul.

50. Daca vei asupri pe fetele mele si daca vei mai lua si alte neveste afara de fetele mele, ia bine seama ca nu un om va fi cu noi, ci Dumnezeu va fi martor intre mine si tine."

51. Laban a zis lui Iacov: "Iata movila aceasta si iata stalpul acesta, pe care l-am ridicat intre mine si tine.

52. Movila aceasta sa fie martora si stalpul acesta sa fie martor ca nici eu nu voi trece la tine peste movila aceasta si nici tu nu vei trece la mine peste movila aceasta si peste stalpul acesta, ca sa ne facem rau.

53. Dumnezeul lui Avraam si al lui Nahor, Dumnezeul tatalui lor sa judece intre noi." Iacov a jurat pe Acela de care se temea Isaac.

54. Iacov a adus o jertfa pe munte si a poftit pe fratii lui sa manance; ei au mancat si au ramas toata noaptea pe munte.

55. Laban s-a sculat dis-de-dimineata, si-a sarutat nepotii si fetele si i-a binecuvantat. Apoi a plecat si s-a intors la locuinta lui.

Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***