Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Genesa (Facerea) 27

1. Isaac imbatranise, si ochii ii slabisera, asa ca nu mai vedea. Atunci a chemat pe Esau, fiul lui cel mai mare, si i-a zis: "Fiule!" "Iata-ma", i-a raspuns el.

2. Isaac a zis: "Iata, am imbatranit si nu stiu ziua mortii mele.

3. Acum, dar, te rog, ia-ti armele, tolba si arcul, du-te la camp si adu-mi vanat.

4. Fa-mi o mancare, cum imi place mie, si adu-mi s-o mananc, ca sa te binecuvanteze sufletul meu inainte de a muri."

5. Rebeca a ascultat ce spunea Isaac fiului sau, Esau. Si Esau s-a dus la camp, ca sa prinda vanatul si sa-l aduca.

6. Apoi Rebeca a zis fiului sau Iacov: "Iata, am auzit pe tatal tau vorbind astfel fratelui tau, Esau:

7. "Adu-mi vanat si fa-mi o mancare ca sa mananc; si te voi binecuvanta inaintea Domnului, inainte de moartea mea."

8. Acum, fiule, asculta sfatul meu si fa ce iti poruncesc.

9. Du-te de ia-mi din turma doi iezi buni, ca sa fac din ei tatalui tau o mancare gustoasa cum ii place;

10. tu ai s-o duci tatalui tau s-o manance, ca sa te binecuvanteze inainte de moartea lui."

11. Iacov a raspuns mamei sale: "Iata, fratele meu, Esau, este paros, iar eu n-am par deloc.

12. Poate ca tatal meu ma va pipai si voi trece drept mincinos inaintea lui si, in loc de binecuvantare, voi face sa vina peste mine blestemul."

13. Mama sa i-a zis: "Blestemul acesta, fiule, sa cada peste mine! Asculta numai sfatul meu si du-te de adu-mi-i."

14. Iacov s-a dus de i-a luat si i-a adus mamei sale, care a facut o mancare cum ii placea tatalui sau.

15. In urma, Rebeca a luat hainele cele bune ale lui Esau, fiul ei cel mai mare, care se gaseau acasa, si le-a pus pe Iacov, fiul ei cel mai tanar.

16. I-a acoperit cu pielea iezilor mainile si gatul care erau fara par.

17. Si a dat in mana fiului sau Iacov mancarea gustoasa si painea pe care le pregatise.

18. El a venit la tatal sau si a zis: "Tata!" "Iata-ma", a zis Isaac. "Cine esti tu, fiule?"

19. Iacov a raspuns tatalui sau: "Eu sunt Esau, fiul tau cel mai mare; am facut ce mi-ai spus. Scoala-te, rogu-te, sezi de mananca din vanatul meu, pentru ca sa ma binecuvanteze sufletul tau!"

20. Isaac a zis fiului sau: "Cum l-ai si gasit, fiule?" Si Iacov a raspuns: "Domnul Dumnezeul tau, mi l-a scos inainte."

21. Isaac a zis lui Iacov: "Apropie-te, dar, sa te pipai, fiule, ca sa stiu daca esti cu adevarat fiul meu Esau sau nu."

22. Iacov s-a apropiat de tatal sau, Isaac, care l-a pipait si a zis: "Glasul este glasul lui Iacov, dar mainile sunt mainile lui Esau."

23. Nu l-a cunoscut, pentru ca mainile ii erau paroase, ca mainile fratelui sau, Esau; si l-a binecuvantat.

24. Isaac a zis: "Tu esti deci fiul meu Esau?" Si Iacov a raspuns: "Eu sunt."

25. Isaac a zis: "Adu-mi sa mananc din vanatul fiului meu, ca sufletul meu sa te binecuvanteze." Iacov i-a adus, si el a mancat; i-a adus si vin si a baut.

26. Atunci tatal sau, Isaac, i-a zis: "Apropie-te, dar, si saruta-ma, fiule."

27. Iacov s-a apropiat si l-a sarutat. Isaac a simtit mirosul hainelor lui; apoi l-a binecuvantat si a zis: "Iata, mirosul fiului meu este ca mirosul unui camp pe care l-a binecuvantat Domnul.

28. Sa-ti dea Dumnezeu roua din cer si grasimea pamantului, grau si vin din belsug!

29. Sa-ti fie supuse noroade, si neamuri sa se inchine inaintea ta! Sa fii stapanul fratilor tai, si fiii mamei tale sa se inchine inaintea ta! Blestemat sa fie oricine te va blestema si binecuvantat sa fie oricine te va binecuvanta."

30. Isaac sfarsise de binecuvantat pe Iacov si abia plecase Iacov de la tatal sau Isaac, cand fratele sau, Esau, s-a intors de la vanatoare.

31. A facut si el o mancare gustoasa, pe care a adus-o tatalui sau. Si a zis tatalui sau: "Tata, scoala-te si mananca din vanatul fiului tau, pentru ca sa ma binecuvanteze sufletul tau!"

32. Tatal sau, Isaac, i-a zis: "Cine esti tu?" Si el a raspuns: "Eu sunt fiul tau cel mai mare, Esau."

33. Isaac s-a inspaimantat foarte tare si a zis: "Cine este atunci cel ce a prins vanat si mi l-a adus? Eu am mancat din toate, inainte de a veni tu, si l-am binecuvantat. De aceea va ramane binecuvantat."

34. Cand a auzit Esau cuvintele tatalui sau, a scos mari tipete, pline de amaraciune, si a zis tatalui sau: "Binecuvanta-ma si pe mine, tata!"

35. Isaac a zis: "Fratele tau a venit cu viclesug si ti-a luat binecuvantarea."

36. Esau a zis: "Da, nu degeaba i-au pus numele Iacov; caci m-a inselat de doua ori. Mi-a luat dreptul de intai nascut, si iata-l acum ca a venit de mi-a luat si binecuvantarea!" Si a zis: "N-ai pastrat nicio binecuvantare pentru mine?"

37. Isaac a raspuns si a zis lui Esau: "Iata, l-am facut stapan peste tine si i-am dat ca slujitori pe toti fratii lui, l-am inzestrat cu grau si vin din belsug: ce mai pot face oare pentru tine, fiule?"

38. Esau a zis tatalui sau: "N-ai decat aceasta singura binecuvantare, tata? Binecuvanta-ma si pe mine, tata!" Si Esau a ridicat glasul si a plans.

39. Tatal sau, Isaac, a raspuns si i-a zis: "Iata! Locuinta ta va fi lipsita de grasimea pamantului si de roua cerului de sus.

40. Vei trai din sabia ta si vei sluji fratelui tau; dar, cand te vei rascula, vei scutura jugul lui de pe gatul tau!"

41. Esau a prins ura pe Iacov, din pricina binecuvantarii cu care-l binecuvantase tatal sau. Si Esau zicea in inima sa: "Zilele de bocet pentru tatal meu sunt aproape, si apoi am sa ucid pe fratele meu, Iacov."

42. Si au spus Rebecai cuvintele lui Esau, fiul ei cel mai mare. Ea a trimis atunci de a chemat pe Iacov, fiul ei cel mai tanar, si i-a zis: "Iata, fratele tau, Esau, vrea sa se razbune pe tine omorandu-te.

43. Acum, fiule, asculta sfatul meu: scoala-te, fugi la fratele meu Laban in Haran;

44. si ramai la el catava vreme, pana se va potoli mania fratelui tau,

45. pana va trece de la tine urgia fratelui tau si va uita ce i-ai facut. Atunci voi trimite sa te cheme. Pentru ce sa fiu lipsita de voi amandoi intr-o zi?"

46. Rebeca a zis lui Isaac: "M-am scarbit de viata, din pricina fetelor lui Het. Daca Iacov va lua o asemenea nevasta, dintre fetele lui Het, dintre fetele tarii acesteia, la ce-mi mai este buna viata?"

Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***