Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Genesa (Facerea) 26

1. In tara a venit o foamete, afara de foametea dintai, care fusese pe vremea lui Avraam. Isaac s-a dus la Abimelec, imparatul filistenilor, la Gherar.

2. Domnul i S-a aratat si i-a zis: "Nu te cobori in Egipt! Ramai in tara in care iti voi spune.

3. Locuieste ca strain in tara aceasta; Eu voi fi cu tine si te voi binecuvanta; caci toate tinuturile acestea ti le voi da tie si semintei tale si voi tine juramantul pe care l-am facut tatalui tau, Avraam."

4. Iti voi inmulti samanta, ca stelele cerului; voi da semintei tale toate tinuturile acestea; si toate neamurile pamantului vor fi binecuvantate in samanta ta, ca rasplata,

5. pentru ca Avraam a ascultat de porunca Mea si a pazit ce i-am cerut, a pazit poruncile Mele, oranduirile Mele si legile Mele."

6. Astfel Isaac a ramas la Gherar.

7. Cand ii puneau oamenii locului aceluia intrebari cu privire la nevasta lui, el zicea: "Este sora mea." Caci ii era frica sa spuna ca este nevasta sa, ca sa nu-l omoare oamenii locului aceluia, fiindca Rebeca era frumoasa la chip.

8. Fiindca sederea lui acolo se lungise, s-a intamplat ca Abimelec, imparatul filistenilor, uitandu-se pe fereastra, a vazut pe Isaac jucandu-se cu nevasta sa, Rebeca.

9. Abimelec a trimis sa cheme pe Isaac si i-a zis: "Nu mai incape indoiala ca e nevasta ta. Cum ai putut zice: "E sora mea"? Isaac i-a raspuns: "Am zis asa, ca sa nu mor din pricina ei."

10. Si Abimelec a zis: "Ce ne-ai facut? Ce usor s-ar fi putut ca vreunul din norod sa se culce cu nevasta ta si ne-ai fi facut vinovati."

11. Atunci Abimelec a dat urmatoarea porunca intregului norod: "Cine se va atinge de omul acesta sau de nevasta lui va fi omorat."

12. Isaac a facut semanaturi in tara aceea si a strans rod insutit in anul acela; caci Domnul l-a binecuvantat.

13. Astfel omul acesta s-a imbogatit si a mers imbogatindu-se din ce in ce mai mult, pana ce a ajuns foarte bogat.

14. Avea cirezi de vite si turme de oi, si un mare numar de robi; de aceea filistenii il pizmuiau.

15. Toate fantanile pe care le sapasera robii tatalui sau, pe vremea tatalui sau, Avraam, filistenii le-au astupat si le-au umplut cu tarana.

16. Si Abimelec a zis lui Isaac: "Pleaca de la noi, caci ai ajuns mult mai puternic decat noi."

17. Isaac a plecat de acolo si a tabarat in valea Gherar, unde s-a asezat cu locuinta.

18. Isaac a sapat din nou fantanile de apa pe care le sapasera robii tatalui sau, Avraam, si pe care le astupasera filistenii dupa moartea lui Avraam; si le-a pus iarasi aceleasi nume pe care le pusese tatal sau.

19. Robii lui Isaac au mai sapat in vale si au dat acolo peste o fantana cu apa de izvor.

20. Pastorii din Gherar s-au certat insa cu pastorii lui Isaac, zicand: "Apa este a noastra." Si a pus fantanii numele Esec, pentru ca se certasera cu el.

21. Apoi au sapat o alta fantana, pentru care iar au facut galceava, de aceea a numit-o Sitna.

22. Pe urma s-a mutat de acolo si a sapat o alta fantana, pentru care nu s-au mai certat; si a numit-o Rehobot; "caci", a zis el, "Domnul ne-a facut loc larg, ca sa ne putem intinde in tara."

23. De acolo s-a suit la Beer-Seba.

24. Domnul i S-a aratat chiar in noaptea aceea si i-a zis: "Eu sunt Dumnezeul tatalui tau, Avraam; nu te teme, caci Eu sunt cu tine; te voi binecuvanta si iti voi inmulti samanta, din pricina robului Meu, Avraam."

25. Isaac a zidit acolo un altar, a chemat Numele Domnului si si-a intins cortul acolo. Robii lui Isaac au sapat acolo o fantana.

26. Abimelec a venit din Gherar la el, cu prietenul sau, Ahuzat, si cu Picol, capetenia ostirii lui.

27. Isaac le-a zis: "Pentru ce veniti la mine, voi care ma urati si m-ati izgonit de la voi?"

28. Ei au raspuns: "Vedem lamurit ca Domnul este cu tine. De aceea zicem: "Sa fie un juramant intre noi, intre noi si tine, si sa facem un legamant cu tine!

29. Anume, jura ca nu ne vei face niciun rau, dupa cum nici noi nu ne-am atins de tine, ci ti-am facut numai bine si te-am lasat sa pleci in pace. Tu acum esti binecuvantat de Domnul."

30. Isaac le-a dat un ospat si au mancat si au baut.

31. S-au sculat dis-de-dimineata si s-au legat unul cu altul printr-un juramant. Isaac i-a lasat apoi sa plece, si ei l-au parasit in pace.

32. In aceeasi zi, niste robi ai lui Isaac au venit sa-i vorbeasca de fantana pe care o sapau si i-au zis: "Am dat de apa!"

33. Si el a numit-o Siba. De aceea s-a pus cetatii numele Beer-Seba pana in ziua de azi.

34. La varsta de patruzeci de ani, Esau a luat de neveste pe Iudita, fata hetitului Beeri, si pe Basmat, fata hetitului Elon.

35. Ele au fost o pricina de mare amaraciune pentru Isaac si Rebeca.

Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***