Biblia Online in Limba Romana
eBible.ro

eBible.ro - Biblia Online in Limba Romana

Capitolul urmator
Capitolul precedent

Genesa (Facerea) 24

1. Avraam era batran, inaintat in varsta; si Domnul binecuvantase pe Avraam in orice lucru.

2. Avraam a zis celui mai batran rob din casa lui, care era ingrijitorul tuturor averilor lui: "Pune-ti, te rog, mana sub coapsa mea;

3. si te voi pune sa juri pe Domnul, Dumnezeul cerului si Dumnezeul pamantului ca nu vei lua fiului meu o nevasta dintre fetele canaanitilor, in mijlocul carora locuiesc,

4. ci te vei duce in tara si la rudele mele sa iei nevasta fiului meu, Isaac."

5. Robul i-a raspuns: "Poate ca femeia n-are sa vrea sa ma urmeze in tara aceasta; va trebui sa duc oare pe fiul tau in tara de unde ai iesit tu?"

6. Avraam i-a zis: "Sa nu care cumva sa duci pe fiul meu acolo!

7. Domnul Dumnezeul cerului, care m-a scos din casa tatalui meu si din patria mea, care mi-a vorbit si mi-a jurat, zicand: "Semintei tale voi da tara aceasta", va trimite pe Ingerul Sau inaintea ta; si de acolo vei lua o nevasta fiului meu.

8. Daca femeia nu va vrea sa te urmeze, vei fi dezlegat de juramantul acesta pe care te pun sa-l faci. Cu niciun chip sa nu duci insa acolo pe fiul meu."

9. Robul si-a pus mana sub coapsa stapanului sau, Avraam, si i-a jurat ca are sa pazeasca aceste lucruri.

10. Robul a luat zece camile dintre camilele stapanului sau si a plecat, avand cu el toate lucrurile de pret ale stapanului sau. S-a sculat si a plecat in Mesopotamia, in cetatea lui Nahor.

11. A lasat camilele sa se odihneasca, in genunchi, afara din cetate, langa o fantana. Era seara, pe vremea cand ies femeile sa scoata apa.

12. Si a zis: "Doamne Dumnezeul stapanului meu, Avraam! Te rog, da-mi izbanda astazi si indura-Te de stapanul meu, Avraam.

13. Iata, stau langa izvorul acesta de apa, si fetele oamenilor din cetate vin sa scoata apa.

14. Fa ca fata careia ii voi zice: "Pleaca-ti vadra, te rog, ca sa beau" si care va raspunde: "Bea si am sa dau de baut si camilelor tale" sa fie aceea pe care ai randuit-o Tu pentru robul Tau, Isaac! Si prin aceasta voi cunoaste ca Te-ai indurat de stapanul meu."

15. Nu sfarsise el inca de vorbit si a iesit, cu vadra pe umar, Rebeca, fata lui Betuel, fiul Milcai, nevasta lui Nahor, fratele lui Avraam.

16. Fata era foarte frumoasa; era fecioara si niciun barbat n-avusese legaturi cu ea. Ea s-a coborat la izvor, si-a umplut vadra si s-a suit iarasi.

17. Robul a alergat inaintea ei si a zis: "Da-mi, te rog, sa beau putina apa din vadra ta."

18. "Bea, domnul meu", a raspuns ea. Si s-a grabit de a plecat vadra pe mana si i-a dat sa bea.

19. Dupa ce i-a dat si a baut de s-a saturat, a zis: "Am sa scot apa si pentru camilele tale, pana vor bea si se vor satura."

20. A varsat in graba vadra in adapatoare si a alergat iarasi la fantana ca sa scoata apa; si a scos pentru toate camilele lui.

21. Omul o privea cu mirare si fara sa zica nimic, ca sa vada daca Domnul a facut sa-i izbuteasca sau nu calatoria.

22. Cand s-au saturat camilele de baut, omul a luat o veriga de aur, de greutatea unei jumatati de siclu, si doua bratari, grele de zece sicli de aur.

23. Si a zis: "A cui fata esti? Spune-mi, te rog. Este loc pentru noi in casa tatalui tau ca sa ramanem peste noapte?"

24. Ea a raspuns: "Eu sunt fata lui Betuel, fiul Milcai si al lui Nahor."

25. Si i-a zis mai departe: "Avem paie si nutret din belsug si este si loc de gazduit peste noapte."

26. Atunci omul a plecat capul si s-a aruncat cu fata la pamant inaintea Domnului,

27. zicand: "Binecuvantat sa fie Domnul Dumnezeul stapanului meu, Avraam, care n-a parasit indurarea si credinciosia Lui fata de stapanul meu! Domnul m-a indreptat in casa fratilor stapanului meu."

28. Fata a alergat si a istorisit mamei sale, acasa, cele intamplate.

29. Rebeca avea un frate, numit Laban. Si Laban a alergat afara la omul acela, la izvor.

30. Vazuse veriga si bratarile in mainile surorii sale si auzise pe sora sa, Rebeca, spunand: "Asa mi-a vorbit omul acela." A venit, dar, la omul acela, care statea langa camile la izvor,

31. si a zis: "Vino, binecuvantatul Domnului! Pentru ce stai afara? Am pregatit casa si am pregatit un loc pentru camile."

32. Omul a intrat in casa. Laban a pus sa descarce camilele, a dat paie si nutret camilelor si a adus apa pentru spalat picioarele omului aceluia si ale oamenilor care erau cu el.

33. Apoi, i-a dat sa manance. Dar el a zis: "Nu mananc pana nu voi spune ce am de spus." "Vorbeste!", a zis Laban.

34. Atunci el a zis: "Eu sunt robul lui Avraam.

35. Domnul a umplut de binecuvantari pe stapanul meu, care a ajuns la mare propasire. I-a dat oi si boi, argint si aur, robi si roabe, camile si magari.

36. Sara, nevasta stapanului meu, a nascut, la batranete, un fiu stapanului meu; si lui i-a dat el tot ce are.

37. Stapanul meu m-a pus sa jur si a zis: "Sa nu iei fiului meu o nevasta dintre fetele canaanitilor, in tara carora locuiesc;

38. ci sa te duci in casa tatalui meu si la rudele mele, ca de-acolo sa iei nevasta fiului meu."

39. Eu am zis stapanului meu: "Poate ca femeia n-are sa vrea sa ma urmeze."

40. Si el mi-a raspuns: "Domnul, inaintea caruia umblu, va trimite pe Ingerul Sau cu tine si-ti va da izbanda in calatorie, si vei lua fiului meu o nevasta din rudele si din casa tatalui meu.

41. Vei fi dezlegat de juramantul pe care mi-l faci, daca te vei duce la rudele mele; si daca nu ti-o vor da, vei fi dezlegat de juramantul pe care mi-l faci."

42. Eu am ajuns, azi, la izvor si am zis: "Doamne Dumnezeul stapanului meu, Avraam, daca binevoiesti sa-mi dai izbanda in calatoria pe care o fac,

43. iata, eu stau la izvorul de apa, si fata care va iesi sa scoata apa si careia ii voi zice: "Da-mi, te rog, sa beau putina apa din vadra ta"

44. si care imi va raspunde: "Bea tu insuti si voi da de baut si camilelor tale", fata aceea sa fie nevasta pe care a randuit-o Domnul pentru fiul stapanului meu!"

45. Inainte de a sfarsi de vorbit in inima mea, iata ca a iesit Rebeca, cu vadra pe umar, s-a coborat la izvor si a scos apa. Eu i-am zis: "Da-mi sa beau, te rog!"

46. Ea s-a grabit, si-a plecat vadra deasupra umarului si a zis: "Bea si voi da de baut si camilelor tale." Am baut si a dat de baut si camilelor mele.

47. Eu am intrebat-o si am zis: "A cui fata esti?" Ea a raspuns: "Sunt fata lui Betuel, fiul lui Nahor si al Milcai." I-am pus veriga in nas si bratarile la maini.

48. Apoi am plecat capul, m-am aruncat cu fata la pamant inaintea Domnului si am binecuvantat pe Domnul Dumnezeul stapanului meu, Avraam, ca m-a calauzit pe calea cea dreapta, ca sa iau pe fata fratelui stapanului meu pentru fiul lui.

49. Acum, daca voiti sa aratati bunavointa si credinciosie fata de stapanul meu, spuneti-mi; daca nu, spuneti-mi iarasi, ca sa ma indrept la dreapta sau la stanga."

50. Laban si Betuel, drept raspuns, au zis: "De la Domnul vine lucrul acesta; noi nu-ti mai putem spune nici rau, nici bine.

51. Iata, Rebeca este inaintea ta; ia-o si du-te, ca sa fie nevasta fiului stapanului tau, cum a spus Domnul."

52. Cand a auzit robul lui Avraam cuvintele lor, s-a aruncat cu fata la pamant inaintea Domnului.

53. Si robul a scos scule de argint, scule de aur si imbracaminte, pe care le-a dat Rebecai; a dat, de asemenea, daruri bogate fratelui sau si mamei sale.

54. Dupa aceea, au mancat si au baut, el si oamenii care erau impreuna cu el si s-au culcat. Dimineata cand s-au sculat, robul a zis: "Lasati-ma sa ma intorc la stapanul meu."

55. Fratele si mama fetei au zis: "Fata sa mai ramana catva timp cu noi, macar vreo zece zile: pe urma, poate sa plece."

56. El le-a raspuns: "Nu ma opriti, fiindca Domnul mi-a dat izbanda in calatoria mea; lasati-ma sa plec si sa ma duc la stapanul meu."

57. Atunci ei au raspuns: "Sa chemam pe fata si s-o intrebam."

58. Au chemat, dar, pe Rebeca si i-au zis: "Vrei sa te duci cu omul acesta?" "Da, vreau", a raspuns ea.

59. Si au lasat pe sora lor, Rebeca, sa plece cu doica ei, cu robul lui Avraam si cu oamenii lui.

60. Au binecuvantat pe Rebeca si i-au zis: "O, sora noastra, sa ajungi mama a mii de zeci de mii, si samanta ta sa stapaneasca cetatile vrajmasilor sai!"

61. Rebeca s-a sculat, impreuna cu slujnicele ei, au incalecat pe camile si au urmat pe omul acela. Robul a luat pe Rebeca si a plecat.

62. Isaac se intorsese de la fantana "Lahai-Roi", caci locuia in tara de miazazi.

63. Intr-o seara, cand Isaac iesise sa cugete in taina pe camp, a ridicat ochii si s-a uitat; si iata ca veneau niste camile.

64. Rebeca a ridicat si ea ochii, a vazut pe Isaac si s-a dat jos de pe camila.

65. Si a zis robului: "Cine este omul acesta care vine inaintea noastra pe camp?" Robul a raspuns: "Este stapanul meu!" Atunci ea si-a luat marama si s-a acoperit.

66. Robul a istorisit lui Isaac toate lucrurile pe care le facuse.

67. Isaac a dus pe Rebeca in cortul mamei sale, Sara; a luat pe Rebeca, ea a fost nevasta lui, si el a iubit-o. Astfel a fost mangaiat Isaac pentru pierderea mamei sale.

Capitolul urmator
Capitolul precedent
pixel
***